Fémkupakok, hutik-tuszuk és a négy CEU: Kósa Lajos 14 legerősebb pillanata az elmúlt évekből

POLITIKA
2018 március 14., 13:15
comments 67

Miközben egy ország várja izgatottan, hogy mi derül még ki arról a rejtélyes, 1300 milliárd forintról szóló közjegyzői dokumentumról, amit Kósa Lajos is aláírt, mi összeszedtük a Fidesz vezető politikusának milyen emlékezetes pillanatai voltak az elmúlt években. 

A forint felpofozása (2010 júniusa)

2010-ben, közvetlenül a Fidesz-kormány megalakulása után egy konferencián beszélt arról, hogy az átadás-átvétel alapján a közvetlen államcsőd elkerülése a cél, és szűk esélye van annak, hogy Magyarország elkerülje Görögország helyzetét. A vészhelyzet miatt pedig bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg. Az előadása kiszivárgása után a forint árfolyama nagyot esett, sok devizahiteles törlesztőrészlete ugrott meg meredeken. 

Nem tudna valami olyan kérdést feltenni, amire pozitívan lehet válaszolni? (2014 januárja)

Debrecenben az anyatejgyűjtő állomás újranyitásáról forgatott az RTL Klub, és a tévé riportere azt kérdezte meg, hogy miért azután indult el az egyeztetés a klinikával [elvileg miattuk nyitották újra az állomást], hogy bezárták az anyatejgyűjtő állomást?

Kósa erre egy legendás félrelépéssel, majd egy még legendásabbá vált kérdéssel reagált: 

link Forrás

A fémkupakok (2014 szeptembere)

Kósa Lajos az adóemelések bejelentése közben úgy dönthetett, azzal tereli el majd a figyelmet a negatív gazdasági hírekről, hogy Szalacsi Sándorrá változik. Jól sikerült: 

link Forrás

Kósa Lajos belebonyolódott a világ nagy geopolitikai kérdéseibe (2015 júniusa)

Kósa a rendészeti bizottság elnökeként egyszer csak az 1994-es ruandai mészárlásnál lyukadt ki, de rögtön problémák merültek fel azzal kapcsolatban, hogy akkor kik is vettek abban részt. 

link Forrás

Kósa Lajosnak elakadt a szava, amikor Habony Árpádról kérdeztük (2016 februárja)

Miután ismét felmerült a kérdés, hogy pontosan mi is Habony Árpád szerepe a kormány körül, és milyen minőségben ad ő tanácsot, a 444 stábja rákérdezett erre Kósánál is. Ebből kerekedett ez a lefagyásos jelenet:

link Forrás

Kósa Lajosnál senki nem magyarázza el jobban, hogy miért kell kivenni 250 milliárd forintot a magyar adófizetők zsebéből (2016 márciusa)

2016 elejének egyik legnagyobb botránya az MNB-s alapítványi pénzek közpénztelenítési kísérlete volt, ebben segédkezett a maga eszközeivel Kósa Lajos is egy legendássá vált, 45 perces sajtótájékoztatóval, melyen elhangzott például a 

„Ha az MNB alapítványok közpénzként értelmeződnek, akkor nem lehetnek alapítványok, mert az alapítvány esetében ez az értelmezés lehetetlen; addig közpénz, amíg az alapító nem tette bele az alapítványba a közpénzt, és attól kezdve az alapítványi pénz, és nem közpénz” érvelés is. 

Kósa: Rendszerszinten megszüntettük a korrupciót (2016 júliusa)

Tusványoson jelentette ki Kósa, hogy 

„Nyugodtan mondhatom, hogy rendszerszinten 2010-től kezdve ez a kormány tette a legtöbbet a korrupció felszámolásáért.” 

Majd arról beszélt, hogy amik most még vannak, azok már csak egyedi, elszigetelt esetek, és rendszerszinten sikerült megszüntetni a korrupciót. 

Kósa Lajos nem tudta megmondani, mikor lesz következménye a kvótanépszavazásnak (2016 októbere)

Miközben az ország éppen ráfordult a népszavazásra, Kósa kamerák kereszttűzében vesztette el teljesen a fonalat és fagyott le látványosan: 

link Forrás

Kósa a kampányban amúgy mindent bevetett, hogy valahogy elérje, hogy érvényes legyen a népszavazás, mert azt ígérte, lemond a kormány, ha az igenek győznek a népszavazáson

Kósa Lajossal viccelni próbáltak a sporttévén, a többit érdemes megnézni (2017 áprilisa)

Emlékezetes pillanat volt, amikor Digi Sport műsorvezetője, Szombathy Pál viccelődni próbált Kósa Lajossal, amikor bedobta, hogy a fideszes Borkai Zsoltnak kihívója a MOB tisztújításán Kulcsár Krisztián, aki korábban a svájci Lausanneban is dolgozott, és ezért fennáll a veszélye, hogy ő is Soros ügynöke, és meg kéne állítani Lausanne-t. 

Kósa azonban egyáltalán nem vette a lapot, és egy borzasztó kellemetlen és személyeskedő válaszba kezdett: 

link Forrás

Kósa szerint nem a tanszabadságért tüntettek 80 ezren, hanem azért, hogy támogassák Soros menekültbizniszét (2017 áprilisa)

Elég nagy tüntetés zajlott Budapesten tavaly tavasszal, a szervezők szerint a CEU mellett, de Kósát persze nem ilyen könnyű megvezetni, a Parlamentben fejtette ki, hogy mivel a tanszabadság nincs veszélyben Magyarországon, nyilván más mellett kellett hogy tüntessenek, ez pedig csak Soros menekültbiznisze lehetett. 

link Forrás

Négy CEU és idióta Nobel-díjasok (2017 májusa)

Kósa a Fidesz frakcióvezetőjeként oroszlánrészt vállalt a CEU ellen indított kormányzati támadásban, és a szokásos fideszes vádak ismételgetése mellett több saját érvvel is beszállt abba a vitába, hogy milyen érdeke fűződik Magyarországnak ahhoz, hogy elüldözzék innen az ország egyik legjobb egyetemét. 

photo_camera Fotó: Sailor Ripley/Tumblr

Kósa dobta be a zseniális 'négy CEU van' felismerést (valószínűleg azért, mert valószínűleg külön egyetemnek nézte a CEU könyvkiadóját), beszélt arról is, hogy a CEU valójában egy fantomegyetem, majd az egyetem támadása miatt tiltakozó Nobel-díjasokat, a Magyar Rektori Konferenciát, az MTA vezetőit, a német államfőt és több tucat nemzetközi szervezetet az Isaura kiszabadításáért tüntető félnótásokhoz hasonlította

Kósa Lajos szerint hasonló vitában találhatták fel a tüzet, mint a Soros-tervről hirdetett nemzeti konzultációt (2017 szeptembere)

Egyik utolsó frakcióvezetői sajtótájékoztatóján Kósa egy sorosozó rohammal búcsúzott, itt kapta meg a kérdést, hogy kinek az ötlete volt a Sorosra felhúzott nemzeti konzultáció. Kósa pedig válaszolt:

„Különböző összefüggésekben ez elhangzott. Nem tudok megnevezni ötletgazdát, a frakció ezt a döntést hozta. Bárki egyébként szívesen vállalja az ötletgazda szerepet, csak nem lenne tényszerű, hogy ha azt mondanám, hogy X. Y., mert ez nem úgy bukkant fel a .... a....

Mert tudja, ki találta fel a kereket. Valaki biztos feltalálta, mert nem volt előtte kerék, most meg van. Azt sem tudjuk, hogy a kereket ki találta fel, valószínűleg nagyon sok mindenki. A relativitás elmélet egyszerűbb, azt, bár Poincaré-nak is van benne része, de mégis Einstein nevéhez kötődik. A tüzet nem tudjuk ki találta fel, de fontos lenne tudni, a nemzeti konzultáció az megint úgy alakult egy vitában, hogy ezt kell csinálni, többfajta ötlet volt, ezért nincsen ötletgazda.”

Kósa Lajos: Édesanyám nem strómanja senkinek sem (2018 januárja) 

Miután kiderült, hogy milyen jó időzítéssel vásárolt sertéstelepet Kósa Lajos 82 éves nyugdíjas óvónő édesanyja, hiszen egyből nyert is 123 milliót telepfejlesztésre, felröppentek a találgatások, hogy talán nem az idős asszony állhat a beruházás mögött. Kósa egy sajtótájékoztatón reagált erre a felvetésre, és elmondta, hogy nem, édesanyja nem strómanja senkinek sem. 

„Nem megyek el sehova” – ígérte Kósa Lajos az újságíróknak, majd elment (2018 februárja)

Év elején szaporodtak a gyanús ügyek Kósa családja körül, többek között kiderült, hogy 

A sajtó persze szerette volna ezekről, illetve az Elios- és egyéb ügyekről is megkérdezni a tárca nélküli minisztert, akit Veszprémben ért utol a Hír TV. Kósa itt elmondta a stábnak, hogy „Nem fog menni, mert el fogok késni a programról, de itt vannak a sajtómunkatársak, rengetegen vannak, beszéljék meg, és akkor természetesen válaszolok. Nem megyek el sehova, csak a kabátomért megyek ide.”
Ezután elment, és vissza se tért. 

Ezeken kívül említésre méltó pillanatok voltak még: 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.