A világjáró Puskás-nagykövettől a gyorshajtó kutyáig

reggel 4
2023 október 02., 05:00

Jó reggelt kívánok ennek a szép őszi hétnek az elején, az országos szirénapróba napján! Ez itt újra a 444 reggeli hírlevele (ez meg a többi), benne a hétvége legfőbb híreivel és anyagaival.

BELFÖLD

Így járta be a világot Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője a külügyminisztérium pénzén: 2017 óta 35, a minisztérium által finanszírozott külföldi utazása volt a magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének, de a KKM a közérdekű adatigénylésünkre sem árulta el, hogy ez mennyibe került nekünk.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Iványi Gáborék karitatív egyesületének 1 százalékos felajánlásaira is lecsapott a NAV: az Oltalom Karitatív Egyesültnek 71 millió forintot ajánlottak fel az adózók. Az államé lett a pénz. Vasárnap a noÁr szolidaritási eseményt tartottak Iványiékért.

Schilling Árpád szerint aki állandóan középre tart, az lehet, hogy jót akar, de csak mellébeszél, és a jelenlegi rendszer a magyar emberek akaratából nem változtatható meg, ezt pedig úgy hívják, hogy tragédia, ehhez képest tök mindegy, mi történik a színházban vagy a filmvásznon.

Ádámot tévesen diagnosztizálták rákkal, fölöslegesen vették ki a fél tüdejét és öt bordáját, ráadásul nemrég elveszítette egészségkárosodotti járadékát meg az oxigénpalackra való jogosultságát is.

GAZDASÁG

Január óta egyes élelmiszerek 30-40 százalékkal lettek olcsóbbak, miért nem rogyott már le az az infláció?

photo_camera Grafika: Tbg

A nyugdíjemelés az adófizetőknek 190 milliárdba kerül, de van, akinek ebből havi 1240 forint jut, és van, akinek 62 ezer: tovább nyílik az olló a legrászorultabbak és a legjobban élő idősek között.

Egy törvényváltozás miatt július óta szinte mindig a sofőr szívja meg a vadgázolást: ha az autós nem tudja bizonyítani, hogy a vadat űzték, lőtték, hajtották, akkor nem kap kártérítést, sőt, jó eséllyel a vadásztársaság fog tőle pénzt követelni.

A Booking bevételei nőnek, miközben egy sor szállásadónak nem fizet: a cég elérhetetlen, ezért sokan közvetlenül a vezérigazgatónak írnak.

UKRAJNA

A 98 éves „veteránnal”, Jaroszlav Hunykóval kedveskedni akartak a kanadaiak az ukrán elnöknek, de rosszabbul nem is sülhetett volna el az ügy, pedig előre egyértelműnek kellett volna lennie, hogy óriási és kikerülhetetlen csapda van ebben a történetben.

Jaroszlav Hunyko a kanadai parlament alsóházában
photo_camera Jaroszlav Hunyko a kanadai parlament alsóházában

Romániában péntek éjszaka riasztást adtak ki orosz katonai drónok miatt, mert az ukránok elleni légicsapás idején az orosz drónok megsérthették Románia légterét.

Miután Grant Shapps azt mondta, fontolóra veszi az ukrán fegyveres erők kiképzőhelyeinek az ukrán határokhoz közel vagy akár Ukrajnába való áthelyezését, Dmitrij Medvegyev azt mondta: a brit védelmi miniszter egy „tőrőlmetszett kretén”.

SZLOVÁKIA

Robert Fico pártja, a Smer nyerte a szlovák parlamenti választást. A liberális Progresszív Szlovákia sokkal gyengébben szerepelt a vártnál, a magyar Szövetség nem jutott be.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A populista-nacionalista baloldaliak és a szélsőjobb koalíciója a legvalószínűbb, bár a Progresszív Szlovákia a veresége ellenére sem tett le arról, hogy kormányt alakítson. Zuzana Čaputová Ficót bízza meg kormányalakítással.

Szlovákiában vége lehet az etnikai politizálásnak – mondta a magyar párt egyik vezetője, majd Gyimesi György szlovákul írta ki, hogy vége.

KÜLFÖLD

Az utolsó pillanatban félrerántották a kormányt: mégsem áll le az amerikai kormány működése, cserébe nincs már szó az ukránoknak nyújtott új segélyről, bár Joe Biden azt ígéri, az USA továbbra is támogatja Ukrajnát.

Nem nagyon szerették Magyarországot az ellenzéki Polgári Platformot támogató több százezres tüntetésen Varsóban: Donald Tusk és hívei két héttel az október 15-ei választások előtt mentek utcára.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs

Az ExxonMobil tudatosan próbálta aláásni a klímatudomány eredményeit: a cég belső dokumentumok szerint éveken keresztül próbálta megkérdőjelezni azokat a tudományos eredményeket, amik árthattak az olaj- és gázüzletágnak, miközben a nyilvános fórumokon a nemzetközi összefogásról beszélt.

Már szinte minden örmény elmenekült Hegyi-Karabahból: hivatalos adatok szerint kb. 120 ezer örmény élt a túlnyomórészt keresztény területen.

Elon Musk nem tudja elengedni azt a migrációs vitát, amit egy, a szélsőjobbot támogató tweet megosztásával indított, és amiből Orbán Balázs sem akart kimaradni.

Érzékeny partszakaszon indított tengeri vonatot Kína, egy most átadott nagysebességű vasútvonal a Tajvani-szorosnál 20 km hosszan a tenger fölött vezet.

EGYÉB

Miért zavarhat minket, ha másoknak is jól megy? Átfogó kutatásban vizsgálta meg négy amerikai közgazdász, hogy kik hajlamosabbak zéró összegű keretben látni a világot. A jobb- és a baloldali tábor ebben összeér.