A csurkizmus röneszánsza

reggel 4
január 08., 23:45

Jó reggelt kívánok ebben a hűvös hidegben, ami olyan fagyos, hogy már vörös kód van érvényben!

Ez a 444 reggeli – és nem az egyetlen – hírlevele, kezdésként négy kiemelt anyaggal:

POLITIKA

A hétvégén a Mi Hazánk MIÉP-emléktalálkozót szervezett Újbudán, ahová meghívták Csurka „Mindig Mindenben Megigazult” István egykori pártjának tagjait és szimpatizánsait. Hamar kiderült, hogy a régi MIÉP-esek határozottabb fellépést várnának el Toroczkai Lászlóéktól Izraellel szemben, erre a Mi Hazánk elnöke figyelmeztette őket: Izrael megsemmisítése azt jelentené, hogy 7 millió zsidó menekülne Európába, szóval nem lehet ezt támogatni.

photo_camera Fotó: Kovács Bendegúz/444

Navracsics Tibor szerint megrekedtek az erasmusos forrásokról szóló uniós tárgyalások, pedig már tavaly januárban azt mondta, lemond, ha márciusig nem egyeznek meg a forrásokról.

„Remélem mostantól a közösséget gyarapítod, nem a családodat” – szúrt oda Márki-Zay Péter a hátralépését bejelentő Lázár Jánosnak.

100 politikai tanácsadó dolgozik a kormánynak, de titok, hogy kik, pedig évente 1,4 milliárd forint megy el rájuk.

Lezajlott az év eddigi legsúlyosabb LMP–Párbeszéd-csörtéje, röviden összefoglalva:

  • Ungár Péter (LMP): Ha Szabó Tímea hisztérikus rohamot kap, akkor tudjuk, hogy jó úton járunk.
  • Szabó Tímea (Párbeszéd): Értem én, hogy Ungár Péter ideges, Tarlósnak nem szabadott volna kikotyognia, hogy az LMP és a Fidesz egyeztet.

GAZDASÁG

Elsősorban nem a pedagógusbérek, hanem a feszültségek nőnek: a kormányzati kommunikáció átlagosan 32,2 százalékos emelésről beszél, közben a tanárok körében bizonytalanság és bizalmatlanság lengi körül a nagy elánnal bejelentett béremelést.

Novemberben is zuhant a kiskereskedelmi forgalom, főleg a pocsék helyzetben lévő benzinkutak miatt, de az élelmiszerboltok forgalma már közelített az egy évvel korábbihoz.

1,5 milliárd forintnyi magyar közpénz jutott szlovákiai fociakadémiákra, de a szlovákiai református egyházhoz és a magyar kormánnyal szimpatizáló médiába is öntötte a pénzt a magyar állam.

Kövér László Dunaszerdahelyen meccset néz 2017-ben. A DAC fociakadémiája 2023-ban csaknem 1,2 millió eurónyi támogatást kapott a magyar államtól
photo_camera Kövér László Dunaszerdahelyen meccset néz 2017-ben. A DAC fociakadémiája 2023-ban csaknem 1,2 millió eurónyi támogatást kapott a magyar államtól Fotó: Krizsán Csaba
  • Erős hétfő reggel volt a MÁV-nál: a Szobról induló vonat Verőcéről indult, a Nagykátáról induló Sülysápról, a Keletibe induló csak Kelenföldig ment.
  • Czomba Sándor azt mondta, hogy most 16 ezer vietnámi és 10 ezer fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon.
  • Országszerte kórházak sora állította le egyes ellátásait: a Heves megyeieknek szemészeti ügyeletre az Egertől 130 km-re lévő Debrecenben kell menniük.

HÁBORÚ

Antony Blinken a gázai háború áttéteitől tart a Közel-Keleten, az amerikai külügyminiszter ötnapos turnéval próbálja megakadályozni az eszkalációt, Izraelt a civilek megóvására szólítja fel. Az IDF az al-Dzsazíra újságíróit ölte meg Gázában, és Izrael egy Hezbollah-parancsnokot is likvidált Izrael Libanonban.

photo_camera Fotó: Anwar Amro/AFP

Olaf Scholz felszólította az EU-tagállamokat, hogy fokozzák Ukrajna támogatását. Az orosz hadsereg most véletlenül egyik megszállt városát bombázta le.

KÜLFÖLD

A szélsőjobbos AfD-nek törhetik az utat a Németországot megbénító traktorok a 8 naposra tervezett gigasztrájkkal: több mint 500 traktor a Brandenburgi kapunál, ezrek az autópályákon, kompra kényszerített alkancellár, hangadó szélsőjobboldaliak.

A Brandenburgi kapuhoz vezető Bundesstraße hétfő hajnalban.
photo_camera A Brandenburgi kapuhoz vezető Bundesstraße hétfő hajnalban. Fotó: John MacDougall/AFP

Meg is alakult Sahra Wagenknecht új pártja, ami a német kommunista és szélsőjobboldali szavazatokra egyaránt hajt: a baloldali, de nem woke párt célja, hogy alapjaiban változtassa meg a német pártpolitikai struktúrát.

Ha minden jól megy, nem áll le heteken belül az Egyesült Államok: megállapodtak a demokraták és a republikánusok a költségvetésről. Kiderült, hogy míg az amerikai védelmi minisztert titokban az intenzíven kezelték, a feladatait átvevő helyettese Puerto Ricóban nyaralt.

Lemondott a francia miniszterelnök, új kormány lesz: Emmanuel Macron a várakozások szerint a nyári EP-választások és a párizsi olimpia előtt próbál új lendületet adni második mandátumának.

Technikai problémája akadt a Hold felé repülő Peregrine szondának, egyre kevesebb az esély, hogy eléri a Holdat, mert kritikus hajtóanyag-veszteség történt.

  • F-16-os vadászgépeket küldött bosnyák légtérbe az USA, hogy jelezze: ellenzi a boszniai szerbek szeparatista gondolatait.
  • Anders Behring Breiviknek nem elég három papagáj, megint bíróságon követeli, hogy engedjék ki a magánzárkából.
  • Több román iskolában szünetel az oktatás az extrém hideg miatt.
  • Két nap után kimentették a szlovéniai Krizna-barlangban rekedt öt embert.
  • Az Oppenheimer és az Utódlás voltak az idei Golden Globe nagy nyertesei.

HALÁL

Meghalt Finta József, Budapest utolsó fél évszázadának legfontosabb alakítója: a modernista építész nevéhez egy sor ikonikus épület fűződik a Duna-parti szállodáktól a WestEndig.

Meghalt Franz Beckenbauer: a nyilvánosság elől hosszú ideje visszavonult német futball-legenda 78 éves volt.

Beczenbauer 1972. május 26-án a müncheni Olimpiai Stadionban.
photo_camera Beckenbauer 1972. május 26-án a müncheni Olimpiai Stadionban. Fotó: Sven Simon/dpa via AFP

88 évesen meghalt Ferdinandy György, felidéztük egy focinovelláját.

  • 67 évesen meghalt Vízkelety Mariann, aki államtitkárként kinevezte a Schadl-ügyben érintett végrehajtókat.