A hazugok azt hazudják, hogy hazudozók vádolják őket hazugsággal

reggel 4
május 25., 02:02

Jó reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele (és nem az egyetlen), benne az elmúlt 24 óra legfontosabb anyagaival.

PROPAGANDA

photo_camera Forrás: MTVA/Mediaklikk

Miután bemutattuk, hogyan manipulálta a saját anyagát az M1, a köztévé beleállt az ügybe, a 444-et vádolva hazudozással. Karácsony Gergely azt írta, forog a gyomra a köztévétől.

HÁBORÚ

Jevgenyij Prigozsin szerint olyan forradalom jöhet, mint 1917-ben, kibaszottul elveszíthetjük Oroszországot. Nincsenek nácik, Ukrajna megerősödött, keserves, hosszú háború jöhet - önmagához képest is húzós interjút adott az orosz zsoldosvezér, aki saját magát nem Putyin séfjének, hanem a mészárosának tartja.

Jevgenyij Prigozsin és zsoldosai május 5-én.
photo_camera Jevgenyij Prigozsin és zsoldosai május 5-én Fotó: AFP

Fotót közöltek az oroszok két Belgorodnál kilőtt amerikai terepjáróról, azonnal lebuktak, hogy daruval tehették oda őket, közben továbbra is Putyin-ellenes orosz önkéntesek kezén lehet néhány falu. Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint sikereket értek el Bahmutnál is.

A Fővárosi Közgyűlés fideszes tagjai nem szavazták meg az orosz agressziót elítélő nyilatkozatot, pedig az elvi állásfoglalást eredetileg ők terjesztették elő, igaz, „békepárti nyilatkozat” címen.

BELFÖLD

A pedagóguskutatás szerint a tanárok közel fele nagyon nehezen él meg jövedelméből. Az öt legnagyobb probléma: alacsony bérek, magas munkaterhek, tanári autonómia hiánya, nem megfelelően összetett tananyag, adminisztrációs terhek.

Az ellenzéki pártok és Pintér Sándor tárgyalásán szakértők szót sem kaphattak, a belügyminiszter pedig azt mondta, sem a diákok, sem a tanárok túlterheltségét nem látja.

A brüsszeli ajánlások szerint aggasztó a magyar gazdaság helyzete, több mint fél éve csökkennek a reálkeresetek. A Bayer Construct, a KÉSZ Csoport és a Market Építő képzőközpontot nyitott az építőipari munkaerőhiány enyhítésére.

A fővárosi túlélőprogram alapján hitelt kell felvennie a BKK-nak, mert nyárra a főváros fizetésképtelenné válhat, elsősorban az aránytalan mértékű állami terhek, például a szolidaritási adó miatt (Budapest be is perelte a kormányt). A főváros egyébként bicikliutakká alakítja az M3-as metrópótlók buszsávjait.

Zavarták a járdán parkoló autók, ezért odaadott nekik egy félméternyit a járdából: a Facebookon cikizik a XI. kerületi LMP-s politikust, akit megkérdeztünk, hogy nem tartja-e hülyeségnek, amit csinált.

photo_camera Fotó: Kreitler-Sas Máté/Facebook

INTERNET

Az új típusú mesterséges intelligencia pár hét alatt bekúszott a magyar dolgozók mindennapjaiba. Van, aki most négy szövegírót alkalmaz, és úgy számol, hogy AI nélkül 16-ra lenne szüksége. „Arra nem fogadnék nagy tétekben, hogy 5 év múlva is szükség lesz rám itt” - mondta egy interjúalanyunk. A Microsoft bejelentette, hogy a ChatGPT-t frissítik a Bing keresési adataival, hogy a chatbot valós idejű ismeretekkel válaszolhasson.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Midjourney

2023 legtrágárabb videójának nyomában, káromkodás-gate Horváth Andrással: mitől borult ki ennyire a civilben elektromos autókról posztoló vlogger-influenszer? És meddig szabad fát vágni vidéken?

  • Lecsap a Netflix, nálunk is vége lehet a jelszómegosztásnak, de nem világos, hogyan tudják ellenőrizni, hogy ki nézi a műsort.

KÜLFÖLD

Amióta itthon 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök lett, Romániában már 16 kormányfőcsere történt.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök sajtótájékoztatója 2022. november 23-án.
photo_camera Nicolae Ciuca román miniszterelnök sajtótájékoztatója 2022. november 23-án. Fotó: JOSE JORDAN/AFP

KULTÚRA

83 évesen meghalt Tina Turner.

Tina Turner 2019 őszén a róla szóló Broadway-musical premierjén New Yorkban, barátnőjével, Oprah Winfrey-vel és férjével, Erwin Bachhal.
photo_camera Tina Turner 2019 őszén a róla szóló Broadway-musical premierjén New Yorkban, barátnőjével, Oprah Winfrey-vel és férjével, Erwin Bachhal. Fotó: John Lamparski/Getty Images/AFP

Kritizálták a kormányt, rászervezésre hivatkozva lemondták a Carson Coma külföldi koncertjét. A kormány által fenntartott intézet eseményei között már tényleg nem szerepel a Carson Coma koncertje, de aznapra más program sincs meghirdetve.

Méltányos felhasználás vagy a szerzői jog megsértése? Az Andy Warhol Alapítvány ellen hozott, mérföldkőnek számító ítéletben az amerikai Legfelsőbb Bíróság Lynn Goldsmith fotós mellé állt, aki jogosult a „szerzői jogi védelemre, még a híres művészekkel szemben is”.

Miami állatkertjében 25 dollárért engedték, hogy a látogatók fogdossák Új-Zéland nemzeti jelképét, egy kivi madarat, Új-Zéland népe egy emberként háborodott fel.