Hétvégi olvasnivalók a felcsúti idegenforgalomtól a fideszes álvitákig

reggel 4
2023 február 25., 09:14

Jó reggelt, jó hétvégét, jó olvasást! Ez itt a napindító hírlevél válogatása az elmúlt napok nagyobb cikkeiből.

Évfordulós számvetés

photo_camera Péntek este ezrek tüntettek a budapesti orosz nagykövetség előtt Fotó: Németh Dániel/444

Ez a hét nagyjából arról szólt a nyugati világ jobb lapjaiban, hogy okos emberek számba vették a 21. század egyik legfontosabb eseménysorozata, az ukrajnai háború elmúlt évét.

  • Az ország egyik legjobb Oroszország-szakértője, Rácz András írt nekünk;
  • a világ egyik legjobb Oroszország-szakértője, Mark Galeotti interjút adott,
  • akárcsak Dunay Pál, a George C. Marshall Európai Biztonsági Központ professzora;
  • illetve a háborút megjósoló brit tábornok, Richard Shirreff.

Király András a müncheni biztonságpolitikai konferenciáról, vagyis a legfelsőbb körök vitáiról számolt be; míg Bede Márton egy újabb sztártörténész, Stephen Kotkin karakán interjújából mazsolázott. Megnéztük, hogyan látják a helyzetet ukrán szakértők, és megírtuk egy házaspár szimbolikus történét. A Lakmusz a bucsai mészárlás helyszínére az elsők között érkező újságírót, Danny Kempet kérdezte, a Qubit pedig Sz. Bíró Zoltán történésznek a háború előzményeit taglaló könyvéből közölt részletet.

Infláció

Elindult a 444 inflációs oldala, ahol csinos grafikonok mutatják, hol tart a kenyér, a vaj, a sör ára. Kiderült az is, hogy a „szankciópárti” országokban két és félszer volt alacsonyabb az infláció januárban, mint Magyarországon.

Kormány

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Németh Dániel egyszerűen csak lefotózta a Fidesz évadnyitó frakcióülésére érkezőket, de olyan erős hangulata van ezeknek a képeknek, hogy az ember újra meg újra visszateker rájuk. A fenti kép például kimondottan festményszerű, hosszú percekig nézegettem. Amúgy valami rendkívüli dolog történt ezen a frakcióülésén: „komoly vita” alakult ki, amikor Orbán a finn és a svéd NATO-csatlakozás támogatását kérte. Persze, aki eztet elhiszi, szamarabb egy lónál, Czinkóczi Sándor egy hírcikk közepén, egy bekezdésben elég jól elmondta, miről szólhat ez a színjáték.

Magyarországra érkezett hétfőn az Európai Parlament Pegasus-üggyel foglalkozó különbizottsága, és a sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a magyar kormány minden jel szerint súlyosan visszaélt a Pegasusszal.

Rényi Pál Dániel megírta, hogyan alakult át ismét a kormánypárt médiabirodalma, ezúttal a központosítás és tömbösítés felé ellépve. Haszán Zoltán meg azt, hogyan terebélyesedik a felcsúti idegenforgalom fellendítését célzó közpénzes projekt, ami Mészáros Lőrincet gazdagítja.

Ellenzék

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A létező szocializmus egykori demokratikus ellenzékének kiemelkedő alakja, az EBESZ korábbi sajtószabadság-felelőse, Haraszti Miklós arról írt nekünk, hogy évfordulója van nemcsak az orosz inváziónak és Orbán árulásának, de az ellenzék ostoba és erkölcstelen kollaborációjának is.

A DK pécsi fórumára még Somogyból is érkeztek lelkes nyugdíjasok. Dobrev Klára naftalinszagúnak nevezte a fideszes elitet, és azt mondta, ennyi támogatásból „egy baloldali, akár egy középszerű kormány is képes lett volna” egy európai színvonalú ország felépítésére, de Orbánék nem.

Környezetvédelem

A Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár ellen tüntetők 2022 februárjában
photo_camera A Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár ellen tüntetők 2022 februárjában Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Hogy zajlanak a magyar környezetvédő akciók? Milyen súrlódások nehezítik ezeket? Hogy tudják elérni a céljukat? Mikor esélytelenek? Ezt vizsgálta egy magyar kutatás a Liget és a Római part példáin keresztül.

Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse azt szedte össze, miért áll bukásra a kormány háborús energiapolitikája.

Völner-Schadl

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A héten is folytatódtak az előkészítő tárgyalások, amelyekről Szurovecz Illés tudósított értő módon. Hét végrehajtóból hatan mindent bevallottak a bíróságon, Schadl sofőrje tagad. A két főszereplő ártatlannak vallja magát: Völner Pál tanúként idézné Varga Juditot a bíróságra, míg Schadl György maratoni beszédben védekezett.

Roma + film

photo_camera Fotó: Bognár Péter

A Larry nem romafilm, de megértő fény vetül benne a romákra. A Borsodban játszódó filmben számos roma mellékszereplő tűnik fel, a történet egy részét pedig az edelényi szegregátumban, helyiek közreműködésével forgatták. Bernáth Szilárd rendező nagyon tudatosan és érzékenyen állt hozzá a romák ábrázolásához - többek közt erről beszélgettünk vele, Bódis Krisztával, és két szereplővel, Onofer Lászlóval és Csiki Gellérttel.

A Newsroom új adásában pedig Fuchs Mátéval, a Feldolgozatlanul című dokumentumfilm rendezőjével podkesztelt Csurgó Dénes, a romagyilkosságok társadalmi és politikai környezetéről és arról, miért most lehetett egy ilyen filmet leforgatni erről a tragédiáról.

És még négy!

photo_camera Fotó: botost/444.hu
  • 8,2 millióba kerül, áram hajtja, kábé akkora, mint két egymás mellé állított tacskó, helyetted úszkál a tengerben, mi az?
  • Hogyan lehet elérni, hogy ne gázoljanak halálra több gyalogost Budapest és más magyar városok központjában?
  • A magyar történelem aranykora, melynek mégsincs pozitív emlékezete
  • Az a céljuk, hogy az oktatás bekerüljön a kormány három legfontosabb témája közé

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.