Új csúcsot ostromol a TV2: a fideszes propaganda pont az egyik legsúlyosabb kormánypárti korrupciós ügyet próbálja rátolni az ellenzékre

POLITIKA
2017 január 10., 16:04
comments 182

A megvásárolásához felvett közpénzhitelt újabb hitelből rendező, több milliárd forintnyi állami hirdetést behúzó TV2 jól bejáratott propagandagépezetként működő „hírműsora”, a Tények (Tények!) újabb célpontot talált magának.

Forrás: tenyek.hu
photo_camera A megújult Tények egyik átlagos riportja (Forrás: tenyek.hu)

Felsorolni is nehéz, hogy az elmúlt egy évben milyen akciói voltak a Tényeknek, hogy csak néhány csúcspontot említsünk:

Miután a legnagyobb ellenzéki párt elnökét, a jobbikos Vona Gábort buzizással és gyurcsánysággal találták meg, most az LMP korrupciós ügyekért felelős társelnökét, Hadházy Ákost vették célba. (Aki egyébként egészen 2013-ig fideszes önkormányzati képviselő volt, amíg le nem leplezte a trafikügyeket; mint később kiderült, az ügyészségnek a hangfelvétel sem volt elég a korrupció bizonyítására.)

Jobbra Hadházy Ákos nézi, amint Orbán felcsúti házánál német újságírókat motoznak a rendőrök
photo_camera Jobbra Hadházy Ákos nézi, amint Orbán felcsúti házánál német újságírókat vegzálnak a rendőrök

A Tények hétfő esti riportjának címe az, hogy Milliárdos földmutyi Tolnában. Természetesen nem arról van szó, hogy kormánypárti politikusok hogyan jutottak több ezer hektár jó, olcsó állami földhöz. Hanem megtalálták a kormánypárti korrupciós ügyeket feszegető Hadházy Ákos apját.

Forrás: tenyek.hu
photo_camera Forrás: tenyek.hu

A riport szerint háborognak a gazdák Szekszárd környékén, mert szerintük strómanokon keresztül vásárolják fel az állami földeket: Twickel György és üzlettársai járnak jól, akik strómanokon keresztül több száz milliós értékben licitálnak a földekre. Hogy ehhez mi köze van Hadházy apjának? Hadházy Árpád, a megyei agrárkamara elnöke, Twickel cégében vezető pozíciót tölt be.

Hadházy a riportban is megszólal, de csak annyi került adásba, hogy arról beszél, hogy a TV2 lejárató kampányt csinál egy ellenzéki politikus ellen. Másnap a Facebookon reagált a vádra:

„Édesapám toxikológus szakállatorvosként a minőségbiztosításért felelős igazgató a Szekszárdi Mezőgazdasági ZRt-nél. A cég »német« tulajdonosa – egyébként az egyik legősibb magyar család tagja, Zichy Mária grófnő fia – állítólagos földügyeit gondolták a kormánypárti szolgák alkalmasnak a lejáratásomra. Édesapám egyébként 6,5 hektár szőlőt művel, 30 év alatt apránként vásárolta a területeket és mindet saját kezűleg (szó szerint) telepítette el.”

Tehát Hadházy korrupciós ügye összefoglalva: 6,5 hektár földje van az apjának, aki szakállatorvosként egy olyan mezőgazdasági cégben igazgató, ami egy olyan emberé, akinek az emberei állami földre licitáltak.

Hadházy Ákos egyébként az Origónak azt mondta: „Ha Édesapám munkáltatója esetleg törvénytelenül járt volna el, azt sajnálnám, mint ahogyan azt is sajnálom, ha Mészáros Lőrinc és családja 5700 hektár állami földet szerzett meg.”

A Fidesz megint azt az ügyet próbálja rátolni az ellenzékre, amiben nyakig benne van

Az, hogy a fideszes tévé, ami az elmúlt egy évben – a honlap keresője alapján – egyáltalán nem foglalkozott a földárverésekkel, most mégis arra fordítja a figyelmét, azért is jó irány, mert Tiborcz Istvántól Lázár Jánosig rengeteg kormányközeli politikus és rokona, illetve kormányközeli üzletember családja nyert már az árveréseken. Még a földárverések ötletgazdája is nyert.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a sok botrány után azt mondta, hogy „a meghirdetett földek túlnyomó többsége érdemi árversenyt követően kerül eladásra”. Valószínűleg nem arra gondolt, hogy az egyik rokona úgy húzott be egy állami földet az árverésen, hogy azt színművészeti iskolákban kellene tanítani, vagy hogy bírósági eljárás ellenére árverezte el a kishantosi földeket a magyar állam.

A hatalmas földvagyon fölött gazdálkodó felcsúti polgármesterről (aki perelt már amiatt, hogy Orbán strómanjának nevezték) pedig még ki is derült, hogy éppen akkor jött fel Budapestre, és kívánt elfogyasztani egy kávét a Gresham-palotában, amikor a földárveréseket felügyelő államtitkár is pont ott kávézott.

Dr. Vörös József, a Puskás Akadémia elnökségi tagja és a Mavír igazgatósági tagja vette meg Mészáros Lőrincnek a hatvanpusztai majorság melletti területet
photo_camera Dr. Vörös József, a Puskás Akadémia elnökségi tagja és a Mavír igazgatósági tagja vette meg Mészáros Lőrincnek a híres hatvanpusztai majorság melletti területet

Már ott tartunk, hogy a Fidesz „földárverések körüli zavaros ügyeket” emleget

A Fidesz kedden közleményben reagált a riportra, és azt írják: „Hadházy Ákos az LMP antikorrupciós szóvivőjének nevezi magát, de ez nem akadályozza meg abban, hogy maga is érintett legyen a Tolna megyei földárverések körüli zavaros ügyekben.”

Tehát, ahogy azt a fideszes propaganda a Kun-Mediator ügyben is megpróbálta, úgy a földárverések kormánypárti botrányaiból is ellenzéki korrupciós ügyet igyekszik csinálni.

A TV2 híradójában egyébként a „baloldali” „korrupciós” „hírekben” most már állandó hivatkozási alap lett Hollik István KDNP-s képviselő, aki szerint az RTL Klub Híradója politikai munkát végez, a TV2-é pedig nem. A csatornát vezető Dirk Gerkens is azt mondta, hogy nem kaptak feladatokat, megrendeléseket, a TV2 azzal foglalkozik, amit jónak lát.

Pedig elég egyértelmű az üzenet: aki a korrupciós ügyeket bolygatja, az így, vagy úgy, de maga is korrupciós ügybe fog keveredni. Egyébként Hadházy járhatott volna rosszabbul is: kiderülhetett volna például, hogy ő a homoszexuális Gyurcsány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.