Én és én meg a szuverén

reggel 4
2023 november 16., 23:25

Jó reggelt! Újra itt a 444 napindító – és még mindig nem az egyedüli – hírlevele az elmúlt 24 óra legfőbb cikkeivel.

BELFÖLD

Orbán – aki kihagyja Budapest születésnapját – belengette, hogy a következő másfél évtizedünk a szuverenitás védelméről szól majd, már postázzák is az erről szóló nemzeti konzultációs kérdőíveket. Az amerikai nagykövet szerint aggasztó a szuverenitásvédelmi törvény ötlete, veszélyes lehet, ha megfélemlítésre akarják használni.

Orbán Viktor 2023. november 13-án Berlinben.
photo_camera Orbán Viktor 2023. november 13-án Berlinben. Fotó: Emmanuele Contini/NurPhoto via AFP

A Civilizáció és a Political Capital megint vizsgálta az NGO-k társadalmi megítélését: a válságok miatt több embert értek el, de a kormányzati kampányok sokat ártottak. A USAID fenntarthatósági jelentése szerint pedig kicsit romlott a helyzet.

MIGRÁCIÓ

A szerb ügyészség szerint nincs jele annak, hogy a magyar határon tálibok irányítanák az embercsempészetet: Rogán Antal még két napja is tálibok és ISIS-hez hasonló terrorcsoportok által működtetett embercsempész-hálózatokról beszélt.

A legfontosabb szerb-magyar határátkelőhely táblája
photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A kormányhivatallal vitetik el az embercsempészek elhagyatott autóit a szerb határ mellől.

GAZDASÁG

Spórolt pár százezer forintot a kaszinóknak az V. kerületi önkormányzat: a fideszes többség megszavazta, hogy a kaszinóknak jövőre kevesebb építményadót kelljen fizetniük, mint a belvárosi szórakozóhelyeknek. Pedig az államnak nagyon kell a pénz: egyetlen nap alatt 176 milliárd forinttal adósodott el.

238 milliárdot költhet egy spanyol vonatgyártóra egy Hernádi Zsolthoz köthető magyar cégcsoport, a madridi tőzsdén jegyzett Talgóért egy „meg nem nevezett magyar üzleti csoport” jelentkezett be. Mindenki egyetlen cégcsoportot emleget, igaz, más magyar üzleti körről nem is tudni, amely a vasutas piacon van jelen, és képes lehet ekkora bevásárlásra.

Hernádi Zsolt 2022. július 29-én az MCC Feszt egyik pódiumbeszélgetésén.
photo_camera Hernádi Zsolt 2022. július 29-én az MCC Feszt egyik pódiumbeszélgetésén. Fotó: Kristóf Balázs/444

Decembertől 15 százalékkal nőhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum, a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint ez nem elég, így nem írják alá a megállapodást.

EGÉSZSÉGÜGY

A Magyar Orvosi Kamarát megdöbbentette, hogy a kormány eltörölné a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatokat, főleg, hogy a törvényjavaslat benyújtása előtt pár órával az államtitkár még arról beszélt, hogy jobban ki kell használni a munkaköri alkalmasságvizsgálatokban rejlő potenciált.

15 hónapot kellett volna kardiológiára várni, időközben intenzívre került egy szabolcsi beteg: egy háziorvos azt mondta, ha ő most valakit beutal kardiológiára, az jó eséllyel 2025 elejére kap időpontot.

Fényfestés az új CT-készüléken átadása napján a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) 2019. december 6-án.
photo_camera Fényfestés az új CT-készüléken átadása napján a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) 2019. december 6-án. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA
  • A kormány triplájára emelte a gyógyszertárban kikevert gyógyszerek készítési díját.

EURÓPA

Ádám Martin Szófiában rúgott góljának őrül november 16-án.
photo_camera Ádám Martin gólöröme Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Utoljára Mezey György vezette ki csont nélkül a vébére a válogatottat, Marco Rossi most az Eb-re juttatta ki hasonlóan a csapatot: a kapitány egy 2019. novemberi, vacakul sikerült cardiffi meccs után kis híján lemondott, de helyette inkább teljesen átalakította a válogatottat, amit azóta sokkal nehezebb legyőzni.

IZRAEL

Az izraeli elnök szerint nem hagyhatnak vákuumot Gázában, különben visszatér a Hamász. Az IDF az elhurcolt túszokról készült felvételeket talált az Al-Sifa Kórházban, aminek az elfoglalását Izrael a Hamásznak szóló határozott üzenetnek szánta.

photo_camera Fotó: AFP

OROSZORSZÁG

A finn elnök szerint a Kreml bosszúja miatt érkezik több menedékkérő Oroszországból.

photo_camera Fotó: kremlin.ru

KÜLFÖLD

Négy órán át tárgyalt egymással Joe Biden és Hszi Csin-ping, ami az elmúlt évek eseményei után mindenképp előrelépés, és bár most mindkét elnöknek jól jöhet a feszültségek enyhülése, pont a legélesebb kérdésekben nem tudnak közeledni az álláspontjaik.

photo_camera Fotó: XIE HUANCHI/Xinhua via AFP