Oroszország készül

reggel 4
2023 február 02., 04:28

Jó reggelt! Ez itt megint a 444 reggeli hírlevele az előző nap anyagaival. De előtte 4 kiemelt anyag a címlapról:

A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

EGY VAGYON

A kormánytagok a vagyonnyilatkozatokban felvillantották, mennyi plusz jövedelemhez jutnak az egyetemi kuratóriumokból.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A vagyonnyilatkozatokból kiderült az is, hogy:

POLITIKÁK

Fideszes képviselők nevei is előkerülnek a Schadl–Völner-ügyben egy-egy végrehajtójelölt támogatójaként.

photo_camera Illusztráció: 444.hu

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete szerint mondvacsinált okokkal kreált botrányt az újpesti politika nagykoalíciója.

Jelentős szennyezést mutatnak a mérések az Illatos úton, a kormányhivatal mégis tagad.

A HÁBORÚ

Az oroszok valami nagy dologra készülnek: Bahmutnál a Wagner leharcolt zsoldosait reguláris haderő váltotta, a déli fronton is tapogatóznak, Luhanszk megye határán egyre nagyobb sereget sorakoztatnak fel. Februárban magukhoz ragadhatják a kezdeményezést a tankok híján elakadt ukránoktól, akik közül már a korlátozottan alkalmasakat is behívja a hadsereg.

Orbán egy éve eljátszotta Moszkvában, hogy a magyar modell lehet a minta az oroszokkal való együttműködéshez, bő három héttel később az orosz tankok megindultak Kijev felé.

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Volodimir Zelenszkij korábbi szövetségesét, Ihor Kolomojszkijt is elérték a korrupcióellenes házkutatások Ukrajnában.

BŰNÜGYEK

Zaklatás miatt bűnösnek mondták ki Pető Attilát, mert tudni akarta, miért nem ítélik el az őt gyerekkorában molesztáló papot: miután feljelentette az őt gyerekkorában molesztáló papot, Pető Attilát zaklatás miatt jelentette fel az esztergomi érsekség két vezetője, mert meg akarta tudni, miért nem tájékoztatják az ügyéről. Videónk az ügyről.

Sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanújával nyomoznak egy Pest megyei tankerületnél: a gyanú szerint a vezető egyszer 700 kiló gyümölcsöt kért egy tankerülettel szerződésben álló vállalkozótól, hogy később is sikeresen pályázhasson az iskolagyümölcs-programban, máskor egy karbantartó cégtől kérte, hogy a megbízásokért cserébe csináljanak meg ezt-azt a családi házán.

A GAZDASÁG

Hatalmasra nőtt a külkereskedelmi hiány, minden idők második legrosszabb adata a novemberi.

A következő fél évben az állam fizeti ki a Dunaferr dolgozóinak bérét.

A Dunaferr főbejárata  2021. augusztus 7-én.
photo_camera A Dunaferr főbejárata Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

Leállítja a termelést az Electrolux a nyíregyházi hűtőszekrénygyárban, ahol 650 ember dolgozott.

Hajlandó 235 millió dollárt fizetni a horvát állam a MOL-nak.

EGY VILÁG

A NOB azon dolgozik, hogy valamilyen formában az orosz és belarusz sportolók is ott lehessenek a 2024-es párizsi olimpián. Az ukránok bojkottal fenyegetnek, több szövetségesük tiltakozik. Putyinnak nagyon-nagyon fontos, hogy indulhassanak.

A mesterséges intelligenciát felismerő szoftvert adott ki az Open AI: a népszerű ChatGTP chatbot létrehozója szerint a program még nagyon megbízhatatlan az ezer karakternél rövidebb szövegek esetében.

photo_camera Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Egy svájci bíróságon beperelték a világ legnagyobb cementgyártóját, amiért nem tesz eleget a szén-dioxid-kibocsátás ellen.

1400 km-es autópálya-szakaszt kellett átkutatni, de megtalálták az ausztrál autópályán elhagyott radioaktív kapszulát.

Visszavonul a turnézástól Ozzy Osbourne, a budapesti koncertje is elmarad.

???

Torkán akadt kutya miatt megdöglött harcsát találtak Kiskunlacházán, még a chip is benne volt szegény Gaiusban: a 30-40 kilósra becsült hal azért pusztulhatott el, mert a keverék kutya hátsó lába vergődés közben megakadt a kopoltyújánál, így a hal nem tudta lenyelni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.