Sötét jövő és komcsi tempó Bryan Adams-koncertekkel

reggel 4
2023 december 22., 07:31

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, pár nappal karácsony előtt. Amikor, ha minden igaz, akár 15 fok is lehet majd napközben. Addig is ajánljuk cikkeinket, például ezt a négyet:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Csütörtökön Orbán Viktor megtartotta szokásos évi egy fix sajtótájékoztatóját. Így kiderülhetett, hogy a visegrádi együttműködés már szerinte is szétesett, elmondta, hogy méltatlannak tartaná, ha védekeznie kellene a többszörösére emelt fizetése miatt, és nem volt hajlandó megígérni, hogy többet már nem fogják módosítani a választási törvényt a jövő évi választások előtt. Szöveges összefoglaló cikk mellett videós összefoglalóval is jelentkeztünk, ha pedig valaki a tegnapi percről percre közvetítésüket olvasná vissza, azt itt teheti meg. Szokott színvonalon reagált Orbán sajtótájékoztatójára a DK is, közleményük szerint Orbán Viktornak legfeljebb arra van esélye, hogy kinyissa a kávétejszínt és felhúzza a sliccét a folyosón.

A kormányinfón Orbán beszélt arról is, hogy azért utalt katonai hadműveletként az orosz-ukrán háborúra Pekingben, mert nem történt hadüzenet. De mint cikkében Tábor Áron Amerika-szakértő, az ELTE TáTK Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének egyetemi tanársegédje bemutatta, az amerikai történelemben 1942-ben történt az utolsó hadüzenet, de a hadüzenetek eltűnése egyáltalán nem amerikai sajátosság.

Ha már kormányzati sajtótájékoztató: írtunk arról is, hogy a Külügyminisztérium szerint bőven elég, ha egy újságíró Facebookon megnézheti Szijjártó sajtótájékoztatóját. Ugyanis egy ideje hiába próbáljuk megtudni, mikor és hol áll „ sajtó elé” Szijjártó, úgy tűnik ez nem olyasvalami, ami a médiára tartozik.

A fideszes belső viszonyokkal kapcsolatban érdekes hír volt, hogy Lázár János mennyire keményen szállt bele Novák Katalinba, amiért a köztársasági elnök visszaküldte a Lázár által kitalált új kastélytörvényt. Az építésügyi miniszter konkrétan gyávaságról és régi kommunista reflexekről posztolt, mire Novák hivatala érdemben nem is nagyon tudott mit reagálni.

A fideszesített Indexen szellőztette meg Lázár minisztériuma, hogy megszűnhet a vonatokon és a Volánbuszokon használható Budapest-bérlet. Karácsony Gergely főpolgármester első lendületében ostobaságból és kicsinyességből történő kicseszésnek nevezte a tervet, majd délután sajtótájékoztatót is tartott, ahol elmondta, a tervvel a középkorba süllyesztenék a fővárosi közlekedést. Reagált a hírre a BKK, a vállalatnál is sötét jövőre számítanak, ha megvalósul a változás.

Hír volt még a nap folyamán, hogy Vidnyánszky már ott tart, hogy az elmúlt hónapokban rájött, a színház nélküle nehezen működtethető, és kiderült, hogy egyetlen Sztárbox-epizód sem úszta meg a Médiatanács vizsgálatát. A nap jó híre volt viszont, hogy Oscar-shortlistre került Buda Flóra Anna animációs filmje.

Kiderült, hogy tényleg Bryan Adams lépett fel a Mészáros-csoport felcsúti karácsonyi céges buliján, de Mészáros Lőrinc felesége, Várkonyi Andrea szerint ennek költségeit nem illik firtatni, hiszen karácsonyi ajándékról van szó.

És írtunk arról is, hogy Washington elítélte az új magyar „szuverenitásvédelmi” törvényt, az amerikai külügy szerint drákói eszközökkel ruházza fel a kormányt a törvény, és az alkalmas lehet a kormánykritikus emberek megfélemlítésére és megbüntetésére.

Pénzek

Varga Mihály pénzügyminiszter a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre pódiumbeszélgetésén Budapesten, a Lónyay-Hatvany Villában 2023. március 2-án.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre pódiumbeszélgetésén Budapesten, a Lónyay-Hatvany Villában 2023. március 2-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Október elején újra átdolgozták a költségvetést, december elején kiderült: hiába. Az MVM-től bezsebelt százmilliárdok csak kozmetikázásra voltak jók. A bevételek 1600 milliárddal maradtak el az időarányostól, a kiadások 1000 milliárd túlléphetik a tervezettet.

Közben Matolcsyék szerint a termékek majdnem felének már csökken az ára, míg a KSH adatközléséből kiderült: a hosszas mélyrepülést követően a szeptemberben pozitívba átforduló reálkeresetek októberre nőttek néhány százalékot.

Tragédia

Rendőrök az egyetem épületének erkélyén
photo_camera Rendőrök az egyetem épületének erkélyén Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Merénylő lőtt a diákokra a prágai Károly Egyetem bölcsészkarán, a támadásban legalább 14 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek. Mint kiderült, a támadó az egyetem hallgatója volt, ő is meghalt a nap folyamán.

Világ

Orbán-Porosenko tárgyalás az Európai Néppárt maastrcihti ülésének kezdete előtt, még 2016-ban.
photo_camera Orbán-Porosenko tárgyalás az Európai Néppárt maastrcihti ülésének kezdete előtt, még 2016-ban. Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Csütörtökön az ukrán Korrupciómegelőzési Ügynökség azt állította, az Orbán-kormány több száz millió forintot utalt a volt ukrán elnöknek, míg Petro Porosenko szerint csak a kötvényei után járó pénzről volt szó. A háborúval kapcsolatos hír volt, hogy egymásra cáfolnak rá az ukrán tisztviselők, ha a külföldön élők kötelező mozgósításáról van szó, valamint hogy az Európai Bizottság 1,5 milliárd eurót utalt át Ukrajnának.

Hír volt még a nap folyamán, hogy

Könyvek

photo_camera Fotó: BEATRICE LUNDBORG/DN/TT News Agency via AFP

Hogy lesz egy könyv az év legjobb könyve? És miért szeretjük annyira az év végi könyves listákat? Listaböngészés itthonról és külföldről a Nem rossz könyvek podcastban Valuska Lászlóval, az éves top 50-es listát összeállító Könyves Magazin alapítójával.

Kutatás

Kirschenbaum Dániel (jobbra) kollégájával, Truong San Phan immunológussal
photo_camera Kirschenbaum Dániel (jobbra) kollégájával, Truong San Phan immunológussal Fotó: Hadas Parush

A hagyományos szövettani vizsgálatok nem nyújtanak elég információt a rákos betegek szervezetében lévő daganat molekuláris mechanizmusairól, ezért a mai immunterápiák a vaktában lövöldözéshez hasonlítanak. Ezen változtat a háborús övezetben dolgozó magyar kutatóorvos, Kirschenbaum Dániel módszere.

Kiemelt videóink