„Bátor szavak” és „gondolkodó emberek”

reggel 4
október 02., 07:10

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb híreivel. Szokás szerint négyet külön is ajánlunk:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.

Eszkaláció

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

Kedden új szakaszába lépett a közel-keleti háború: hajnalban Izrael szárazföldön is bevonult Libanonba, hogy az ország déli részén egy, a tervek szerint „korlátozott, helyi és célzott” műveletben számolják fel a Hezbollah állásait, és első lépésben 25 település evakuálására szólították fel a helyieket. Este pedig Irán rakétatámadást indított Izrael ellen, az izraeli hadsereg szerint mintegy 200 rakétát lőhettek ki.

Az élet itthon

Legálisan készíthetnek titkos hangfelvételeket bármelyik egészségügyi dolgozó vagy minisztériumi alkalmazott irodájában. Hiába a magukat korrupt ügyfélnek álcázó fedett nyomozók, irtó kevés rendőr, köztisztviselő, orvos, ápoló vagy gyermekvédelmis ugrik be. Viszont ez a gyakorlat illetve maga a lehetőség eléggé alkalmas a megfélemlítésre, és mint cikkünkben írtuk, a módszer már Strasbourgban is téma lett.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Lehetett sejteni, hogy kemény ciklus vár a biztos közgyűlési többség nélküli főpolgármesterségnek nekifutó Karácsony Gergelyre, és az első nehézségek már az alakulóülés előtt előjöttek. Kedden végül Karácsony bejelentette, hogy nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettesekre, mert a konzultációk után úgy látja, senkinek nem lenne többsége. A Pest megyei közgyűlésben pedig ugyan kisebbségbe kerültek a fideszesek, de az „ellenzéki” Mi Hazánk a kormánypárt segítségére sietett.

Hiányzó pénzek

Nem úgy alakul a gazdaságpolitika, ahogy abban a kormány bízott. Az eredeti terv olyasmi volt, hogy idén 2514 milliárddal költ többet az állam, mint amennyi bevétele lesz. Most viszont már ott tartunk, hogy 4790 milliárdos deficit lehet reális. Hogy hol és min csúszott ennyire félre a kormány terve, azt táblázatban is összefoglaltuk.

Védelem

Miközben kiderült, hogy Lánczi Tamás is ott van a kihelyezett kormányülésen, a szuverenitásvédelmi rovatba kívánkozó hír volt kedden, hogy beigazolódott, tényleg a Mészáros-féle MBH Bank segítette többmilliárdos hitellel a spanyol szélsőjobboldali Voxot, illetve hogy az orosz nagykövet gratulált Bencsik „gondolkodó ember” Andrásnak a Demokrata című lap 30 évéhez. Bencsik épp ezt a napot találta alkalmasnak arra, hogy megköszönje Orbán Balázs „bátor szavait.” Orbán Balázs híressé vált mondataihoz kapcsolódva mutattuk be, hogy Orbán Viktor még 2013-ban is arról beszélt: akik szembeszálltak a hatalmas szovjet hadsereggel, pontosan tudták, az életüket teszik kockára, de minden ember reménykedik.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Hazai hír volt még, hogy Magyar Péter bejelentette, a Tisza jelképe mostantól a lyukas zászló, amiről persze sokaknak a fideszes kokárdás húzás ugrott be, de Magyar a 444-nek azt mondta, hogy nem, mert míg a kokárdázás a kisajátításról szólt, nekik nem ez a céljuk a lyukas zászlóval. Magyarhoz kapcsolódó hír volt, Hadházy Ákos közölte, nem tud arról, hogy bárki Duna Pártot szervezne, illetve hogy Deutsch Tamás bejelentette: bemószeroja a tiszás politikust az összes EP-képviselőnél, amiért Magyar feljelenti a fideszes képviselőt.

Kiderült emellett, hogy újabb választási veresége után marad főispán Sára Botond, hogy Orbán Viktor ezúttal táskaellenőrzés nélkül mehet be a Sándor-palotába, az Integritás Hatóság elnöke szerint Balásy cége adófizetők pénzén, mesterségesen lett felhizlalva, továbbá hogy építőipari céget vett Lengyelországban Szíjj László, és hogy felszámolják a Dunaferr utódcégét is, de Nagy Márton sietett közölni, hogy itt a tulajdonosé a felelősség.

És hír volt még, hogy

A világ

photo_camera Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

A szélsőjobboldali FPÖ hiába nyerte meg a választásokat, nehéz lesz megegyezni egy koalícióban az Osztrák Néppárttal. Kedden részletesen írtunk arról, hogy a két párt együttműködésének legnagyobb akadálya Herbert Kickl, az FPÖ elnöke, aki Jörg Haider beszédírója volt valamikor, és egykori főnökéhez, valamint Orbán Viktorhoz hasonlóan Európa mumusa lett.

Az Egyesült Államok keleti partján közel 50 éve nem látott méretű sztrájkba kezdtek a dokkmunkások, ami napi 5 milliárd dolláros veszteséget okozhat az amerikai gazdaságnak, és ha nem születik hamar megállapodás, idővel az ellátási láncokat is megterheli majd, közben pedig Donald Trump ezúttal arról beszélt, hogy egyetlen nagyon erőszakos nap megoldaná a vagyon elleni bűncselekmények problémáját.

Carter 100

Carter és felesége a váci építkezésen 1996-ban
photo_camera Carter és felesége a váci építkezésen 1996-ban Fotó: Habitat for Humanity Magyarország Facebook-oldala

Kedden 100 éves lett Jimmy Carter, az egykori amerikai elnök születésnapjára időzítve megírtuk, hogy személye miért jelenthet reményt Joe Biden számára, és elmentünk Vácra, ahol 1996-ban egy hétig épített házakat ötszáz önkéntes társával együtt, és beszéltünk egy lakóval, akinek annak idején épp Carter nyomta kezébe a kulcsait.

Erőszak

photo_camera Fotó: JASON MERRITT/Getty Images via AFP

A kétezres években rendszeresen tartott celebekkel teli White Partykat Puff Daddy, aki Jay Gatsbyhez hasonlította magát. A szexuális erőszakkal vádolt producer abban az időszakban kezdte szervezni a „megborulások”-nak nevezett bulijait is, ahol a vádiratban foglaltak szerint bedrogozott és szexre kényszerített nőket, miközben filmezett és maszturbált.

Kiemelt videóink