Ég- és földrengés

reggel 4
2023 február 07., 04:45

Jó reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli (és nem az egyetlen) hírlevele.

4 kiemelt cikk a címlapról:

BELFÖLD

Három napig Sopronban ülésezik a kormány.

Miközben jegesedik a Balaton, majdnem megfagyott egy túrázó, aki városi cipőben és szövetnadrágban vágott neki a Börzsönynek, végül a hegyimentők kötélbiztosítással és hordággyal vitték le a mentőkig.

Nyilas emlékhellyé alakították Szálasi Ferenc özvegyének sírját a Farkasréti temetőben, a síron szerepel a háborús bűnös fotója, neve és egy nyilaskeresztre hajazó szimbólum.

photo_camera Fotó: Mérce

A kormány hajlandó lehet kizárni a minisztereket az egyetemi kuratóriumokból, de még nincs döntés erről. Orbán az Erasmus-pénzek felfüggesztésére azzal vágott vissza, hogy a nyugati egyetemi kuratóriumokban is ülnek politikusok, de nagyot csúsztatott.

GAZDASÁG

Gyengült a forint.

Szijjártó Péter szinte mindennap elmondja: aki az akkumulátorgyárak ellen tiltakozik, idegen érdekeket szolgál. Közben a Párbeszéd közadatigényléssel derítené ki, mennyiért kapja a vizet a gödi Samsung, mivel azt sem tudni, hogy fizet-e vízkészletjárulékot.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Hogyan lett politikai téma a napelem? Mit kellene végre eldönteni és megtenni? Balogh József energetikai szakértő írása arról, hogy napelemcsapdában van az ország.

Szigorúbban ellenőrizteti az Ukrajnából érkező gabonát az agrárminiszter, és az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásokat is vizsgálják.

KÜLFÖLD

Több mint 3000 halottja van a török-szír határon történt erős földrengéseknek. Itt egy videó, amin éppen kimentenek egy kisgyereket a romok alól, itt pedig fotók a katasztrófáról. Magyarország 50 tűzoltót és két keresőkutyát küld oda.

photo_camera Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Hónapok óta lehetett hallani arról, hogy az USA és Kína kormánya enyhítene a feszültségeken, aztán jött a ballonincidens: Peking látványosan igyekszik hangsúlyozni, hogy a lelőtt ballon polgári repülőeszköz volt, de közben sok jel utal arra, hogy valami más lehetett. Az USA nem is adja vissza Kínának a lelőtt ballon maradványait.

Tízezrek tüntettek Dániában, mert eltörölnek egy munkaszüneti napot, hogy a kormány a védelmi kiadásokat növelje.

Egymillió tibeti gyereket szakítottak el a családjuktól Kínában, bentlakásos iskolákba kényszerítik őket, ahol csak mandarin nyelven tanulhatnak.

HÁBORÚ

Az ukránok arra számítanak, hogy akár 10 napon belül elindulhat az orosz offenzíva.

Mihajlov fedőnéven kémkedett Svájcban a KGB-nek Kirill pátriárka, akit Orbán személyesen védett meg a szankcióktól. Imádta a jó italokat, a síelést és a gyors luxuskocsikat. Egy friss svájci tényfeltáró anyag szerint az 1970-es évek elejéről fogva kémkedhetett a magyar kormány védelme alatt álló főpap.

Kirill pártiárka Moszkvában január 6-án.
photo_camera Kirill pártiárka Moszkvában január 6-án. Fotó: Alekszandr Zemljanicsenko/AFP

A Magyar Munkáspárt full putyinista tüntetést tartott Budapesten.

Feketelisták keringenek Oroszországban működő magyar cégekről: az OTP, a MOL és a Richter Gedeon mellett kisebb cégek is szerepelnek rajtuk, mind legálisan működnek a nyugati szankciók alatt álló Oroszországban. A feketelisták célja a nyomásgyakorlás: hagyd el Oroszországot! Nálunk ebből nincs erkölcsi hátránya a cégeknek, a lengyeleknél vagy a cseheknél más a helyzet.

KULTÚRA

Majdnem mindenkin kifogott a szellemcsili a kiskőrösi csípőspizzaevő-versenyen, de nem Vékony Jenőn, aki mind az öt szeletet megette.

photo_camera Fotó: EMMA MCINTYRE/Getty Images via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.