Csintalan Sándor és a gigaharcsa

reggel 4
2023 június 16., 03:46

Jó reggelt kívánok mindenkinek a jövő heti kánikula előtti csendben! Ez a 444 reggeli – de nem az egyedüli – hírlevele, a Reggel 4, ami ezúttal is négy kiemelt anyaggal indul:

BELFÖLD

Soha nem volt olyan alacsony a munkanélküliség a fejlett világban, mint ma, az országok egymásra licitálva csábítják a bevándorló munkaerőt, Magyarországon viszont ezt lehetetlen összeegyeztetni a kormány idegengyűlölő politikájával – írja Bede Márton, aki szerint hiába elégítené ki egy friss törvény a hazai munkáltatók igényeit bevándorlókkal, amikor úgyse jönne ide senki, ha mehet máshova is.

Felbukkant a parlament honlapján a svéd NATO-csatlakozás zárószavazása, júliusban lehet legkorábban.

Nagy Márton azt mondta, a kormány be fog avatkozni a fixáras áramszerződésekbe.

A Méditanács megbírságolta a Sajtóklubot, mert jó hírként ünnepelték, hogy Ugandában halálra ítélhetik a melegeket. Az NMHH 400 ezer forintos büntetést szabott ki a Hír TV-re.

Önkényesek voltak az önkényesen elfoglalt lakások kiürítésére vonatkozó szabályok: 2024-től halasztó hatálya lesz a kilakoltatási végzés ellen benyújtott fellebbezésnek.

Az Államadósság Kezelő Központ megmagyarázta, miért van szüksége a kamaszok ballagási pénzére.

Mire megérkezett Tóth Bertalan MSZP-s képviselőhöz Polt Péter értesítése, hogy a kérdését feljelentésként továbbította, a Nemzeti Nyomozó Iroda már el is utasította azt. (A GRECO szerint egyébként a korrupcióellenes ajánlásoknak Magyarország csak a harmadát hajtja végre teljesen.)

A rendőrség döntését felülbírálva rendelt el nyomozást az ügyészség a szélnek eresztett portugál fojtogató ügyében, mégiscsak fennállhattak volna a személyi szabadságot korlátozó intézkedés feltételei a XIII. kerületi nőt megtámadó férfi ügyében.

PÁRTOK

Csintalan Sándor visszatér az MSZP-be
photo_camera Csintalan Sándor visszatér az MSZP-be

Lázár János szerint ha a hódmezővásárhelyiek újraválasztják Márki-Zayt, a kormánytól semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak, de persze szívük joga.

Az Egységes Diákfront az ellenzéki pártokat is a státusztörvény elleni tüntetésére hívta, de a kormánypárti frakciókról már lemondtak.

OROSZORSZÁG

Putyin a hadvezetés oldalára állt Prigozsinnal szemben, szerinte is jó ötlet a Wagner Csoport államosítása. Egy titkos rendelettel az orosz állam lenyúlná a helytelenül viselkedő nyugati cégek vagyonát.

A hadsereg lejáratásának vádjával 50 ezer rubelre büntették az egyik legnagyobb élő orosz rockzenészt, miután Borisz Grebenscsikov fasisztának nevezte az Ukrajna elleni orosz agressziót, és egy képviselő feljelentette.

Dmitrij Medvegyev (középen) akkori orosz elnök beszélget Borisz Grebenscsikovval (jobbra) 2010. október 11-én Moszkvában.
photo_camera Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök (középen) beszélget Borisz Grebenscsikovval (jobbra) 2010. október 11-én Moszkvában. Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Szijjártó Péter aggódott, hogy átpolitizálódik az ENSZ működése, majd elutazott oda, ahova szerinte nem szabad bekeverni a politikát: a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra. A külügyminiszter egyébként nem reagált arra az állításra, hogy Orbán történelmileg a Kreml támogatója.

(ÁL)TUDOMÁNY

Zsirik, a szélsőjobboldali orosz AI
photo_camera Zsirik, a szélsőjobboldali orosz AI

Szintetikus emberi embriót állítottak elő, spermiumokra és petesejtekre nem volt hozzá szükség: a fejlemény sokat segíthet a genetikai rendellenességek kutatásában, de komoly jogi és etikai dilemmákat is felvet.

Itt van Zsirik, a szélsőjobboldali orosz AI: a megtévesztő nevű Liberális Demokrata Párt állítólag Vlagyimir Zsirinovszkij több mint 18 ezer órányi beszédéből és interjújából képezte ki a chatbotot.

KÜLFÖLD

Boris Johnson szándékosan hazudott a parlamentnek, ilyesmin brit miniszterelnököt még soha nem kaptak rajta – erre jutott az alsóházi bizottság, a már a képviselői mandátumáról is lemondott volt kormányfő politikai karrierjének ezzel bizonyára vége van.

photo_camera Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Nem szavaztak bizalmat Ódor Lajos kormányának Szlovákiában, fele annyi szavazatot kapott, mint amennyire szüksége lett volna.

Az EU válságtanácskozásra hívta Szerbia és Koszovó vezetőit.

A Google dollármilliókat keresett kamu abortuszklinikák hirdetésein: az abortuszellenes aktivisták fizetnek azért, hogy a hirdetéseik jó helyen szerepeljenek a Google-találatokban.

Texasban mostantól csak szülői engedéllyel regisztrálhatnak a 18 év alattiak a közösségi médiára, és a szülők később is ellenőrizhetik, hogy mit csinál a gyerekük az interneten.

TERMÉSZET

Közel 3 méter hosszú gigaharcsát fogott az olasz, majd a törvényt megsértve visszaengedte, pedig köteles lett volna megölni: ha lemérte volna a súlyát, jó eséllyel óriási világcsúcs lett volna, a fárasztás végén majdnem odalett a csónakja is.

KULTÚRA

Richard Powers a 2021-es Booker-díjra jelölt Bewilderment (Rémület) című regényével
photo_camera Richard Powers a 2021-es Booker-díjra jelölt Bewilderment (Rémület) című regényével Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

El tudjuk képzelni a világot, ahol egyetlen érző lénynek se kell fölöslegesen szenvednie? A Pulitzer-díjas Richard Powers új regénye, a Rémület egy gyászoló apa és fiú különleges kapcsolatán keresztül kutakodik ebbe az irányba, nem hibák nélkül, de rengeteg érdekes kérdést felvetve.