Nos, ez olyan, mint csirkéket hipnotizálni

reggel 4
2023 július 31., 22:12

Jó reggelt! Ez a 444 első augusztusi reggeli hírlevele. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.) Kezdésnek itt van 4 kiemelt cikk a címlapról:

SLEEPING ON THE SIDEWALK

Nem jött el a Fidesz, ezért nem tudták megszavazni Svédország NATO-csatlakozását: mivel Törökország még nem bólintott rá hivatalosan, a Fidesz-kormány megakadályozta a szavazást a témáról a magyar parlamentben. Kövér László focizott a rendkívüli ülés helyett.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) futballozik a 22. Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupa döntőjének nyitóünnepségén Kecskeméten 2023. július 31-én.
photo_camera Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) futballozik a 22. Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupa döntőjének nyitóünnepségén Kecskeméten 2023. július 31-én. Fotó: Bús Csaba/MTI/MTVA

Leköszönt Varga Judit miniszter, és most, hogy nem lesz nő a kormányban, Novák Katalin köztársasági elnök azt mondta: „A nőkre is szükség van a magyar közéletben.”

A szlovák külügyminiszter megunta Kovács Zoltánt: Miroslav Wlachovský a Twitteren keveredett kommentvitába a magyar államtitkárral.

Mi ez a fűszag a 47-es villamoson? Bár a BKV sajtóosztályán a marihuánának még a szagát sem ismerik, elárulták, hogy nem a kenderolaj tehet a szokatlan illatokról.

NO MORE BEATING MY BRAINS

A PDSZ szerint átgondolatlan ötlet a rövidebb nyári és hosszabb téli szünet az érettségi és a félévzárás miatt. A szakszervezet javasolja, hogy ne szeptember 1-én, pénteken kezdődjön a tanév.

photo_camera Fotó: ALICE S./BSIP via AFP

ALL ON A GOVERNMENT LOAN

Nagy Mártonék listába szedték, milyen termékek lesznek kötelezően akciósak az árstopok eltörlése után, ami után több dolog is olcsóbbá válhat.

Peter Newell klímapolitikai szakértő szerint ahogy a 60-as években nemzetközi egyezmény szabályozta az atomfegyverek terjedését, ilyen egyezmény tudná megmenteni a világot a pusztító éghajlatváltozástól. Ehhez az kellene, hogy a világ országai megállapodjanak, hogy leszoknak a fosszilis energiáról. Sok történelmi példa mutatja, hogy ez az ötlet kevésbé sci-fi, mint elsőre tűnik.

Mintha mást gondolna Matolcsy György az akkugyárakról egy kínai lapban, mint a magyar parlamentben. A jegybankelnök márciusi parlamenti beszédében a tőkebeáramlás egyik tipikus csapdájaként emlegette az akkumulátorgyárakat. Júliusban azt írta: „Magyarország célja, hogy az új energiával működő járművek globális ellátási láncának élvonalába kerüljön”. Az MNB szerint nincs ellentmondás.

Tavaly 371 milliárdos veszteséggel zárt az állami vagyonkezelő cég, például azért, mert átadtak 172 milliárd forintnyi állami vagyont ingyen, de hogy kinek, az nem derül ki a beszámolóból.

Nem Balásy Gyulán spórol az állam: közel 34 milliárdot kaptak a cégei állami rendezvények szervezésére 3 hónap alatt, az augusztus 20-i rendezvényeket is ők szervezik 11,5 milliárdért.

A kormánypropagandát gyártó cégek tulajdonosa, Balásy Gyula
photo_camera Balásy Gyulával próbál beszélgetni Czinkóczi Sándor június elején. Fotó: Németh Dániel/444

Újabb visszamenőleges hatályú adót vetett ki a kormány: a szén-dioxid-adó július 20-án lépett hatályba, de az első két negyedévre is meg kell fizetni.

WEAR A UNIFORM

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy a háború visszatér Oroszország területére: a Moszkva elleni dróntámadás után az ukrán elnök azt mondta, „elkerülhetetlen, természetes és teljesen igazságos”, hogy a háború visszatér az orosz területekre.

photo_camera Fotó: STR/NurPhoto via AFP

AND A FLESH MACHINE

Dánia – diplomáciai és biztonsági aggályok miatt – betiltaná a Korán és más vallási szövegek elégetésével járó tüntetéseket.

Két év előzetes után elengedték azt a férfit, aki megfojtotta halálos beteg feleségét Cipruson: a bíróság „egy meggyötört ember impulzív tettének” minősítette a gyilkosságot, és annyi büntetést szabott ki rá, amennyit már előzetesben letöltött.

Trump egy felmérés szerint 37 százalékkal vezet Ron DeSantis előtt a republikánus előválasztási versenyben. Visszavonulásra kérte a republikánusok múlt héten megszólalni képtelen szenátusi frakcióvezetőjét a párt egyik elnökjelölt-aspiránsa.

Donald Trump 2023. június 24-én Washingtonban
photo_camera Donald Trump 2023. június 24-én Washingtonban Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

HYPNOTIZING CHICKENS

Iggy Pop Veszprémben lépett fel, Bede Márton írt a koncertről. A Toxic Weekend fesztiválról pedig fotókkal számoltunk be.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Médiahatóság meghallgatta a Csöcsök És Segg című számot, majd megpróbálta definiálni a gengszterrapet: az átfogó kutatásból kiderül, hogy ebben a műfajban az előadók nem válogatják meg a szavaikat, trágár kifejezések és káromkodások uralják a legtöbb számot.

'CAUSE OF A LUST FOR LIFE

A zalaegerszegi tréner egy klasszikussal megnyitotta a magyar edzői nyilatkozatok új szezonját, Urbán Flórián edzőt a BVSC focistái pedig tömény alkoholból és sörből álló tortával köszöntötték fel.