Ezt pofázzák mióta

reggel 4
2023 július 18., 22:18

Viharos jó reggelt kívánunk! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele, amiben az elmúlt 24 óra legfőbb híreit gyűjtöttük össze. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.) Kezdetnek itt van 4 cikk a 444 címlapjáról:

HŐSÉG

Extrémnek tűnik a 46 fokos olasz hőség, de könnyen lehet, hogy pár év múlva már ez lesz a megszokott: miközben Dél-Európa, az USA és Ázsia több országában is rendkívüli hőség tombol, kutatók arra figyelmeztetnek, hogy sürgősen nagyot kéne vágni a globális kibocsátásokon, mert pont ezt jelezték előre a klímamodellek.

photo_camera Fotó: RICCARDO DE LUCA/Anadolu Agency via AFP

A hőhullámban rengeteg vizet iszunk, sorozatosan törnek Budapesten (is) a vezetékek a nagyobb lakótelepeken: a 2013-as rezsicsökkentés óta nem változtak a vízdíjak, 1 liter ivóvíz 22 fillér.

BELFÖLD

Végtelen háború: kukába dobták a szétfestett, majd elszállított pad helyére kitett szivárványos széket. Egyébként már társasjátékokat is fóliáznak.

photo_camera Fotó: 444

Nemcsak tőlünk nyugatra, de keletre is jár a transzoknak az egyenlő nyugdíj: a transzokat a Nők 40 nyugdíjprogramból kizáró törvénytervezet szerint még a nemváltó országokban sem jár nyugdíjkedvezmény a transznemű nőknek, de ez nem igaz, ugyanis nem csak az EU- ban biztosított jogi alapon a nyugdíj a transzneműeknek, még Indiában is kedvezményeket ismernek el nekik.

Vitézy Dávid volt államtitkár Béccsel és Prágával bezzegezik: a közlekedési szakember osztrák és cseh vasúti fejlesztésekkel hergeli a magyar vasutak hol gyaloglásra kényszerített, hol leforrázott utazóközönségét.

A Kutyapárt saját polgármesterjelöltet indít Újpesten 2024-ben, nem is akárkit: Nagy Dávid fújta le színes teknősökkel a kerületben „20 éve éktelenkedő Zsidó SZDSZ graffitit”.

Leszállt az első utasszállító repülőgép a székely NER-milliárdos szülőfalujában: a Tiborczcal és Mészárossal is üzletelő Balázs Attila régi álma volt a falusi repülőtér, amelyet „rendes” utasszállítók is használhatnak.

HÁBORÚ

Orosz sikerek a luhanszki fronton: a kupjanszki frontszakaszon Maszjutivkánál törtek előre, a luhanszki front középső részén pedig Karmazinivkánál átkeltek a Zserebecen, és hídfőt létesítettek az ukránok ellenőrizte jobb parton. Úgy tűnik, nagy offenzívára készülnek.

Terjed a lázongás szelleme az orosz hadseregben: egyre több frontalakulat parancsnoka jön rá, hogy Sojgu védelmi minisztert és Geraszimov vezérkari főnököt megkerülve szólhat Putyinhoz. Bár most jó néhányukat leváltották, Putyin akadályozza a megrendszabályozásukat, ezzel ő maga is tovább szítja a lázongást hadserege legfőbb parancsnokaival szemben.

Az ukrán hadsereg 14. Önálló Gépesített Dandárjának lövésze egy furgon platóján tart a harcállásába a kupjanszki frontszakaszon 2023. július 12-én. Az orosz hadsereg jelentős erőket koncentrált az ukrajnai front legészakibb, luhanszki szakaszára, minden jel szerint komoly offenzívát készítenek elő.
photo_camera Az ukrán hadsereg 14. Önálló Gépesített Dandárjának lövésze egy furgon platóján tart a harcállásába a kupjanszki frontszakaszon 2023. július 12-én. Az orosz hadsereg jelentős erőket koncentrált az ukrajnai front legészakibb, luhanszki szakaszára, minden jel szerint komoly offenzívát készítenek elő. Fotó: DANIEL CARDE/Anadolu Agency via AFP

Részben újraindulhatott a forgalom a kercsi hídon, lényegében egy acélrámpára terelik a forgalmat. Oroszország bosszúból Odesszát rakétázta. Egyébként a híd felrobbantását ünneplő ukránokról szóló hírét 2016-ban ünneplő brit szurkolókkal illusztrálta a Hír TV.

KÜLFÖLD

A magyargyűlölőnek megismert Robert Fico Orbán Viktor szövetségeseként térhet vissza a politikába: Robert Fico kigyúrta magát a 2023. szeptemberi választás kampányára, és kész arra, hogy ismét Szlovákia miniszterelnöke legyen. A magyarok egy része is rá adhatja szavazatát, mert benne látják Orbán ún. békepolitikájának szlovák megfelelőjét. Egy Fico vezette koalíció alternatívája egy életképtelennek tűnő salátakoalíció.

A leghülyébb Kennedy: bár szinte biztosnak tűnik, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztás Donald Trump és Joe Biden között dől el, vannak még reménykedő indulók.

Robert F. Kennedy Jr. bejelenti, hogy elindul az amerikai elnökségért 2023. április 19-én
photo_camera Robert F. Kennedy Jr. bejelenti, hogy elindul az amerikai elnökségért 2023. április 19-én Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

Egy orosz harci gép manővere miatt kis híján lezuhant egy amerikai MC-12-es Szíria fölött: nem ez az első hasonló eset az utóbbi hetekben, az amerikai tisztségviselők szerint eszkaláció történt.

Bulgáriában felállították az Európai Unió leghosszabb rúdját: a rúdra egy, Bulgária 111000 négyzetkilométerét szimbolizáló 1110 négyzetméteres bolgár zászló lobog 111 méter magasan.

Elkaptak egy amerikai állampolgárt Észak-Koreában. A katona hangosan nevetve vonult be Észak-Koreába, miután megszökött a fegyelmi eljárás elől.

SPORT

Felcsúton érdekes kísérletbe kezdtek, bár nem világos, hogy mi a célja: bőven van pénzük, de idén nyáron még egyetlen egy játékost sem vettek. A Puskás Akadémia keretének a fele így is légiós, viszont a felkészülési meccseken nagy pofonokba szaladtak bele.

Karlo Bartolec, a felcsúti csapat játékosa (j) öngólt lő, mellette a zalaegerszegi Eros Grezda a labdarúgó MOL Magyar Kupa elődöntõjében játszott ZTE FC–Puskás Akadémia mérkőzésen a zalaegerszegi ZTE Arénában 2023. április 4-én.
photo_camera Karlo Bartolec, a felcsúti csapat játékosa (j) öngólt lő, mellette a zalaegerszegi Eros Grezda a labdarúgó MOL Magyar Kupa elődöntõjében játszott ZTE FC–Puskás Akadémia mérkőzésen a zalaegerszegi ZTE Arénában 2023. április 4-én. Fotó: Katona Tibor/MTI/MTVA

KULTÚRA

Meglepő, de kétségtelenül erős koncepcióval vár a világ első állandó Robert Capa-életműkiállítása: már a legelső centiméterei is előrevetítik, hogy itt testi értelemben legalább olyan durva kínzókamra vár ránk, mint a 18 éves, akkor még Friedmann Endre név alatt futó hősünkre 1931-ben a horthysta politikai rendőrségen, ahol maga a hírhedt Hain Péter főnyomozó pofozta ki a szuszt a komcsigyanús tinédzserből.