Egy nehéz év kezdete

reggel 4
2023 január 03., 05:23

Jó reggelt kívánok! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevele (ez meg a többi). 4 kiemelt cikk a címlapról:

2023

Az IMF igazgatója arra figyelmeztetett, hogy nehéz év elé néz a világgazdaság, mert a három nagy gazdaság (az Egyesült Államok, az EU és Kína) egyszerre lassul.

Vlagyimir Putyin a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban kiképzés alatt álló űrhajósoknak integet 2010. április 6-án.
photo_camera Vlagyimir Putyin a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban kiképzés alatt álló űrhajósoknak integet 2010. április 6-án. Fotó: Alekszej Nikolszkij/AFP

Az elmúlt száz évben sok mindent beleláttak 2023-ba: a jugoszláv jövőkutatók csak a saját országuk halálát nem látták előre, a 37 tagállamos EU már Iraknál jár, senki sem olvas könyvet, kiürítik Manhattant, jön az új Watergate.

HÁBORÚ

2023-ban a II. hidegháború könnyen III. világháborúvá alakulhat, legalábbis a Stanfordon és a Harvardon tanító skót-amerikai történész, Niall Ferguson szerint, aki attól tart, hogy abban az USA-ra a brit birodalom szerepét oszthatják.

Orosz és kínai katonák gyakorlatoznak Kína északnyugati részén 2021 augusztusában.
photo_camera Orosz és kínai katonák gyakorlatoznak Kína északnyugati részén 2021 augusztusában. Fotó: WANG LIANBIN/Xinhua via AFP

Lebombáztak egy orosz katonai bázist az ukránok Donyeckben szilveszter este, még az orosz források is elismerik, hogy sok mozgósított halt meg. Ukrajna a hadsereg főparancsnoka szerint a megszállt területek 40 százalékát visszaszerezte.

MAGYARORSZÁG

Ördögi részletek: rengeteg pénztől elzárta Magyarországot az EU. Karácsonykor nagyot ünnepelt a kormány, hogy sikerült aláírni minden pénzes megállapodást, amit 2022-ben szeretett volna. Csakhogy a valóságban ezek a pénzek továbbra sem hozzáférhetők. A következő hónapokban a homoszexuális lobbiról lehet a legtöbb szó.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség az élelmiszerárstop kivezetését kéri a kormánytól. A kormány 44 milliárd forintot ad városoknak és kerületeknek az energiaár-emelkedés ellensúlyozására. Szerdától megint drágul az üzemanyag. A kormány nem emel az öregségi nyugdíjkorhatáron, Rétvári Bence pedig azt ígéri, hogy három év alatt 777 ezer forintra nő a pedagógusok átlagfizetése.

Novák Katalin szinte csak honvédségi repülőgéppel utazik a hivatalos útjain. A magyar köztársasági elnök volt az egyetlen a szomszédos országok államfői közül, aki nem ünnepelt Pozsonyban.

6 napos menetet szerveztek a tanárkirúgások ellen tiltakozók, 180 km-t tesznek meg Miskolctól Budapestig.

Havi 5,3 millió forint a villanyszámlája a Mészároshoz és Tiborczhoz köthető kiskunhalasi járványkórháznak, pedig egy éve nem is működik: nem tudni, meddig tervezik még fenntartani, de azt sem, hogy miért kellett egyáltalán bezárni.

Hullanak a hattyúk a Sárospatak melletti holtágon, több ezer vadlúd menekült el a tatai Öreg-tóról a szilveszteri tűzijátékozás miatt.

KÜLFÖLD

Betiltaná a „kecske", a „gázlángolás", az „abszolút" és az „ez van" kifejezéseket is egy michigani egyetem.

Mindenkit azonnal elbűvölt az angol kikötőben patra szálló rozmár, de igazi népi hős akkor lett, amikor önfeledten maszturbálni kezdett.

Több ezren fogadták Pelé koporsóját Sao Paulóban, a focilegendát kedden temetik. A FIFA azt szeretné, ha minden országban lenne Peléről elnevezett stadion. Már látogatható XVI. Benedek pápa nyílt koporsója a Vatikánban.

photo_camera Fotó: MARCELLO ZAMBRANA/Anadolu Agency via AFP

Benedict Cumberbatch színészt is felelősségre vonhatják, amiért a családja rabszolgákat tartott Barbadoson: egy új törvény értelmében jóvátétel fizetésére kötelezhetik azokat, akiknek valaha ültetvénye volt, rabszolgákat tartott a szigeten, a színész hetedik dédapja ilyen.

Németországban a mentőszolgálatok elleni támadások miatt a tűzijátékok betiltását kérik, Franciaország pedig sürgeti, hogy az egész EU-ban teszteljék a Kínából érkezőket koronavírusra.

Japán megfigyelő egységeket küldött a partjainál manőverező kínai hajókra, két héten át követték őket. Észak-Koreában pedig menesztették az ország második legbefolyásosabb katonai vezetőjét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.