Fifty-fifty, hogy fenilefrin-e vagy kurkuma

reggel 4
2023 szeptember 12., 22:25

Jó reggelt kívánok az újabb melegrekord idején! Ez a 444 reggeli hírlevele (ez meg a többi), benne az elmúlt nap fontosabb híreivel. De előtte egy szolgálati közlemény:

Tanároknak és diákoknak most 10 forint a Kör tagság. Ha megteheted és szívesen támogatnád a pedagógusok és diákok szabad tájékozódását, állj mellénk és csatlakozz a 444 Campus programhoz!

Mielőtt rátérünk a tartalomra, itt van 4 kiemelt cikk a címlapról:

BELPOLITIKA

Fricz Tamás szerint Orbán Viktor azt mondta Kötcsén: 50-50 százalék, hogy egyben marad-e az EU, vagy szétesik.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Őrületes cicaharc robbant ki az ellenzékben: Ungár Péter édesanyja és anyagi helyzete tekintetében nem történt érdemi változás, reagált Csárdi Antal Kele János posztjára, amiben a momentumos politikus lemilliárdosgyerekezte Ungárt, akit állítása szerint támogatni se tudna közös jelöltként.

Szélsőjobboldali mozgalom felszámolását kezdeményezte a roma önkormányzat: az ügyészséghez beadott indítványuk szerint a Magyar Önvédelmi Mozgalmat működtető egyesület tevékenysége sérti a romák egyenlő emberi méltósághoz való jogát.

Hadházy Ákos egy „felháborodott szülő” beszámolója alapján arról írt, hogy az Alexandra egyik boltjából kiküldtek egy 15 évest a gyerekvédelmi törvényre hivatkozva, mert a „felnőtteknek szóló” irodalmi könyveket szerette volna megnézni, de a cég szerint nem szoktak ilyesmit tenni.

GAZDASÁG

Bóka János brüsszeli tárgyalásain szóba sem kerültek a befagyasztott támogatások, a miniszter szerint a következő hónapokban sem jönnek majd az uniós pénzek.

Bóka János EU-s ügyekért felelős miniszter a budapesti „Next Generation is Female” konferenciáról tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. szeptember 8-án.
photo_camera Bóka János EU-s ügyekért felelős miniszter a budapesti „Next Generation is Female” konferenciáról tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. szeptember 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán Kötcsén belengette, Lantos Csaba már be is jelentette a magyar-francia nukleáris kapcsolatbővítést.

Román gazdaszervezetek blokáddal fenyegetnek, ha nem hosszabbítják meg az ukrán gabonaimport tilalmát. Nagy István agrárminiszter szerint is a tilalom fenntartására van szükség.

Csepreghy Nándor államtitkár szerint az ukrajnai háború globálisan sokkal kisebb probléma, mint a fenntarthatóság kérdésének megoldása.

OKTATÁS

Keressük a leghosszabb, a legrövidebb, a leglyukasabb, a legizgalmasabb órarendeket.

Tíz oktató is felmondott a Budapesti Metropolitan Egyetemen: az oktatók a dékánnak küldött levelükben azt írták, nem látják garantálva a továbbiakban az egyetemi oktatói autonómiát és veszélyben látják a szakmaiságot.

Tanóra közben jelentette be a végrehajtó a soroksári gimnáziumnál, hogy elárverezték az épületet, és mindenkinek el kell hagynia az ingatlant. A Belügyminisztérium közölte, hogy ez magánintézmény, a tárcának semmi köze az ügyhöz, de ha nem lesz helye a gyerekeknek, majd intézkedik az illetékes kormányhivatal. Az igazgató bevallotta, hogy már augusztus végén is járt náluk a végrehajtó, mégsem szólt a diákoknak és a tanároknak.

KÜLFÖLD

Gyengélkedő gazdaság, növekvő munkanélküliség, Kínának van gondja elég, de a Maót példaképének tekintő Hszi Csin-ping válasza erre egy éberségi kampány beindítása volt, amiben azt várják a kínaiaktól, hogy jelentsenek fel mindenkit, aki kémgyanús.

Két hónap után újra bejuthatnak a segélyszállítmányok a humanitárius katasztrófával fenyegetett Hegyi-Karabahba, de a katonai feszültség nő a régióban, aminek a helyzetét 35 éve nem sikerül rendezni.

Idős örmény férfi pakol egy karabahi faluban 2020. november 18-án, két nappal az azeri hadsereg bevonulása előtt
photo_camera Idős örmény férfi pakol egy karabahi faluban 2020. november 18-án, két nappal az azeri hadsereg bevonulása előtt Fotó: ANDREY BORODULIN/AFP

Trump védője azt kérte, hogy a bíró zárassa ki magát a büntetőperből. A bukott elnök Alexander Sorosról azt írta, hogy „elkényeztetett kis degenerált”. Közben a republikánusok szintet léptek a Biden körüli korrupciós ügyek vizsgálatában, hivatalosan is foglalkozik a témával az alsóház bizottsága.

Gyerekei bántalmazása miatt letartóztatták a szigoráról híres amerikai influenszert: Ruby Franke éveken át mutogatta a hat gyerekét a Youtube-on, aztán egyikük a szomszédban kért segítséget, de a csatorna nézőinek már korábban feltűnt, hogy nagy a baj, az anya sokszor ijesztően viselkedett, és az éheztetés is gyakori büntetés volt a családban.

PUTYIN ÉS ZELENSZKIJ

Vlagyimir Putyin a volt főtanácsadójáról azt mondta, ő már nem is Anatolij Boriszovics, hanem valami Mojsa Izrailjevics vagy ki. Az orosz diktátor az 1956-os forradalomról azt mondta, hiba volt 1956-os forradalmat tankokkal leverni, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szidta, Elon Muskot viszont dicsérte.

photo_camera Fotó: Mihail Mecel/AFP

Az ukránok többsége szerint az elnök felelős a kormányzati korrupcióért: egy közvélemény-kutatás válaszadói szerint Ukrajnában a fejlődés legnagyobb akadálya a korrupció, csak a második az orosz invázió okozta pusztítás.

Közvélemény-kutatások szerint az ukránok kb. fele támogatná az azonos neműek házasságát, de a Deutsche Welle riportja szerint az országban még mindig súlyos probléma a homofóbia. Viszont Ukrajna kész engedményeket tenni a kisebbségi jogok terén, például a magyar nyelvű oktatás ügyében, legalábbis ettől remélik az EU-s csatlakozási tárgyalások gyorsítását.

KATASZTRÓFA

photo_camera Fotó: MUSTAFA UNAL UYSAL/Anadolu Agency via AFP

SPORT

Willi Orbán hetekre kidőlt, nem játszhat az Eb-selejtezőkön. Pedig idén félmilliárd forintért gondozzák a Puskás Aréna gyepét.

Willi Orbán a Németország elleni 2021. június 23-i Eb-meccsen.
photo_camera Willi Orbán a Németország elleni 2021. június 23-i Eb-meccsen. Fotó: Matthias Hangst/AFP

EGÉSZSÉGÜGY

Az amerikai gyógyszerhivatal szerint hatástalan a legnépszerűbb orrdugulás elleni szerek fő hatóanyaga: az FDA arra jutott, hogy a fenilefrint tartalmazó, recept nélkül kapható orrcseppek és orrsprayk az ígért hatást nem eredményezik.

A kurkuma kivonata ugyanolyan hatékonyan csökkentette a gyomorsavat, mint a legelterjedtebb gyógyszer: most először hasonlították össze ellenőrizhető módon a keleti gyógyászat egyik kedvencét egy bevett, működő gyógyszerrel.

photo_camera Fotó: Simon A. Eugster, CC BY-SA 3.0

Végül: már ingyen meghallgatható a Borízű hang legutóbbi adása.