Ez már nem is a spájz, hanem a nappali közepe

reggel 4
június 27., 05:02

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az este után, amikor eldőlt, hogy a magyar válogatott végül nem jutott tovább az Európa-bajnokságon, hiába tudtuk megverni a skótokat.

Mielőtt belevágnánk az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreinek összefogásába, szokás szerint négy cikket külön is kiemelünk:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Szövetségek

Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
photo_camera Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Miután kedden kiderült, hogy Oroszország számos európai sajtótermék (köztük Magyarországról a 444) elérhetőségét is korlátozza, az EU vezetői közös határozatban szerették volna elítélni a dolgot, de szokás szerint Magyarország megint ellenállt. Így végül csak az EU külügyi vezetője adhatott ki elítélő nyilatkozatot. Ennek fényében nem meglepő, hogy míg például az olasz külügy elítélte a lapjaik betiltását Oroszországban, a magyar külügy hallgatott.

Ez az egész sztori azért is nagyon kemény, mert eddig bevett szokásnak számított, hogy minden ország megvédi az állampolgárait, ha mások cseszegetik őket, szóban legalábbis mindenképp. Mint Szily László véleménycikkében írta, a miniszterelnök eddig sem tűnt a maga urának, ha Oroszország került szóba, de ezzel a lépéssel beismerte, hogy már annyi mozgásteret sem kap Moszkvától, hogy a szuverenitásnak legalább a látszatát fenntarthassa.

A hét másik fontos és aggasztó fejleménye, hogy elindította első eljárásait a „Szuverenitásvédelmi Hivatal” nevű putyinista ihletettségű fideszes szervezet. Uj Péter cikkében döbbenetes összegeket és ordas hazugságokat megemlítve ír arról, hogy itt van nyakunkon az orbánista szuverenitás-műbalhé, és mit jelenthet mindez.

Csád

Csádi biztonsági erők 2024. június 19-én a lőszerraktárban történt robbanás után
photo_camera Csádi biztonsági erők 2024. június 19-én a lőszerraktárban történt robbanás után Fotó: JORIS BOLOMEY/AFP

Szerdán írtunk arról, hogy a jelek arra utalnak, már a hivatalos döntés előtt, titokban adhatott a magyar kormány 817 milliót a csádi jelenlétre. A Lakmusz pedig bemutatta, hogy a Fidesz volt digitális igazgatójának cégei tűnnek fel a Megafon körül: a Dukász Magor résztulajdonában álló Digitális Szuverenitás Központ nagyon hasonló dolgokkal foglalkozik, mint a fideszes influenszerközpont. A cég tavaly közel kétmilliárd forintos bevételt hozott össze, részben külföldre is értékesíti a szolgáltatásait.

A nap legkevésbé meglepő bejelentése Gyurcsány Ferencé volt, aki természetesen nem mond le. (A DK vesszőfutásához kapcsolódó hír, hogy az európai szocialisták frakciója 9 alelnököt választott a 11 jelentkezőből, Dobrev Klára volt az egyik vesztes.)

A legkevésbé meglepő hírek listáján a második helyre a Kúria döntése került: a testület az előzetes várakozásoknak megfelelően elutasította Karácsony Gergely kérését, és nem lesz új főpolgármester-választás Budapesten. A pitiánerkedés kategória győztese Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter lett, aki közölte David Pressman amerikai nagykövettel, hogy a több évi huzavona után rendeződhet az itt állomásozó amerikai katonák rendszámügye, csak előbb még jön a társadalmi egyeztetés erről.

Zajlott az élet az önkormányzati színtéren is, Karácsony belengette, hogy felhívja Magyar Pétert, a Fidesz visszacsempészte a tiszaföldvári önkormányzatba a részeg balhéja miatt lemondott alpolgármestert, a Hegyvidéken pedig egy bekapcsolva maradt mikrofon okozott felfordulást.

Megjelent az EU konvergenciajelentése a magyar gazdaságról, melyből kiderült, semmit nem közeledtünk az euró bevezetéséhez. Ehhez a hírhez alighanem szorosan kapcsolódott az az anyagunk is, melyben megmutattuk, hogyan néz ki ma Magyarországon egy focipálya, amit papíron 20 millió forintból újítottak fel. Közben kiderült, hogy tíz nap alatt hatodszor nő a benzinár, és Zwack-kisrészvényes kollégánk pedig megírta, milyen volt részvényesi közgyűlésén.

És hír volt még, hogy

Az éjjel most véget ért

photo_camera Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Véget ért a napokon át húzódó dráma, eldőlt, hogy a magyar válogatott hiába verte meg az utolsó pillanatban lőtt góllal a skótokat, végül kiestek az Eb-ről. Ez elsősorban a portugálokon múlt, akik kikaptak a remekül játszó grúzoktól. A törökök pedig nyertek végül a meccs jelentős részében emberhátrányban játszó csehekkel szemben, de ez nem számított már a mi szempontunkból.

És hogy a másik csoportról is essen szó: E csoport egyik meccsén szakadó esőben, kéz a kézben jutott tovább Szlovákia és Románia, míg a másik (rettenetes minőségű) találkozón az ukránok a belgákkal x-et játszva búcsúztak a tornától. A belgák ugyan továbbmentek, de nem lehetnek boldogok, mert a franciákkal fognak találkozni.

A magyar válogatotthoz kapcsolódó hír volt, hogy Varga Barnabás hazatért, legalább féléves kihagyás várhat rá, és az Eb-től függetlenül írtunk arról, hogy elkészült a focitörténet legjobb hivatalos játékosbemutató fotója. Sporthír volt még, hogy edző nélkül maradtak Szilágyi Áronék az olimpia előtt egy hónappal, mert lemondott a vezetőedző, miután a testvére kikerült az olimpiai csapatból.

A világ

photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Az uniós állam- és kormányfők az EU-csúcson másodszor próbálják meg kiválasztani az uniós intézmények vezetőit. A három nagy pártcsalád már megegyezett a személyekről, de Giorgia Meloni és Orbán Viktor még így is bekavarhat.

A tagállami döntés után már borítékolható volt, de szerdán hivatalosan is eldőlt, hogy Mark Rutte lesz a NATO következő főtitkára. Írtunk arról is, hogy engedélyeznék, hogy amerikai hadiipari cégek emberei utazzanak Ukrajnába, már az óvodától kötelező lesz az angoltanulás az országban, és hogy megkezdődött Evan Gershkovich amerikai újságíró pere Oroszországban.

Hír volt még a világból, hogy

Qubit

Legelői verseny egy franciaországi ménesben
photo_camera Legelői verseny egy franciaországi ménesben Fotó: MICHEL RAUCH/Biosphoto via AFP

Egy meglehetősen drága, a Magyar Kutatási Hálózat vezetői által szervezett nemzetközi workshop előtt tüntettek hazai kutatók a méltóbb bérekért és emberibb bánásmódért. Közben odabent a kutatóhelyeik átszervezését latolgatták.

A Budapesten és Fóton megrendezett lovasterápiás világkonferencián öt kontinens 29 országának több száz szakembere számolt be arról, hogyan segíthetnek a lovak a beszédzavaroktól a demencián át a függőségekig egy sor problémán.