A különbség Ukrajna és Magyarország között

reggel 4
október 01., 00:06

Ismét itt a 444 napindító hírlevele (és nem az egyetlen), benne az elmúlt nap fontosabb anyagaival.

PARLAMENT

Újra ülésezett az Országgyűlés. Kövér László visszautasította, hogy a parlamentben csenddel kellett tisztelegniük Karsai Dániel emléke előtt, majd elvette a szót Gyurcsány Ferenctől, amikor a DK elnöke azt mondta, az országnak áruló kormánya van. Orbán Viktor szerint minden ott folytatódik, ahol tavasszal abbamaradt.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

ORBÁN BALÁZS

Orbán Balázs stratégiai tragikomédiája: a kormány évek óta próbálja megúszni, hogy valódi választ kelljen adnia oroszügyben, de jött Orbán Balázs, aki egyszerűen és közérthetően kimondta, mit gondol, most pedig azzal kell védekeznie, hogy csak össze-vissza beszélt – miközben elvileg ő Magyarország nagy stratégiájának felelőse. „Ukrajnában nem csinálnánk, Magyarországon csinálnánk” – „pontosított” a Telexnek.

photo_camera Fotó: Kovács Bendegúz/444
  • Kövér László jó tanácsa: „Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni.”
  • Kósa Lajos szerint járdán gázolás helyett csak tilosban parkolás volt Orbán Balázs hibája.

POLITIKA

Tételesen lekértük, mit csinált Novák Katalin, míg nem bukkant fel újra a nyilvánosságban: a válasz elég rövid lett, de az kiderült, Áder János titkársága kerül a legtöbbe, Sulyok Tamás pedig nem kért átalakítást a Béla király úti rezidencián.

Oda a fideszes többség Pest megyében, 240 milliót osztottak volna szét az utolsó percben, de két ellenzéki kivonult, így határozatképtelen lett a bizottsági ülés.

  • Hadházy lefotózta, mi épült Orbánék felcsúti háza mögött: a szomszédos telek Orbán Viktoré, a kertet összenyitották a nyaralóéval.
  • Orbán narratívája szerint ő áll a brazil-kínai béketerv mögött is, csak túl diszkrét.
  • Az MSZP-s Horváth Csaba visszavonul.

TISZA

Karácsony Gergely szerint Magyar Péterék szerelmesek lettek Vitézy Dávidba. Magyar azt állítja, Karácsony megzsarolta, és az interjúja hemzseg a hazugságoktól. A Tisza Párt elnöke később azt mondta, Duna Párt vagy Duna Egyesület néven szervezkednek ellenzéki képviselők a Tisza Párt ellen.

Magyar Péter, a Tisza Párt EP-képviselője az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának (AFCO) alakuló ülésén Brüsszelben 2024. július 23-án.
photo_camera Magyar Péter, a Tisza Párt EP-képviselője az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának (AFCO) alakuló ülésén Brüsszelben 2024. július 23-án. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Mennyire működik Magyar Péter Facebook-stratégiája? Milyen üzenetek terjedtek leginkább a választási időszakban a nyilvános Facebook-csoportokban? Kik írják az ismétlődő kommenteket, álprofilok vagy lelkes aktivisták? A Lakmusz a Political Capital legújabb kutatásairól beszélgetett Molnár Csabával és Demény Richárddal.

  • Hiába ajánlott alkut, nem Magyar Péteren múlik, hogy kiadja-e az EP: egy bizottsági ajánlás után egyszerű többséggel döntenek a képviselők.

GAZDASÁG

Mészáros Lőrinc holdingja a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is csúcsnyereséget ért el: az Opus Global nettó nyeresége az első hat hónapban 20,6 milliárd forint volt. Nem csoda, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az elmúlt 3 évben a leggazdagabbak reáljövedelme kétszer akkorát nőtt, mint a legszegényebbeké.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond a bicskei polgármesteri hivatal udvarán tartott autóátadáson 2024. május 28-án.
photo_camera Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond a bicskei polgármesteri hivatal udvarán tartott autóátadáson 2024. május 28-án. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Idén nyáron rákaptak a külföldi turisták Budapestre: sokkal több időt töltöttek nálunk nyáron a spanyol és az olasz turisták, de az észak-amerikaiak is felfigyeltek Magyarországra.

OROSZORSZÁG/UKRAJNA

Az ukrán kollégáját fogadó Szijjártó Péter szerint joggal remélhetjük, a szomszédi kapcsolatok egy idő után jószomszédi kapcsolatokká tudnak alakulni Ukrajnával.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Vlagyimir Putyin 133 ezer orosz behívásáról írt alá rendeletet, de azt ígérik nekik, nem küldik őket Ukrajnába.

KÜLFÖLD

Izrael korlátozott szárazföldi inváziót indítana Libanon ellen, az amerikaiak beszélték le őket egy nagyobb akció megindításáról.

A holland modellel állítanák félre az osztrák választást megnyerő FPÖ elnökét: Herbert Kickl kancellár szeretne lenni, ha már a pártja a történelemben először megnyerte a választást, de az Osztrák Néppárton kívül az összes párt elutasítja részvételét egy győztessel alkotott koalícióban.

Kickl a választási győzelem éjszakáján a bécsi Stiegl-Ambulanz vendéglőben
photo_camera Kickl a választási győzelem éjszakáján a bécsi Stiegl-Ambulanz vendéglőben Fotó: ROLAND SCHLAGER/AFP

Alekszej Navalnijt megmérgezhették a halálával kapcsolatos eredeti dokumentumok szerint: a politikai fogoly hányt és súlyos görcsei voltak a halála előtt, de ezt később eltüntették a hivatalos jelentésekből.

Indul a per, ami véget vethet Le Pen politikai karrierjének: sikkasztással, illegális pártfinanszírozással vádolják a jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetőit, akár 10 év közügyektől eltiltás is lehet a vége.

TELJESÍTMÉNY

Magas színvonal, szép számú közönség, számottevő sörök, kitűnő hangulat – saját támogatói rendezvényünkön jártunk.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444
  • Szily László bemutatta Horváth Tibor kortárs művész humoros répafaragványait.
  • Brutális sivatagi futóversenyt nyert meg Lubics Szilvia, 275 km-t futottak 6 nap alatt a forróságban.
Kiemelt videóink