Hétvégi olvasnivalók a futballmániától a kriptotébolyig

Lezárt tartalom a Kör tagjainak reggel 4
2022 november 27., 9:49

Meseszép vasárnapot kívánok mindenkinek! Ez itt a 444 reggeli hírlevelének hétvégi kiadása, amiben az elmúlt hét nagyobb, hosszabb, alaposabb anyagait mutatjuk be (a tegnapi tréfálkozásnál jóval hosszabban). Itt lehet feliratkozni az összes hírlevélre.

A franc se akar hős lenni, de most már nem mondhatjuk, hogy kiszállunk, helló, csinálja más

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

November 14-től egyhetes munkabeszüntetést hirdetett a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára és a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára. Hozzájuk elsőként az Eötvös József Gimnázium, majd egy sor tankerületi iskola csatlakozott. Ez szintlépés a korábbi tiltakozásokhoz képest: ekkora számban, ilyen hosszú időre senki nem hirdetett ellenállást, mióta a tankerületek kirúgással fenyegették meg a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat. Karinthys tanárokkal, szülőkkel és diákokkal beszéltünk, hogy megtudjuk, hogy zajlott náluk az egyhetes tiltakozás. Az derült ki, hogy nem csak a pedagógusokat, de a szülőket és a diákokat is összekovácsolták a tanárokat ért fenyegetések.

Foci-vb

photo_camera Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Több hosszabb, alapos anyagunk is volt a katari futball-világbajnokságról:

Gaslighting főműsoridőben: Kerényi Miklós Gábor az ATV-ben magyarázza ki magát a zaklatásos vádakból

photo_camera Rónai Egon és Kerényi Miklós Gábor az ATV "Húzós" című műsorában

„Az inkvizícióban volt olyan utoljára, hogy valakinek azt kell bizonyítania, nem bűnös.” Kerényi Miklós Gábor levonta a #Metoo tanulságait 5 év után Rónai Egon műsorában, Solti Hanna pedig levonta a tanulságot a tanulságokból.

Rengeteg a szorongó, szuicid hajlamú gyerek

photo_camera Fotó: Jorge Salvador/Unsplash

Már a járvány előtt is sok volt a szorongó gyerek, de azóta a számuk csak nőtt, az iskolapszichológusok nem tudnak ellátni mindenkit. Nem csak az enyhébb problémával küzdő gyerekek száma nőtt meg az utóbbi időben, hanem drasztikusan emelkedett az önsértő, szuicid hajlamú gyerekeké is. Annyira, hogy a Vadaskert Gyermekkórház is teljes kapacitással működik. Országosan se elég férőhely, se elég óraszám nincs, a gyerekek pedig egyre rosszabb mentális állapotban vannak.

Őrült, spiri szerelem: a norvég hercegnő és a hollywoodi sámán

photo_camera A hercegnő és vőlegénye Oslóban, 2022 nyarán Fotó: Gulliksrud Marius/Stella Picture/Gulliksrud Marius/Stella Picture

Ez régóta a legjobb királyi dilisztori.

A Ceaușescutól távozó Grósznak integetett a makói 43-as úton, most könyvet írt róla

photo_camera Kádár és az akkor még csak budapesti első titkár Grósz kézfogása 1986-ban a Váci út és a Róbert Károly körút sarki SZOT-irodaház előtt Fotó: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Grósz nem mutatott rosszul a Németh Károlyok világában, de nagyon gyorsan kiderült, hogy nem más, mint egy karrierista kádárista kommunista. Apagyilkosság címmel jelent meg Medgyesi Konstantin könyve arról, hogyan adta át Kádár János a hatalmat Grósz Károlynak. Tóth-Szenesi Attila megírta, hogy milyen.

Éveket kell várni azokra a fejlesztésekre, amik után a kormány visszaengedné a napelemeket a hálózatba

photo_camera Fotó: MISCHA KEIJSER/Cultura Creative via AFP

A kormány úgy zárta ki a háztartási naperőműveket a hálózatból, hogy ha kész lesznek a szükséges fejlesztések, visszajöhetnek. Ezek viszont lehet, hogy csak évek múlva készülnek el, és még a csúszás sem kizárható.

Az ország demokratizálását várják a régi-új elnöktől, aki 81,3 százalékkal nyerte meg az előrehozott választásokat

photo_camera Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

Kaszim-Zsomart Tokajev megkapta a felhatalmazást, hogy azt csináljon Kazahsztánban, amit akar, de igazi demokráciapróbára és komolyabb versenyre csak a 2023 első felében esedékes parlamenti választásokon lehet számítani Közép-Ázsia legnagyobb országában. Gazda Albert elemzése.

Brüsszelezgetések

photo_camera Orbán Viktor május 30-án Brüsszelben. Fotó: BART MAAT/ANP via AFP

Magyari Péter – aki mellesleg Lánczi Tamással is vitázottelemezte a kormány és Brüsszel háborúját, aztán megint. Arról is beszámolt, hogy mit mondott Ivan Krasztev Orbánról.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt