Stratégiai nyugatellenesség polgári engedetlenség idején

reggel 4
2023 január 09., 04:47

Jó reggelt, üdvözlök mindenkit a 444 reggeli (de nem az egyetlen) hírlevelében!

Újra itt a hétfő, január 9. van, két nagy amerikai születésnapja: ma lenne 100 éves Richard Nixon, illetve 52 éves lett Hajdu Steve. Esős hét jön, a hegyekben havas eső, hó is hullhat.

De mielőtt rátérnénk a hétvégi hírekre, itt van 4 kiemelt cikk a 444 címlapjáról:

NER

Orbán Viktor – aki szombaton Pozsonyban ünnepelte Szlovákia megalakulását – állítólag arról tartott stratégiai eligazítást zárt körben, hogy ki kell maradnunk az USA vezette blokkból, különben eljelentéktelenedünk, David Pressman amerikai nagykövet pedig veszélyes hullámokról beszélt az USA és Magyarország kapcsolataiban.

photo_camera Fotó: JOHANNA GERON/AFP

Európa legnagyobb inflációja rárúgta az ajtót a magyar fogyasztókra: sokkal többet költünk az élelmiszerboltokban, de jóval kevesebb dolgot vásárolunk, látványosan kevesebb fogy műszaki cikkekből, bútorokból és gyógyszerből is.

Petőfi Sándor 200. szülinapját ünnepelve a saját zenekarát lépteti fel Demeter Szilárd a PIM-ben.

Németh Szilárd megígérte, mégsem csökkentették visszamenőlegesen a szociális lakásokban élők rezsijét.

OKTATÁS

A Kölcsey Gimnáziumnál karton-Pintérrel ért véget a hatnapos gyaloglás, az egyik felszólaló szerint a magyar közoktatás bántalmazza a tanárokat.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Mától 29 tanár kezd polgári engedetlenségbe egy szentgotthárdi általános iskolában, vállalva a következményeket, január 23-tól pedig 7 napon át sztrájknapokat hirdet a PDSZ (direkt csak a középiskolai felvételik után).

HÁBORÚ

Az amerikai segélycsomag bejelentése után Ukrajna-szerte bombáznak az oroszok, miközben egyébként „tűzszünet” volt. Az USA 2,85 milliárd dollár értékű katonai felszerelést küld Ukrajnának, többek között 50 gyalogsági harci járművet és több száz másmilyen katonai járművet is.

Lyukas zászlós videó, szupertöltő, meleg zokni és Erős Pista: így kezdték támogatni civil internetezők az ukrán hadsereg magyar származású Kárpátaljai Sárkányait.

Kárpátaljai katonák
photo_camera Fotó: Sándor Fegyir

Az idősebb, állami propagandát fogyasztó oroszok többsége még mindig azt gondolja, hogy sikeres a háború. A legismertebb orosz szociológus, Lev Gudkov beszélt az orosz társadalom közönyéről és cinizmusáról, és arról, hogy miért lett kevesebb a háborúellenes tüntetés vagy hogy mit gondolnak az oroszok a szankciókról.

Svédország szerint Törökország túl sokat kér tőlük a NATO-csatlakozás támogatásáért.

KÜLFÖLD

A Világbank is globális recessziótól tart idén.

A brit sajtó napok óta az új király fiának közelgő önéletrajzi könyvét csócsálja, folyamatosan jönnek az újabb részletek, pedig a könyv még csak kedden jelenik meg.

Egy lengyel kisvárosban az elvek ütköztek a pénzzel, és az utóbbi nyert: miután veszélybe kerültek az EU-s források, Swidnik vezetése úgy döntött, hogy mégsem hirdetnek mentességet az LMBT-ideológiától, a kormánypárti többség ehelyett hitet tett a tolerancia és a kisebbségek jogainak védelme mellett.

30 ember meghalt El Chapo fiának elfogása közben, de az egész akció inkább az USA-nak szólt: biztonsági szakértők szerint ez a letartóztatás sem a kartell működését, sem az Egyesült Államokba beáramló kábítószer mennyiségét nem fogja jelentősen befolyásolni.

20 év után szabadul a kém, aki alighanem a legnagyobb kárt okozta az amerikai hírszerzésnek: Ana Montes az amerikai hírszerzés elemzőjeként két évtizeden át kémkedett Kubának, neki köszönhetően a kubaiak szinte mindent tudtak, amit az amerikai kémek a szigetországban tettek.

Fél Hollandia a német katonák által elásott kincs után kutat: a német katonák a II. világháború alatt, menekülés közben ásták el egy nyárfa lábához az ékszereket és pénzt rejtő lőszertartót.

Belgrád szerb katonákat küldött volna Koszovóba, de a NATO békefenntartói ezt nem engedélyezték.

Bolsonaro több száz híve rohamozta meg a brazil kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét.

KÍNA

Több mint 1000, a járványkezelést bíráló közösségimédia-fiókot töröltek Kínában, közben Kína megnyitotta a határait a külföldi látogatók előtt, már nem kell karanténba menni beutazás után.

A Momentum trollkodásból azt kérte, hogy adjuk el Kínának a tőlük vett lélegeztetőgépeket, mert nálunk raktárban porosodnak, míg Kínában a hírek szerint szükség van rá.

Jack Ma
photo_camera Jack Ma Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Háborognak a kínai vásárlók, amiért most sokkal olcsóbb a Tesla, mint amikor ők vették. Jack Ma pedig kénytelen átadni az Ant Group irányítását: bár a tulajdonrésze nem csökkent, csak a szavazatának a súlya, az viszont nagyon, ami után Peking rögtön megengedőbb lett.

KULTÚRA

photo_camera Fotó: STR/AFP

Ki akar emlékezni a karanténra? – teszi fel a kérdést Urfi Péter, aki hosszú cikkben írt arról, hogy a 8 milliárd koronatanú közül leginkább az írók vallomásai segíthetnek feldolgozni azt a globális megrázkódtatást, amihez hasonlót évtizedek óta nem éltünk át. Pedig még véget sem ért.

Néhány budapesti klub még decemberben ötletelt arról, hogyan tehetnének azért, hogy a nemi erőszak kultúrája ne szivárogjon be a tánctérre, de ehhez a zaklatás működését sem árt megérteni.

Egy olasz férfi beismerte, hogy több mint 1000 kiadatlan kéziratot lopott el, Margaret Atwood, Ian McEwan és Sally Rooney is áldozatául esett. Nem tudni miért, de nagyon profin csinálta.

BORÍZŰ HANG

Virsliverseny, vízkereszti krioterápia a Betyársereggel és a Hitler öleléséből kibúvó nehézsúlyú. Előfizetők már meghallgathatják a Borízű hang 104. adását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.