Hétvégi olvasnivalók arról, miért költ az állam telekomcégre béremelés helyett, és hogy ki hol fog lakni, ha egyáltalán

reggel 4
2022 augusztus 27., 06:06

Jó reggelt kívánok! Augusztus & 20: István Drift! Ma a kormány újra megpróbálja rakettázni azt a rohadt eget, ennek ellenére ma is muszáj jelentkeznünk a hét legjobb, leghosszabb, legérdekesebb cikkeivel a napindító hírlevelünk hétvégi kiadásárában. (Vannak egyéb hírleveleink is.)

INTERNET

Orbán a vonalban 2022. február 24-én
photo_camera Orbán a vonalban 2022. február 24-én Illusztráció: Yves Herman/AFP

Hétfő reggel derült ki, hogy a magyar állam kisebbségi tulajdonrészt vásárol a Vodafone magyarországi cégében, míg a többségi tulajdonrészt a Mészáros Lőrinc cégeit egykor irányító Jászai Gellért vezette 4iG vásárolja meg. A csomagért 715 milliárd forintnak megfelelő eurót fizet majd az állam és a cég. Rényi Pál Dániel helyezte kontextusba a történteket: itt nem érdemes piaci logikát keresni, inkább arról van szó, hogy minél több kritikus infrastruktúra felett gyakorol befolyást, annál biztosabbnak érzi pozícióját a hatalom.

A felvásárlás részleteiről és gazdasági aspektusairól Gaál Gellérttel, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető részvényelemzőjével beszéltünk, és írtunk arról is, hogy a tranzakcióban kulcsszerep jut a rejtélyes Corvinus Zrt.-nek, aminek legutóbbi húzása a Budapest Bank felvásárlása, majd a Bankholdingba átpasszolása volt, és aminek pár napja lett új vezérigazgatója. A Vodafone brit központja kérdésünkre közölte, hogy nem ők árulták a magyar kirendeltséget, hanem a vevők jelentkeztek be náluk.

Arról is írtunk, hogy Országszerte IQ-tesztet végeztetnek az állami gondozott gyerekekkel, de ehhez olyan orosz hátterű oldalra kell kattintani, aminél nem világos, ki felel a szakmai tartalomért. A tinimagazinos tesztoldal viszont akkor is tárolhatja az adatainkat, ha külön kérjük, hogy ne tegye.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.