Teljes mértékben érdektelen

reggel 4
2023 február 03., 04:41

Jó reggelt! Folytatódik a tegnap Reggel 4, a 444 (egyik, a) reggeli hírlevele. De mindenek előtt két szolgálati közlemény: egyrészt vasárnap hajnalban akár mínusz 8 fok is lehet, másrészt

ma este 6 órától tartunk egy vitát a tanársztrájkról Komjáthy Annával, a PDSZ Országos Választmányának elnökével és Radó Péter oktatáskutatóval.

POLITIKA

Mészáros Lőrinc beszállt a tatabányai fociba, miután átvette a városi gázvezeték-rendszert: hiába az ellenzéki vezetés, a fideszes-átszavazós többség akarata érvényesül gáz- és fociügyekben is.

23 év tanítás után mondott fel a Karinthy Frigyes Gimnáziumban a tanártüntetések egyik aktív szereplője, Berta Beáta. A polgári engedetlenkedés közben tudták, hogy ha elbuknak, utána mindenki egyedül marad a helyzetével. „Bele kell, hogy férjen az, hogy most kicsit hátrébb állnak azok, akik eddig elöl voltak, mert elfogyott körülöttük a levegő, és lesznek mások, akik odaállnak helyettük” – mondja.

Berta Beáta
photo_camera Berta Beáta Fotó: Németh Dániel/444

Az önkormányzati cégek mentesülhetnek a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól: az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott: a magyar állam felelős a 22 éves menekült férfi haláláért, aki 2016-ban a Tiszán keresztül próbált bejutni Szerbiából Magyarországra, és megfulladt.

Völner–Schadl-ügy

Vízparti, 3 medence, 2 jakuzzi, teniszpálya, mélygarázs, normál körülmények, 3 szoba, 1 fürdő, 1 terasz – sorolta Schadl György a spanyolországi ingatlanjáról, amikor hangfelvételek szerint egy haverjának azt mondta, a La Manga-i ház nem 35, hanem 70 millióba került.

photo_camera Fotó: Kiss Bence

Kiderült, hogy Völner Pár személyes adatokat kért politikai ellenfele lejáratásához Schadl Györgytől. A Párbeszéd vagyonosodási eljárást kért a Schadl–Völner-ügyben felmerült fideszesek ellen.

HÁBORÚ

Újabb 545 millió eurós támogatást kap az EU-tól Ukrajna, ami szerint az oroszok a háború kitörésének évfordulójára tervezik az offenzívát.

„Most sajnos azt látjuk, hogy a nácizmus ideológiája immár modern köntösben, modern megjelenési formában ismét közvetlen veszélyt jelent hazánk biztonságára” – mondta a sztálingrádi csata győzelmének 80. évfordulóját ünnepelve Volgográdban Vlagyimir Putyin, aki szerint Oroszország ismét kénytelen szembeszállni a kollektív Nyugat agressziójával.

Putyin megkoszorúzza az örök lángot a Katonai Dicsőség Csarnokában a Mamajev Kurgan második világháborús emlékműnél Volgográdban.
photo_camera Putyin megkoszorúzza az örök lángot a Katonai Dicsőség Csarnokában a Mamajev Kurgan második világháborús emlékműnél Volgográdban. Fotó: Dmitrij Lobakin/AFP

Deutsch Tamás hangzatos felszólalása után nem szavaztak Oroszország elítéléséről a fideszes EP-képviselők. Szijjártó Péter az amerikai nagykövetről – aki szerint a magyar kormány „a Putyin által támogatott politikát erőlteti” – azt mondta, „teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol”. David Pressman vissza is szólt, szerinte Európa határainak átrajzolása nem csak „magyarországi belpolitikai fejlemény”.

BŰNÜGY

Mason Greenwood 2022. január 10-én.
photo_camera Mason Greenwood 2022. január 10-én. Fotó: Paul Ellis/AFP

Ejtették a vádakat a Manchester United tavaly letartóztatott focistája, Mason Greenwood ellen, de a klub csak azután engedi játszani, hogy ők is kivizsgálták a 21 éves labdarúgó ügyét.

16 éve körözték gyilkosságért az olasz maffiózót, aki annyira biztos volt álcájában, hogy már helyi újságokban is szerepelt séfként: büszkélkedett étterme „regionális és házi receptjeivel”, mint például a ravioli, a rizottó és a tagliatelle, a gyanú szerint pedig korábban embereket oldott fel savban.

KÜLFÖLD

A Moody's szerint az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolnia Európának, így a kontinensnek a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van.

Izrael légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben pár órával azután, hogy közölte, elfogtak egy rakétát, amelyet palesztin területről lőttek ki.

photo_camera Fotó: ALI JADALLAH/Anadolu Agency via AFP

A bolgár elnök feloszlatta a parlamentet, új kormányt nevezett ki, és kijelölte az új választások időpontját, így két éven belül ötödször tartanak parlamenti választásokat az országban.

Franciaországban börtön helyett katonai kiképzést is választhatnak a fiatalkorú bűnelkövetők, a haditengerészet saját egyhetes kurzust szervezett „a felelősségérzet, a csoportszellem és a tekintélytisztelet kialakítására”.

Kanada – az ország, ami 2021 februárjában népirtásnak minősítette, ahogy Peking az ujgurokkal és más muszlim kisebbségekkel bánik – befogad tízezer ujgur menekültet.

ÁLLAT

Szily László bemutatta Gaiust, akit óriásharcsa ragadott el Lacházán: a kóbor, aranyos, labradorszerű keverék kutyát citromos nápolyival csalogatták oda, majd másfél éve eltűnt.

És végül egy kérdés: Miért érezzük rövidebbnek a nyarakat, mint régebben?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.