Ember, most jövök meg Katarból!

reggel 4
2022 december 15., 03:46

Jó reggelt kívánok! Herczeg Márk vagyok, a 444 újságírója, és ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele, amiben az előző 24 óra híreit gyűjtjük össze egy helyre. (Vannak más hírleveleink is, ezekről itt lehet olvasni, és akár fel is lehet rájuk iratkozni.)

De előtte: karácsonyi akció van a 444 webshopjában.

4 kiemelt cikk a 444-ről:

BELFÖLD

Tordaiék szerint trollkodó telefonhívással próbálta lejáratni a tiltakozó pedagógusokat a Hír TV: a parlamenti képviselőt egy olyan számról hívták a Tanítanék nevében, ami a Magyar Honvédség alezredesének nevén van, akinek a lánya, F. Boglárka a Hír TV riportereként dolgozik. A tanárok egyébként nem szólalhatnak fel a „konzultáción”, amire elhívta őket a Belügyminisztérium.

Tompos Márton felolvasta a kirúgott tanárok névsorát a köztévében. Az M1 műsorvezetője megpróbált közbevágni, a Momentum képviselője egy kézmozdulattal jelezte, hogy ez most nem így lesz. Aztán az MTI a közmédia jó hírnevének megsértésére hivatkozva nem hozta le a párt közleményét a köztévés akcióról.

A Telekom márkaigazgatója reagált arra, hogy a környező országok közül csak Magyarországon nem tanár volt a cég karácsonyi reklámjában. Szabó Béla azt mondta, szakmailag nem érezték helyénvalónak egy társadalmi-politikai vitát a reklámozói térbe emelni.

Orbánnak hála már három mintagazdasága van Csányi Sándornak: a 8,6 milliárd forintos saját tőkéjű Agroprodukt Zrt.-t Csányi Sándor cégbirodalma 2017-ben kebelezte be. A földhasználati szerződése a megkapott elit státusznak köszönhetően akár 50 év is lehet.

Balogh József energetikai szakértő szerint a magyar kormány félremagyarázza az EU-s gázársapkát, ami a nevén kívül semmiben sem hasonlít a magyarországi hatósági árak rendszerére.

Lézerrel belevilágított a vadászgép pilótafülkéjébe, felfüggesztettet kapott egy férfi Miskolcon.

FIDESZ

Orbán Viktor miniszterelnök református templomot avat Csömörön 2020. október 31-én.
photo_camera Orbán református templomot avat Csömörön 2020. október 31-én. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Szépen fejlődik a teokratikus újságírás, bár egyelőre még csak álnéven dicsérik megfelelően Krisztus magyarországi helytartóját a cezaropapisták a Mandineren egy cikkben, ami szerint Jézus sem válaszolt, Orbánnak sem kell.

  • 6 millió forintos jutalmat kapott Solymár fideszes polgármestere, a lakáshitelét törlesztette belőle.
  • Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség Ódor Ferenc volt fideszes képviselőre, akit 2018 decemberében bilincsben vittek el a járási hivatal parkolójából.

KÜLFÖLD

DeSantis és Trump 2020-ban, amikor még felhőtlenebb volt a viszony
photo_camera DeSantis és Trump 2020-ban, amikor még felhőtlenebb volt a viszony Fotó: SAUL LOEB/AFP

Alexander De Croo belga kormányfő azt mondta, a belga igazságszolgáltatás azt teszi, amit az Európai Parlament elmulasztott megtenni. Szerinte az EP katari korrupciós botránya azt bizonyítja, hogy „több ellenőrzésre és nagyobb átláthatóságra” van szükség az EP-ben.

A korlátozások feloldása után kezd elszabadulni a covid Pekingben, de a hatóságok már nem tudják követni, hányan fertőzöttek, amióta leállt a tömeges tesztelés.

Mennyire veszélyes a német birodalom visszaállítását tervező Reichsbürger mozgalom? A Deutsche Welle riportja arról, hogy a német titkosszolgálat szerint 21 ezer ember tartozik a mozgalomhoz, amelynek egy részére most lecsaptak.

OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ

Vlagyimir Putyin 2022. november 23-án Jerevánban.
photo_camera Fotó: Karen Minaszjan/AFP

Az orosz elit kezdi elhinni, hogy Oroszország nem nyeri meg az ukrajnai háborút, a vereség szele destabilizációhoz, a tömegek lázadásához vezethet. Az elbizonytalanodó politikai-katonai-gazdasági vezetés sok mindent akarhat, forradalmat nem. 23 éven át nem voltak repedések, de most már vannak, és egyre mélyülnek.

Az USA Patriot légvédelmi rendszereket küldene Ukrajnának, erről Joe Biden a héten dönthet.

SPORT

photo_camera Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

A francia válogatott 2-0-ra legyőzte az egyébként jól játszó marokkóiakat, így Argentína ellen Franciaország játszhat vasárnap a katari vébédöntőn. Lionel Messi – aki tökélyre fejlesztette a sétálós focit – simán leiskolázza a nála 15 évvel fiatalabb horvát hátvédeket, és pont most talált ideális partnerre Julián Álvarez személyében. A franciák esélyesebbek lehetnek a döntőben, de Messi ellen mindig hiba fogadni.

Silvio Berlusconi „extra ösztönzés gyanánt” egy busznyi prostituáltat ígért a focicsapatának, ha nyernek.

KULTÚRA

photo_camera Fotó: White Lotus/HBO

A White Lotus második évadában a társadalmi különbségek helyett a fő nyomor már az önzőség, a bizalmatlanság és a toxikus maszkulinitás: a karakterek bűne már nem feltétlenül a szűk látókörű gazdagság, inkább a végtelen és alantas önzőség, sekélyesség, hazudozás és versengés – a hatalomért, a pénzért, a szexért.

Tiborcz István többkötetes szerző lett, újabb könyve a hajózásról szól, 8900 forintért lehet hozzájutni. A miniszterelnök vejének ezúttal is van szerzőtársa: a Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese.

Végezetül egy szomorú adat: soha ennyi újságírót nem zártak még börtönbe, mint idén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.