Reggel 4440

reggel 4
2023 május 01., 23:36

Jó reggelt, ha valaki lemaradt volna róla, a hétvégén 10 évesek lettünk:

link Forrás

Most pedig a következő évtized első reggeli hírlevelében a hosszú hétvége fontosabb híreivel jelentkezünk.

PÁPALÁTOGATÁS

Mit mond a szegényekről és menekülőkről a pápa egy olyan országban, ahol a menedékkérők elleni rendszerszintű uszítás és a hajléktalanság kriminalizálása mindennapos? A pápa a szegényekre és a rászorulókra hívta fel a figyelmet, külön kiemelve a hajléktalanokat. Ami nem cseng össze a kormány kommunikációjával. Ferenc pápa leghosszabban a jezsuitákkal beszélgetett.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ferenc pápa vasárnapi útját élőben közvetítettük. A pápa jelenlétében, a Kossuth téren megszületett az Orbán-fotó, amiért a DK-sok imádkoztak. Ferenc pápa megemlítette a menekülteket és a békevágyat is a Kossuth téren. (Az Iránból elmenekülő Abouzar Soltanit és kisfiát 553 napig tartották bezárva a tranzitzónában, útközben közben vált hívő kereszténnyé, és nagyon hálás Magyarországnak, hogy itt élhet.)

A látogatásával a pápa megerősítette a kormányt és a magyar egyházat, de figyelmeztette is őket.

Ferenc pápa találkozott Kirill pátriárka bizalmi emberével is, megcsókolta Hilarion mellkeresztjét. A hazafelé tartó repülőútján viszont egy titkos ukrajnai békemisszióról beszélt.

A. I.

Max Tegmark arra kérte a szénsovinisztákat: mondják meg, hogy az AI milyen feladatokat nem lesz képes soha elvégezni. Az MIT fizikaprofesszora szerint az emberek ugyanolyan téves érvekkel bagatellizálják el a mesterséges intelligencia veszélyeit, mint a Don't Look Up című filmben a közelgő aszteroida fenyegetését.

Már bánja élete munkáját, otthagyta a Google-t Geoffrey Hinton veterán AI-szakértő, hogy nyíltan beszélhessen a kockázatokról. „A szokásos kifogással vigasztalom magam: ha én nem tettem volna, akkor valaki más megtette volna” – mondta a 75 éves fejlesztő New York Timesnak.

Dr. Geoffrey E. Hinton 2019. november 18-án Tokióban.
photo_camera Dr. Geoffrey E. Hinton 2019. november 18-án Tokióban. Fotó: Masahiro Sugimoto/The Yomiuri Shimbun via AFP

PUTYINIZMUS

Lengyelország lefoglalta a varsói orosz gimnázium épületét, az oroszok kemény választ ígértek. Dmitrij Medvegyev szerint eleve ki kellene irtani a lengyel zsoldosokat, mint a büdös patkányokat, és meg kéne szakítani a diplomáciai kapcsolatot a lengyelekkel.

Szijjártó Péter szóvá tette Volodimir Zelenszkijnek, hogy a magyar emberek milyen rendkívül magas árat fizettek eddig a háborúért.

Stratégiai bombázókkal mért csapást Ukrajnára Oroszország. Tehervonatot robbantottak Oroszországban az ukrán határ közelében. Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint az ukránok ellentámadásba mentek át Bahmutban.

Vlagyimir Putyin Kelet-Ukrajnában április 18-án.
photo_camera Vlagyimir Putyin Kelet-Ukrajnában április 18-án. Fotó: Krml via Reuters

MAJÁLIS

A frissen, továbbá lovon szabadult nemzeti szupersztár, Budaházy György Magyarország egyetlen modern népdalmetal zenekarának zúzós koncertje után a Mi Hazánk majálisán szólalt fel. Képes beszámolónk a rendezvényről.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Szovjet zászlóval a békéért – a végére a Star Wars is megérkezett: nyugdíjasok és fiatalok százfős csoportja vonult fel a munka ünnepének alkalmából.

BELFÖLD

Semmit sem ér a Balaton szabad hozzáférését előíró rendelet: egy zsebkendőnyi területet hagyott strandolásra a Balaland.

Bontandó épületben történt gázrobbanás a Bérkocsis utcában, az ott élők egy részét már sikerült korábban átköltöztetni, de még nem minden lakónak volt hova mennie.

2023. május 1-én gázrobbanás történt a Bérkocsis utca és a Tolnai Lajos utca sarkán álló, bontásra ítélt bérházban, ahol még néhányan laktak, mert mostanáig nem végeztek még a nekik kiutalt bérlakások felújításával.
photo_camera 2023. május 1-én gázrobbanás történt a Bérkocsis utca és a Tolnai Lajos utca sarkán álló, bontásra ítélt bérházban, ahol még néhányan laktak, mert mostanáig nem végeztek még a nekik kiutalt bérlakások felújításával. Fotó: Pikó András / Facebook

Képzeld el, ma a közmédia hogyan mutatná be egy fontos NER-szálloda megnyitását, aztán nézd meg, ez 1969-ben hogyan történt! Ilyen riport mondjuk egy Mészáros-szállodáról ma már elképzelhetetlen lenne.

KÜLFÖLD

Egy pub vécéjében találtak meg a legújabb brit tengeralattjáró dokumentumait, de a haditengerészet szerint nem kerültek ki titkos információk.

Annyi halott menedékkérőt vet partra a tenger, hogy kezdenek megtelni a tunéziai temetők: 2023 első három hónapja volt a leghalálosabb 2017 óta a Földközi-tengeren.

Végeláthatatlan, totális káosz uralkodik Haitin: a kormány fennhatósága összeomlott a legszegényebb karibi országban, ahol egyre brutálisabb bandaháborúk tombolnak. Haitit egy korábbi elnökgyilkosság lökte még mélyebbre az erőszak spiráljában.

Bélbaja után ismét nyilvánosan szerepelt Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan török és Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök április 29-én.
photo_camera Recep Tayyip Erdogan török és Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök április 29-én. Fotó: AFP

MUNKA KÜLFÖLDÖN

Ha nem adaptálódnak, végük lehet az ausztrál bortermelőknek: Riverlandben, a dél-ausztrál borvidéken a frontvonalból figyelik a klímaváltozást, és a hagyományos borszőlők már nem bírják a körülményeket.

Romániában az áruházláncok fél évig 20 százalékkal olcsóbban árulják a tejet, de a termelők továbbra is elégedetlenek, és azt állítják, hogy az árengedmény költségeit valójában velük fizettetik meg.

A francia rendőrség anarchistákkal csapott össze a május elsejei nagygyűléseken, ahol Macron nyugdíjreformja ellen tüntettek.

AMERIKA

Kim Dzsongun húga szenilisnek nevezte Joe Bident és kritizálta az USA és Dél-Korea védelmi megállapodását. Aztán Biden a saját életkorán viccelődött a fehér házi tudósítók vacsoráján.

photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

SPORT

Csak úgy röpködtek a politikai üzenetek a „Nerencvárosnak” a Megyeri úton, ahol a vendég FTC 3-2-re legyőzte az Újpestet.

PODCAST ÉS TLDR

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Németh Dániel/444

Volt Borízű Hang. Boros. Ízes. Hangos. Uj Péter pedig Garaczi László akadémiai székfoglalóján járt.