Kínai influenszerek hackertámadása Magyarország ellen

reggel 4
május 23., 22:32

Újra itt a napindító (és nem az egyedüli) hírlevelünk, az elején egy szolgálati közleménnyel: két új kollégával bővültünk.

BELFÖLD

Volt Kormányinfó, amin Gulyás Gergely a szavakkal játszva állította, hogy bizalmas adatok nem kerültek külföldi kézbe. (Egyébként a német SPD-t is célba vette az orosz hackercsoport, de a német reakciók gyökeresen eltértek Szijjártóétól.) Magyar Péter lemondatná Szijjártót az orosz hackertámadás miatt, Márki-Zay le is csukatná.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Házkutatást tartott Karácsony Gergely stábjánál a NAV és a titkosszolgálat: magánokiratokat, ellenzéki pártoknak végzett szakértői és jogi tevékenységek dokumentumait, információszabadság-perek és strasbourgi eljárások anyagait másolták le, pedig azokat elvileg ügyvédi titok védi.

Kozák Danuta verbális molesztálással vádolja a kajakedzőt, az államtitkárságot is felelősnek tartja. Fel is függesztették Csipest, aki a hatszoros olimpiai bajnok szerint munkavégzésre alkalmatlan állapotban zaklatta, miközben ő majdnem meztelenül feküdt egy gyúrópadon. Nem a mostani az első konfliktus közöttük.

Zsebszerződésügy: egy 2002-es földajándékozási szerződés az első, ahol ügyvédként felbukkant Sulyok Tamás neve.

  • Orbán tusványosi fajkeveredés-ellenes szövege miatt zárták ki az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból.
  • Idén is fideszes aktivisták kézbesítik a magyarországi szavazási leveleket a Vajdaságban.
  • Itt a felmérés arról, hogy az MTVA állításával szemben valójában mi foglalkoztatja az embereket az EP-választás előtt.

VÍZIÓ

Soha nem látott influenszertrip Budapesten a mi pénzünkből: a külföldi és magyar tartalomgyártók a Magyar Turisztikai Ügynökség közreműködésével privátban bulizhatják körbe Budapestet a napokban.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

GAZDASÁG

Sok sebből vérzik az összeomlott költségvetés, nem lehet kordában tartani a kiadásokat: villámgyorsan összeomlott az idei költségvetés, ami elmaradó bevételektől és elszállt kiadásoktól szenved.

Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetésről beszél az április 11-i Kormányinfón.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetésről beszél az április 11-i Kormányinfón. Fotó: Bankó Gábor/444

Több mint 300 millió eurós bírságot kapott a Milkát, Oreót és Tobleronét gyártó cég: a versenyszabályok megsértése miatt büntették a Mondelezt, vagyis azért, mert bizonyos termékeket olcsóbban értékesíthettek egyes országokban, mint máshol.

Békés Márton alapítványát nem érinti a beruházási stop, a kormányközeli szervezet újabb 5,6 milliárd forintot kapott a kormánytól.

  • Ilyen mélyen utoljára a covid idején voltak a magyar beruházások.
  • A KSH szerint átlagosan 437 800 forintért dolgoznak a magyarok.
  • Súlyos válságban van a védőnői ellátás, „nincs papír, nincs pohár, lassan toner sem lesz”.

MOSZKVA ÉS PEKING

Szijjártó Péter szerint Magyarország kiváló példája annak, milyen előnyökkel jár a Kelet és Nyugat közti együttműködés. (A VSquare szerint például Orbán arcfelismerő megfigyelő-kamerákról is megegyezhetett Kínával.) A külügyminiszter másodszor is bejelentett egy kínai kábelgyárat, de már kevesebb pénzért és kevesebb munkahellyel.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/ Facebook

Többen meghaltak, miután az orosz hadsereg rakétákkal lőtte Harkivot. Lengyelország fontolgatja, hogy orosz rakétákat lőjön le Ukrajna fölött a saját légvédelmi eszközeivel.

  • Washington oroszországi célpontok ellen is engedélyezheti amerikai fegyverek bevetését az ukránoknak.
  • Korrupció miatt vették őrizetbe az orosz vezérkari főnök helyettesét.
  • Norvégia nem engedi be többé az orosz turistákat.
  • Kína egész Tajvan körül büntető jellegű hadgyakorlatba kezdett.
  • Kaja Kallas határincidens kiprovokálásával vádolja Oroszországot.

KÜLFÖLD

Népirtásnak minősítették az 1995-ös srebrenciai mészárlást: miközben a szerb elnök a kollektív felelősségre vonás létjogosultságát latolgatta, Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke közölte, hogy ha elfogadják a határozatot, a boszniai Szerb Köztársaság elkezdi a békés kiválást Bosznia-Hercegovinából.

photo_camera Fotó: Angela Weiss/AFP

Bocsánatot akar kérni Ficótól a merénylője, tagadja, hogy más is tudott volna a terveiről: Cintula a kiszivárgott vallomása szerint zavarta Fico orosz- és magyarbarát politikája, de azt állítja, csak megsebesíteni akarta a szlovák miniszterelnököt.

Lezárták az Oxford Egyetem egyik épületét palesztinpárti tüntetők miatt: a csoport találkozót követel az egyetem vezetőségével, hogy felülvizsgálják az intézmény „gázai-izraeli háborúval kapcsolatos politikáját”.