Kifolyt a homok a gépezetből, kiesett a bot a küllők közül, kipiszkálták a tüskét a köröm alól

reggel 4
február 02., 03:44

Jó reggelt, hát ezt is megúsztuk! Ismét – ezúttal 4:44-kor(!) – jelentkezik az elmúlt 24 órát összefoglaló, reggeli hírlevelünk, kezdésként négy kiemelt anyaggal:

A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

EU

Eddig azt hitték, hogy legalább megvásárolható Orbán, de egyre kiszámíthatatlanabb, már biztonsági kockázatot jelent: az EU-csúcs előtt arról írt a New York Times, hogy Orbán következő lépéseinek megjóslásához magas rangú EU-s tisztviselők pszichoanalízishez folyamodtak.

Orbán Viktor és Giorgia Meloni találkozója Brüsszelben 2024. január 31-én.
photo_camera Orbán Viktor és Giorgia Meloni találkozója Brüsszelben 2024. január 31-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Donald Tusk azt mondta, Orbánnak tudnia kell, ha nem fejezi be a játékát, ő lesz a felelős Ukrajna bukásáért. A szélsőjobboldali EP-frakció viszont várja a Fideszt.

Végül az Európai Tanács egyhangúlag szavazta meg az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót, cserébe Orbán is kapott engedményt.

BELFÖLD

Volt Kormányinfó, amiből megtudhattuk, hogy Európában a háborúpártiaké a többség, heteken belül lezárulhat a reptér adásvétele, hazudik az olasz antifa vádlott, a PDSZ-nek nem szabad hinni, nem zsaroljuk a svéd miniszterelnököt.

Gulyás Gergely ősszel a hvg-vel telefonon közölte, megszüntetik a céget.
photo_camera Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A választási bizottság elutasította Karsai Dánielék kezdeményezését, nem lehet népszavazás az eutanáziáról. Viszont átment az LMP népszavazási kezdeményezése a kiemelt beruházások megszüntetéséről.

Letartóztatták Portik Tamás fiát, aki kávéval öntötte le a bírót a Fenyő-gyilkosság tárgyalásán: a 30 év körüli fiatal Svájcban él, nem szeretnék a hatóságok, ha egyszerűen hazautazna az eljárás elől.

Deréktól lefelé lebénult a komáromi akkugyár mongol takarítója, akit a dél-koreai főnöke kínzott meg egy targoncával, a tettest – aki nincs Magyarországon – emberölés kísérlete miatt 8 évre ítélték.

  • Mészáros Lőrinc felesége megint a szerelmükről vallott.
  • Juhász Péter javára visszalépteti a jelöltjét az V. kerületben a Momentum.
  • Emberölés gyanújával letartóztattak egy 15 éves lányt, aki egy pécsi kollégium mosdójában szülte meg a gyerekét.

GAZDASÁG

Az állam úgy bevásárolt gázból, hogy most egy 735 milliárd forintos veszteségen ül: a kormány 2022 nyarán m3-enkénti 1114 forintért jól feltankolt belőle, most m3-enként 122 forintot ér.

photo_camera Fotó: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/AFP

Milliárdos szerződések felét fizette ki az állam a Covid-teszteket szállító baráti cégeknek, közbeszerzés nélkül, és a cégeket azóta már elkezdték felszámolni.

„Nem látunk esélyt a megtérülésre” – közölte a Microsoft- és a víziközmű-botrányban elúszott 10 milliárdokról az Integritás Hatóság.

  • Ferihegy helyett már Bukarest a Wizz Air legnagyobb bázisa, ott havi 2400 Wizz-járat van, itt kb. 2000.
  • Darabonként már csak 325 ezer forintba kerülnek a 10 760 000 forint közpénzért vett lélegeztetőgépek, de tíz nap múlva már csak 13 ezerbe fognak.
  • Minden lassabb lett a MÁK-nál, amióta beüzemelték a 15 milliárdból fejlesztett új informatikai rendszert.
  • Nagy Márton szerint Magyarország a nagyon közeli jövőben logisztikai nagyhatalom lesz.

KÜLFÖLD

Egy brit felmérés szerint a boomerek kevésbé tartják károsnak a feminizmust, mint a Z generációs férfiak, és a a 16-29 év közötti brit férfiak negyede szerint nehezebb férfinak lenni, mint nőnek.

Okostelefont nyomkodó emberek
photo_camera Okostelefont nyomkodó emberek Illusztráció: Cottonbro Studio / Pexels
  • Nagy-Britanniában ingyenjegyet kaphatnak a nagyszülők az EasyJet gépeire, ha elviszi őket a család nyaralni.
  • Az Adidas mégis eladja Kanye West Yeezy cipőit: az eurószázmilliókat érő készlet azóta maradt a cégnél, hogy a rapper egy műsorban megdicsérte Hitlert.
  • Mark Zuckerberg bocsánatot kért az érintett családoktól a közösségi média által okozott károkért.
  • Több mint 1000 nap szárazság után a katalán kormány vészhelyzetet hirdetett.
  • Iowában gyűlölet-bűncselekménnyel vádolnak egy férfit, mert szétvert egy sátánista szobrot.

HÁBORÚK

Sorra derülnek ki a részletek a Zelenszkij–Zaluzsnij-találkozóról: az elnök arcvesztés nélkül nem táncolhat vissza, a katonák szerint a konfliktus „meglehetősen szar” helyzetbe hozta a hadsereget. Az ukrán elnök újságírók lehallgatása miatt kirúgta a titkosszolgálat államvédelmi osztályának vezetőjét.

Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij 2023. július 27-én.
photo_camera Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij 2023. július 27-én. Fotó: Ukrajna Elnöki Hivatala/AFP

Iráni célpontokat támad az amerikai hadsereg Szíriában és Irakban: az utóbbi időben megszaporodtak a térségben az amerikai katonák elleni támadások, amiket a gyanú szerint Irán által felfegyverzett csoportok követtek el.

Sokkoló részletekről számoltak be a holttestekkel foglalkozó izraeliek: a Hamász tagjai brutálisan bántalmaztak és megerőszakoltak izraeli nőket.

  • Az ukrán drónok kamerái rögzítették, ahogy darabokra tépnek egy orosz hadihajót.
  • Újabb hadműveletek voltak a Vörös-tengeren: a hútik drónokkal támadtak, a nyugatiak egy kikötővárost lőttek.
  • Túszul ejtették egy amerikai cég több dolgozóját Törökországban.

KULTÚRA/SPORT

Miért jó horrortörténeteket olvasni? Mitől működik jól egy ilyen történet? És hogyan válhat horrornovellák alapanyagává az a magyar valóság, amit annyira jól ismerünk? Ezekről beszélgettek a Nem rossz könyvek podcastben Veres Attila.

Veres Attila
photo_camera Veres Attila

Milák Kristóf két hete titokban újrakezdte az edzéseket, de hogy kivel, azt nem tudni. Általában olyankor gyakorol, amikor senki sincs a medencében.

  • A Sztárbox miatt 10 millióra, Fekete Pákó megalázásáért 3 millióra bírságolta a Médiatanács az RTL-t.
  • Hamilton átigazolt a Ferrarihoz.