A Navalnij utáni világ

reggel 4
február 19., 23:48

Olvasók: üdvözölve. Hírlevél: megírva. Többi: feliratkozható. 4 kiemelt anyag:

BELFÖLD

K. Endrét Etyek jelenlegi fideszes alpolgármestere, egy állami cég igazgatója védte az elsőfokú tárgyaláson.

photo_camera Forrás: RTL

Kohán Mátyás arról írt, hogy Magyar Péter állításával szemben nem a fél ország van Mészárosnál és Tiborcznál, csak a GDP 1 százaléka.

A kormány nem tárgyalt az amerikai szenátorokkal, két nappal korábban viszont biztonsági együttműködésről egyeztetett a kínaiakkal, Pintér Sándor megállapodást is aláírt kínai kollégájával. Szijjártó Péternek több mint egy napba telt, hogy reagáljon a Magyarországra látogató szenátorokra.

A svéd NATO-csatlakozás magyar blokkolásáról beszélő finn kormányfő szerint elfogadhatatlan, amit Orbán tesz, úgy tűnik, szándékosan segíti Putyint. Egyébként majd jön Budapestre a svéd miniszterelnök.

Senki sem hitte, hogy sikerülhet, István és Tamás meleg párként mégis örökbe tudtak fogadni egy újszülött ikerpárt: a két magyar apa megmutatta, hogyan telnek a mindennapjaik.

Zárt ajtók mögött tárgyalják az iskolai késelő diák ügyét: a védelem az elmeszakértői véleményt készül támadni. A budai gimnáziumban megszúrt fiút és a tanúkat az érettségiig békén hagyják, csak utána hívják be őket.

  • Balatonalmádiban lesz a Fidesz frakcióülése, már le is zárják a település központját, a környékbeli utcákra két napig csak az ott élők mehetnek be.
  • Megkérdezték Polt Pétert, mit szól ahhoz, hogy a Transparency szerint Magyarország az EU legkorruptabb országa, de nem szólt hozzá semmit.
  • A gazdagréti református lelkész az istentiszteleten megüzente Balog Zoltánnak, hogy nem alkalmas az egyházkerület vezetésére.

GAZDASÁG

Akkora hiánnyal zárta 2023-at a magyar állam, hogy Varga Mihály legfontosabb terve is dugába dőlt: úgy indult a múlt év, hogy a 2022-es 6,2 százalék után csak 3,5 százalék lesz a deficit, ehelyett majdnem 7 százalék lett.

9 év alatt 1360 milliárd ment el a Rogán-féle központosított kommunikációra, ebből 1000 milliárd Balásy Gyula cégeihez. Novák és Varga lemondása óta 45 millió forintot hirdetett el a Facebookon a Megafon.

Balásy Gyula az éjfekete Lamborghinijében 2023 nyarán.
photo_camera Balásy Gyula az éjfekete Lamborghinijében 2023 nyarán. Fotó: Németh Dániel/444

9 éve nyomoznak egy hólapátolási ügyben, Hadházy elküldte Polt Pétert „a jó büdös p.csába”: ebben az ügyben írta le a rendőrség a legendás „a mindenkori főigazgató tudattartalma nem feltétlenül fogta át az adott területre előirányzott összeg nagyságának megalapozottságát” szöveget.

Nem látni, hogy jöhetne össze Orbán Viktor munkaerőpiaci terve: a kormányfő az évértékelőjén arról beszélt, becsléseik szerint még legalább 300 ezer ember bevonható a munka világába, de jelentős foglalkoztatási programok nélkül nem valószínű, hogy ez összejöhetne.

Újra előveszik a volt Fidesz-képviselő Farkas Flórián-féle szövetkezet több milliárdos támogatási ügyét, az Integritás Hatóság vizsgálni kezdte a Híd a munka világába pénzköltéseit.

Brüsszel eljárást indított egy kínai cég ellen, ami a Budapest-Belgrád vasút építésében is érintett: a kínai állami CRRC Corporation egyik leányvállalata ellen, potenciálisan piactorzító külföldi támogatások ügyében.

  • Nettó 280 ezret sem keres egy adjunktus, ezer ELTE-s követel béremelést: a közoktatásban egy pályakezdő pedagógus többet kereshet, mint egy egyetemi docens.
  • Átlag fölött drágulnak a zöldségek, egy tavaszi fagy tovább ronthat a helyzeten.
  • Nagyot drágulhatnak a fürdőbelépők nyáron.
  • Rekord: több mint 100 ezer magyar él Ausztriában, a magyar állampolgárságot osztrákra cserélők száma 12 év alatt megötszöröződött.

HÁBORÚK

Izrael offenzívát indít Rafahban is, ha március 10-ig nem engedi el a Gázában fogva tartott túszokat a Hamász: ennek nagyon komoly következményei lehetnek, egyre több ország ellenzi a további izraeli offenzívát.

photo_camera Fotó: Abed Rahim Khatib/Anadolu via AFP

A brazil elnök nemkívánatos személy lett Izraelben, mert vezető izraeli politikusok szerint antiszemita volt, amikor a holokauszthoz hasonlította a Gázai övezetben zajló izraeli műveleteket.

Miután az ukránok visszavonultak, az oroszok átvették Avgyijivka ellenőrzését, ez az oroszok legnagyobb győzelme Bahmut tavaly májusi elfoglalása óta. Merénylők kivégezték Spanyolországban az orosz pilótát, aki a helikopterével Ukrajnába menekült.

  • Szijjártó Péter a háború közelgő második évfordulójáról értekezett, nem is akárhogy.
  • Magyarország kivételével minden EU-s tagország kiállt az azonnali gázai tűzszünet mellett.

NAVALNIJ

„Már pontosan tudjuk, Putyin miért gyilkolta meg Alekszejt három nappal ezelőtt. Ezt nemsokára el is fogjuk mondani” – mondta Alekszej Navalnij özvegye, aki bejelentette, hogy folytatja a harcot a szabad Oroszországért.

„Mi nem foglalkozunk ezzel az üggyel” – mondta Putyin szóvivője Navalnij haláláról.

Alekszej Navalnij és a felesége, Julija Navalnaja 2018. március 27-én Moszkvában.
photo_camera Alekszej Navalnij és a felesége, Julija Navalnaja 2018. március 27-én Moszkvában. Fotó: Mladen Antonov/AFP

Titokzatos események zajlottak a büntetőtelepen a Navalnij halálának hivatalos időpontja előtti este: a Novaja Gazetának sikerült elérnie egy elítéltet, aki szerint Navalnij jóval előbb halhatott meg, mint azt bejelentették.

Navalnij anyját nem engedték be a halottasházba hétfő hajnalban, már több mint 50 ezer orosz kérte a hatóságokat, hogy adják ki az egyik hullaházból a másikba vitt holttestet a családnak.

Több európai országban bekérették az orosz nagykövetet. 26 EU-tagország vezetésének volt mondanivalója Navalnij haláláról, a 27. Magyarországnak nem. Németország újabb szankciókat javasol Oroszország ellen Navalnij halála miatt.

  • „Alekszej Navalnij hirtelen halála egyre inkább ráébresztett arra, hogy mi történik az országunkban” – közölte Donald Trump.

KÜLFÖLD

Tábor Áron arról írt, hogy példátlan kihívások veszélyeztetik az Amerika dominálta liberális világrendet: az új világrend három részre szakad, a globális Nyugat mellett az autokratikus globális Kelet, illetve egy lazább szerveződésű, a nyugati és keleti blokkok között egyensúlyozó globális Dél is tényezővé válik.

Donald Trump Mar-a-Lagói házában mond beszédet 2022. november 15-én.
photo_camera Donald Trump beszédet mond 2022. november 15-én. Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

Az argentin elnöknek máris sikerült kiegyensúlyoznia a költségvetést, miközben 20 éve nem volt ennyi szegény az országban: tavaly év végén a lakosság kevesebb mint a fele számított szegénynek, most már több mint 57 százalékuk.

  • A Bundesbank szerint Németország valószínűleg recesszióban van.
  • Nagy-Britannia iskoláiban betiltanák a mobiltelefonokat.
  • Ursula von der Leyen bejelentette, hogy újraindul.

FOCI

Az újabb kudarc után összeugrott a Bayern-másodedző Löw Zsolt és a csapat egyik játékosa: ami történt, az nem tartozik a nyilvánosságra – ismerte el a konfliktust Thomas Tuchel vezetőedző.

Thomas Tuchel és Löw Zsolt a Bayern egy január végi nyilvános edzésén
photo_camera Thomas Tuchel és Löw Zsolt a Bayern egy január végi nyilvános edzésén Fotó: Sven Hoppe/dpa via AFP
  • A Marca szerint Mbappé már két hete szerződést írt alá a Real Madriddal, állítólag 5 évre, és durván a felét keresheti majd annak, amit Párizsban.