Köln, Kiss László, burkini, brutális orvosok, ez történt idén a nőkkel

Média
2016 december 31., 07:26

Hogy milyen volt nőnek lenni 2016-ban, jobb vagy rosszabb volt mint korábban?

Nekünk meglehetősen vegyes érzéseink vannak ennek kapcsán.

2016 több európai nagyvárosban is nők elleni tömeges erőszakkal kezdődött és

az egész évet meghatározták a muszlim bevándorlókkal és menedékkérőkkel kapcsolatos hírek és álhírek.

A németek rádöbbentek, hogy az utcai zaklatás ellen nem védik a törvényeik az állampolgáraikat - ezt rendezték végül.

A ki tudja honnan érkező, muszlim terrorista migráns férfi rémképével egész évben riogattak, pedig 2016 pont az az év volt, amikor korábban szokatlan módon világszerte megszaporodtak a nők által elkövetett terrorcselekmények. A burkini lett az év hülye szava, de erről majd később. Előbb jöjjön egy adag hazai horror hír.

Orvosok, orvosok, mi van veletek?

Idén folytatódott a megrázó részleteivel sokkoló, lúgos orvosként elhíresült volt fővárosi kórházigazgató, B. Krisztán pere.

Szintén orvos, sőt főorvos volt a férfi, aki lelőtte az őt visszautasító nőt és annak férjét a házaspár nyíregyházi otthonában.

Fontos: nem a szerelem vette eszét neki sem: rengeteg erőszakos bűncselekmény oka az, hogy a kiszemelt nő nem viszonozza egy férfi az érzelmeit - írtuk az egyik legfontosabb posztunkban idén.

Rajtuk kívül két nőgyógyász is címlapsztorit csinált: az egyikük gyógyíthatatlan rákbeteg pacienseitől követelt fizetséget különböző beavatkozások elvégzéséért, a másik orvos pedig zaklatta a nála megforduló nőket és fizetségként szexet követelt tőlük.

Kiss László és a sportvilág zaklatói, erőszaktevői, pedofil bűnözői

Az amerikai sportvilágban 2016-ban nagyot szóltak a napvilágra kerülő, fiatal tornászlányok ellen éveken át elkövetetett szexuális visszaélések, amelyek felett a sportág vezetői évtizedeken át szemet hunytak. Ötvennégy edző és a válogatott masszőre is a legkülönbözőbb módszerekkel molesztálta a rájuk bízott kislányokat. A torna szövetséghez özönlöttek a panaszok, de ők nem szóltak a rendőrségnek.

Kiss László idei botránya után már senki sem vitatja, hogy a fentihez hasonló, akár évtizedeken át zajlü bűncselekménysorozatok elsimítása, elhallgatása akár Magyarországon is történhetett volna.

Reméljük azonban, hogy többet már nem történhetne így. Bár nálunk is bőven voltak, akik lelkesen védték a védhetetlent, valahogy a gólyatáboros botrányok után valami jó időre megváltozott. A közbeszédben és az egyetemeken is elkezdtek tudatosan foglalkozni a különféle zaklatások problémájával és ezek megelőzésével

A gólyatábori erőszakolót egyébként 9 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság másodfokon, ellenben az élettársát súlyosan bántalmazó "vak komondoros" Balogh József hazatérhetett otthonába, sőt egy ideig polgármesterként is folytathatta, mielőtt végül kénytelen lett lemondani.

2016 végén azt is megtudtuk, hogy

a középiskolás magyar lányok fele fél szexuális erőszaktól és a fiúk több mint hatoda is nagyon tart ettől. Amennyire az év eseményei mutatták, nem is alaptalanul. Ehhez képest az Eurobarometer idei felmérésén a magyar megkérdezettek 47 százaléka, számunkra döbbenetes módon azt mondta, bizonyos körülmények között a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható.

No persze Magyarországon idén több tanárról is kiderült, hogy visszaélve a helyzetükkel iskolás lányokat zaklattak, a hírhedt nevelőotthoni erőszakok kapcsán pedig továbbra sem tudni semmi biztosat.

Burkini, hidzsáb: milyen ruházatban mutatkozhat egy nő Európában?

Mi a keresztény Európában annyira emberszámba vesszük a nőket, hogy 2016-ban többször is botrányt okoztak túlságosan sok textilben mutatkozó nők.

Nem sokan fogadtak volna rá, hogy a nyugati világban újra törvényeket hoznak arról, milyen ruházatban szabad nőknek nyilvánosan mutatkozniuk,

de rengeteg vitát kiváltva ez mégis megtörtént.

Az év hülyenevű ruhadarabja ehhez is kapcsolódóan a burkini volt, ami Aheda Zanetti, a tervező szándéka szerint éppen hogy a muszlim nők szabadságát és az egészséges életmódhoz való hozzáférését segítené. Ehhez képest idén többször is elküldték az ehhez hasonló strandruhát viselő vallásos muszlim, vagy ortodox zsidó nőket strandokról. Több francia városban be is tiltották a burkinit. Aztán betiltották a burkini betiltását.

Itthon viszont annyit csak annyit értettek meg az egészből, hogy merő egészségféltésből az illetékesek módosították májusban a fővárosi fürdők öltözködési előírásait, így nyár végén teljesen szabályszerűen dobhattak két nőt a Széchelyi-fürdőből, mondván, hogy "a medencéket az alsó testrészen kizárólag térdig érő, a felső testrészen pedig kizárólag vállig érő fürdőruhában szabad igénybe venni.”

Németországban végül a világ legbefolyásosabb nőinek egyike, maga Angela Merkel tett pontot a muszlim nők öltözködésének szabályozásában gazdag év végére, amikor néhány hete indítványozta a nőkből csak a szemüket láttatni engedő burka betiltását.

Rácsodálkoztunk arra is, hogy miközben elméletben bárki bármit viselhet akkor is, ha kilép az otthona ajtaján, újsághír lett abból, hogy fejkendős muszlim nők szolgálnak a skót rendőrség kötelékében és hogy egy-egy nyugati nő diplomáciai úton vagy sportversenyen tiszteletben tartva a fogadó ország szokásait elfedi-e a haját, vagy épp a saját kultúráját képviselve nem tesz így.

Abortusz

Az abortusz a nők öltözködésének szabályozása mellett a másik forró téma, amiről Magyarországon sokan szeretik azt hinni, hogy már rég lefutott ügy. Nos, 2016-ban is kiderült, sosem volt aktuálisabb.

A lengyel katolikus egyház Beata Szydło kormányfővel és a kormánypártokkal karöltve oda-vissza táncolva gondolta bevezetni a teljes, kivételektől mentes abortusztilalmat.

Az országos, sőt Európa-szerte óriási tiltakozást kiváltó ötlet után elővették azt is, hogy akár fizetnének is a nőknek a beteg magzatok világra hozataláért, csak megkeresztelve nyugodhasson a földben az adott esetben születése óta élete minden percét fájdalomban töltő emberi lény.

Ehhez hasonlóan ötletes javaslattal álltak elő Texasban a törvényhozók, ahol azt találták ki, hogy az abortált magzati szöveteket is megilleti a temetés.

Itthon ugyan nem sokakat izgatott, de a világsajtóban a magzatoknál kóros kisfejűséget és nem ritkán súlyos, akár élettel összeegyeztethetetlen fogyatékosságot okozó, szúnyogok terjesztette Zika vírustól volt hangos 2016. A leginkább érintett dél-amerikai országok egy részében nem legális a terhességmegszakítás és a fogamzásgátláshoz való hozzáférés is súlyos nehézségekbe ütközik, mégis többhelyütt egyszerűen azt javasolta a kormányzat a nőknek, hogy idén inkább ne essenek teherbe.

A sok elkeserítő hír után így örömmel láttuk Nicola Sturgeon skót miniszterelnök javaslatát, ami lehetővé tenné, hogy a terhességüket megszakítása mellett döntő ír nők ingyenes ellátást kaphassanak az ország egészségügyi intézményeiben. Mert idén az is nyilvánvaló vált, mi történik ott, ahol ellehetetlenítik az abortuszhoz való hozzáférést: semmi olyasmi, amire a magukat életvédőknek nevezők büszkék lehetnének.

Ide lazán kapcsoló elszomorító adat itthonról: bár számszerűen évről évre csökken az abortuszok száma, a magyar fiatalok negyede egyáltalán nem védekezik és sokan nem is tudják, hogyan kellene.

Női elsők, másodikok és akik megbuktak

Bár évek óta sokan számítottak rá, hogy elkerülhetetlenül bekövetkezik, Hillary Clinton nem lesz az Egyesült Államok elnöke. Igaz, több millió szavazattal többet kapott, mint a büszkén eszméletlen bunkó, nőket rutinszerűen zaklató, bántalmazó és becsmérlő riválisa. Hogy miért választották elnöknek ezt az embert még magukat konzervatívnak tartó szavazók is, arról itt írtunk.

Az év beszédét vitán felül Michelle Obama mondta a demokrata konvención. Sőt valószínűleg ez volt világ valaha volt legjobb beszéde, amit politikusfeleség előadott.

A világpolitika színpadán az amerikai elnökségért induló Clinton mellett több nő is fontos pozíciókat vívott ki magának.

Az angol parlament a Brexit után két nő közül választotta ki az ország új miniszterelnökét, a konzervatív párti Theresa Mayt.

Angela Merkel újra, negyedszer is indul a kancellári tisztségért a jövő évi választásokon.

Női elnöke lett Észtországnak. Romániában a választásokon győztes szociáldemokraták egy muszlim nőt jelöltek miniszterelnöknek. Idén először női polgármestert választottak Róma élére, sőt a női vezetőkben nem bővelkedő Japánban Tokió kormányzójává választották Korike Jurikót.

Tajvan történetében először választottak nőt elnöknek, igaz, ő viszonylag gyorsan, ám annál látványosabban megbukott különféle korrupciós ügyek miatt. Szintén korrupcióval vádolják a korábbi argentín elnököt, és Dilma Rousseff brazil elnök is idő előtt távozni kényszerült.

Bátor és befolyásos magyar nők itthon is vannak

A kissé problémás magyar befolyásos nőket soroló listákon idén helyet kaphatna

A legbátrabb közéleti cselekvő nők idén viszont kétfős szerkesztőségünk szerint


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.