Zsírbegyűjtők magángépen

reggel 4
június 03., 22:01

Jó reggelt! Árad a Tisza Duna! Ez a napindító hírlevelünk (de van több is), benne az elmúlt 24 óra főbb híreivel. Kezdésnek itt van négy kiemelt anyag a címlapról:

BELFÖLD

Rogán Antal azt mondta, a bevallott jövedelme alapján megengedheti magának a londoni luxusszállodában töltött, BL-döntős családi hétvégét. Összeszedtük, papíron mennyit keres, és azt is kiszámoltuk, hogy 162 ezer békemenetelő vagyona repült ki a BL-döntőre.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Kubatov Gáboré és Bede Zsolté volt a Békemenet nagy egymásra találása: a vad telemarketingeléssel készülő mozgósítási világrekord beállítása előtt a Fidesz pártigazgatója a Vadhajtások arcával is váltott pár szót.

Sulyok Tamás nemet mondott Karsai Dánielnek: a halálos beteg jogász kegyelmet kért az államfőtől az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkezőknek.

Meghalt Horváth Iván irodalomtörténész, az MTA doktora, az ELTE professor emeritusa, az iNteRNeTTo alapító szerkesztője, a legokosabb ember, akit Uj Péter valaha ismert.

  • Rácz András szerint ha a békemenetesek azt hiszik, hogy a magyar kormány jól kimarad az ukrajnai háborúból és nem támogatja Ukrajnát, akkor bizony tévednek.
  • Magyar Péter azt mondta, elveszítene minden támogatást, ha elkezdené kritizálni Oroszországot.
  • Az egyik független jelölt horogkeresztes tetkókkal vinne komoly változást Tátra.
  • Gáspár Győző bocsánatot kért Marics Petitől, miután a káli gyereknapon belekeverte a választási kampányba.
  • A fideszes Bús Balázs azt ígéri, ha Óbuda megválasztja, véget vet a gyűlöletkeltő propagandának.
  • A belga külügyminiszter is megvonná Magyarország vétójogát.

GAZDASÁG

Felavatják a három év csúszással, 5,5 helyett 11 milliárd forintból elkészült geszti kastélyt, a Tisza család egykori otthonát: a kastély a felújítás után a reformátusok tulajdonába és kezelésébe kerül, mivel a család két miniszterelnöke, Tisza Kálmán és Tisza István is az egyház kiemelkedő alakja volt.

Lázár János a Duna TV-nek nyilatkozik a felújított kastélyban
photo_camera Lázár János a Duna TV-nek nyilatkozik a felújított kastélyban Fotó: Lázár János Facebook-oldala

Lassan kiürülnek az óvodák, iskolák az ország egyes tájain, akkorát csökkent a gyerekek száma: a fővárosban az óvodások, Békésben az iskolások száma csökkent 20 százalékkal, több megyéből eltűnt a 14-20 évesek nagyjából negyede.

Az LMP lezárta a gödi akkugyárat, mert a bíróság felfüggesztette a gyár környezethasználati engedélyét, de több mint egy hónapja nem történik semmi, a rendőrség lépett fel Csárdi Antalék ellen.

A 77 milliárdos csalással vádolt Tarsoly Csaba szerint a Quaestor minden befektetőjét ki tudták volna fizetni, a cég vagyonát a felszámolók kótyavetyélték el, az egykori milliárdos szerint ezt erősíti az, hogy idén februárban egy fontos állítás kikerült a vádiratból.

  • Végleg bezár a strand a Kopaszi-gáton, pedig áprilisban még azt ígérték, idén ingyenes lesz.
  • Szegeden közel 2 hónapja nincs gyereksebészeti és traumatológiai ellátás.
  • Az átlagos diákmunka-órabérek bruttó 1600 és 2500 forint között alakulnak.

KÜLFÖLD

Zelenszkij szerint lúzer elnök lehet Donald Trumpból, ha rossz alkut köt Ukrajnáról: az ukrán elnök szerint egy ilyen lépéssel Amerika sokat veszítene nemzetközi jelentőségéből, és sokkal közelebb kerülnénk a III. világháborúhoz. Joe Biden nem megy el a svájci békecsúcsra, Kamala Harris alelnök lesz ott helyette.

Trump elítélt bűnözőként 37 országból van kitiltva, többek között Kanadába, Nagy-Britanniába vagy Kínába is csak külön engedéllyel utazhatna, ami az elnökké választása esetén fura helyzetet teremtene.

photo_camera Fotó: JUSTIN LANE/AFP

A lengyel külügyminiszter szerint az oroszok beférkőztek a PiS-be: Radoslaw Sikorski szerint a lengyel közmédia korábbi működése, valamint a párt és az egyház kapcsolata is a putyinizmusra hasonlít. A lengyel kormány orosz kibertámadásoktól is tart az EP-választás előtt.

  • 700 km hosszan épül a lengyel határon a Keleti Pajzs.
  • Újabb rossz hír a brit Konzervatív Pártnak: Nigel Farage beszáll a választási versenybe.
  • 269 millió feliratkozóval MrBeast lett a YouTube új királya.

SPORT

„Remélem, nem kell több ilyen szart olvasnom” – mondta a német szövetségi kapitány, miután felmérés készült, hogy az emberek szeretnének-e több fehér bőrű játékost a válogatottban.

Bevándorlók és hajléktalanok sátrai Párizsban május 10-én.
photo_camera Bevándorlók és hajléktalanok sátrai Párizsban május 10-én. Fotó: Nicolas Guyonnet/Hans Lucas via AFP
  • Az olimpia előtt több ezer hajléktalan embert távolítottak el Párizsból és környékéről.