No Country for Walkman: kevés földgáz és sok könnygáz

reggel 4
2023 május 05., 04:59

Jó reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele – de vannak egyebeink is, mármint hírleveleink (is) –, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb híreivel.

KÖNNYGÁZ

Éjjel fél 2-kor engedték ki Tompos Mártont, a Momentum országgyűlési képviselőjét, akit a kordon körüli könnygázas dulakodásnál rántották be a rendőrök a sorfaluk mögé, és vitték be a Gyorskocsi utcába. Azt mondta, jegyzőkönyvet sem vett fel a rendőrség.

Tompos Márton gyorskötözővel a kezén
photo_camera Tompos Márton gyorskötözővel a kezén Fotó: Momentum Mozgalom/Facebook

A 17 éves Hidász Máté órákon át a szemét sem tudta kinyitni az arcába fújt könnygáztól, kórházban vizsgálták ki, aztán hajnalban kihallgatás nélkül engedték el a Gyorskocsi utcából. Az apja felszentelt diakónus, szerinte a hatalom „példát akar statuálni" azzal, hogy aránytalanul erőszakosan fojtja el a tüntetéseket. Az Egységes Diákfront szerint ettől a rendőri fellépéstől csak még dühösebbek lesznek a tiltakozók.

A TASZ jogásza szerint nem volt elég indok, hogy ilyen erőszakosan lépjen fel a rendőrség. Az ügyészség viszont rendőrök elleni erőszak miatt nyomoz.

MELÓ

Akkora a munkaerőhiány, hogy a kormány külön törvényt hoz a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokon dolgozhatnak majd vendégmunkások.

photo_camera Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO/Science Photo Library via AFP

CPAC

Orbán Viktor az idei CPAC Hungaryn arról magyarázott, hogy Brüsszel egy progresszív kutatólabor, ahol a nyugatot támadó vírust fejlesztik. David Pressman erről azt mondta, Magyarországnak az ukrajnai háborúra kellene összpontosítania, nem álkérdésekre.

photo_camera Forrás: Alapjogokért Központ/Youtube

A Fox News volt műsorvezetőjének nagy rössel beharangozott fél perces exkluzív videóüzenete láthatóan korábban felvett hakni volt, ugyanis Tucker Carlson azt mondja a videóban, hogy ha majd kirúgják, eljön Budapestre, aztán nemrég ki is rúgták, mégsem jött el Budapestre a trumpista mustrára.

HÁBORÚ

Volodimir Zelenszkij a hágai bíróságon azt mondta, mind egy másik Vlagyimirt szeretnénk ott látni.

Ungváry Krisztián elmagyarázta, miért nem meghosszabbítják, hanem lerövidítik a háborút az ukránoknak küldött fegyverek, az ukrán lakosság ugyanis minden jel szerint nem hajlandó elfogadni a sorsot, amit Putyin nekik szán.

Ungváry Krisztián egy ukránpárti tüntetésen 2022. ápriliban.
photo_camera Ungváry Krisztián egy ukránpárti tüntetésen 2022. áprilisban. Fotó: Botos Tamás/444

KRIMI

Nem ugyanolyan, mint a THC, nem természetes, és nem is egészen legális: a HHC-t elektromos cigaretta, gumicukor vagy egyszerű növény formájában a THC legális alternatívájaként árulják, Magyarországon is egyre többen rendelik.

Titkos náci eseménynek ad otthont hétvégén Budapest: az európai szélsőjobboldali nacionalisták egyik titkos óriásrendezvényét magyar részről a Légió Hungária és Incze Béla szervezi.

A belgrádi iskolai lövöldözés után több incidens is történt Szerbiában, Boszniában elfogtak egy, hasonló tömegmészárlással fenyegetőző 18 éves fiút.

photo_camera Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

Felfüggesztettet kapott az a hat végrehajtó, akik fizettek Schadl Györgynek a pozíciójukért, márpedig ha vannak vesztegetők, lennie kell megvesztegetettnek is.

Megfojtottak a New York-i metrón egy fekete férfit, megfojtóját vádemelés nélkül elengedték: Kathy Hochul kormányzó „mélységesen nyugtalanítónak” nevezte a történteket, Alexandria Ocasio-Cortez kongresszusi képviselő pedig úgy fogalmazott, ami történt, az „undorító”.

MÉDIA

Kálomista Gábor decemberben még elbukta, most másodfokon megnyerte az Elkxrtuk-pert, mert a másodfokú bíróság szerint az Elkxrtuk című film alkotói, művészeti szabadsága erősebb, mint a felperes személyiségi jogai, védelme.

Kálomista Gábor az elsőfokú ítélet kihirdetésekor 2022. december 16-án
photo_camera Kálomista Gábor az elsőfokú ítélet kihirdetésekor 2022. december 16-án Fotó: Kiss Bence/444

Amit megtanulhattunk volna a csernobili atomkatasztrófa után – a központilag irányított média kudarcai: a Lakmusz felidézte a pártállami sajtó történetének egyik legkritikusabb pillanatát, és arról is beszélgettek, milyen hasonlóságokat fedezhetnek fel az akkori események és a jelenkori közmédia hírszerkesztési gyakorlata között.

Az MTVA szerződést bontott Demeter Szilárd cégével, a Petőfi Media Grouppal, amire Demeter annyit reagált: „Ne verekedj fehér emberek előtt.”

KÜLFÖLD

Sosem volt ilyen alacsony a brit monarchia támogatottsága, óriási gyepfaszt nyírtak a brit uradalom kertjébe, pár nappal a koronázás előtt.

Gyepfasz
photo_camera Gyepfasz Fotó: Twitter / BristolLive

ÁLLATI

Megszállottan, hobbiból gyűjtött védett madarakat egy gyulai férfi, természetkárosításért ítélhetik el, miután a tanyáján több mint száz madarat, kakadukat, papagájokat és nandukat, illetve még 86 különböző fajtájú kutyát is találtak.

A floridai autópályán segített egy nőnek gyereket szülni egy rendőr, aki szerint ez nem nagy szám, mert „az emlős az emlős”, merthogy korábban egy farmon élt és látott már teheneket szülni.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444
Kiemelt videóink