Az Orbán család oszlopos tagja és más mesék a hétvégére

reggel 4
január 27., 08:55

Jó reggelt, jó hétvégét! Újra itt jövünk a hét - vagyis hát az elmúlt öt nap - nagyobb anyagaival. Aki a feliratkozós sapkáját húzta a fejébe ma reggel, az már mehet is nézelődni, mert a Qubitnak köszönhetően megszaporodtak a Magyar Jeti Zrt ingyenes és a fizetős hírlevelei. Ha csak az utóbbiakat nézzük:

  • a 444-ből küldözgeti Winkler a borízű elektronikus levelét, UP a szerdai igehirdetést, illetve tőlünk jön a programajánló is.
  • A Qubit a tudomány pozitív oldaláról jelentkezik be (Jóvilág), Anarki pedig az idegesítő hétköznapi baszokról értekezik bravúrosan.
  • Azt már meg sem említem, hogy a Lakmusznak van dezinformációs hírlevele!

A magyar külpolitika legcikibb hetének végénnek végén

Tulajdonképpen ezt a részt indokolt volna végigbazmegolni, de elunnánk a végére. Tényleg sikerült a magyar kormánynak kivárnia, hogy a törökök megalkudjanak az amerikaiakkal, és mi maradjunk az utolsók, akik ratifikálják Svédország NATO-csatlakozását. Megígértük, hogy nem így lesz, de hazudtunk. Azt eleve mindenki tudta, hogy semmilyen magyar érdek nem fűződik ahhoz, hogy a NATO bővítését hátráltassuk, annak legfeljebb Putyin örülhet. No de hogy azzal a kamuval rukkolunk elő, hogy vita van a Fidesz-frakcióban? Ahol felső jóváhagyás nélkül a kilincset se merik lenyomni 13 éve? És amikor már rajtunk röhög a világ, akkor bedobják, hogy azért a miniszterelnök úr tárgyalásait megvárná a frakció?

A hét másik diplomáciai csúcsteljesítménye Csádban bonyolódott. Itt is van orosz szál, de azt majd később kell kibogozni. Most a káprázatos képek és videók maradnak, amelyeken Orbán Gáspár maszkkal és sapkával takargatja magát, elfordul és beugrik mindenféle oszlopok mögé, hogy ne ismerjék fel. Mert azt nyilván senki nem akarta bevállalni, hogy a miniszterelnök fia intézi a magyar katonák életét kockáztató missziót. Annyira kínos volt az egész, hogy már a Direkt36 cikkének megjelenése előtt elkezdődött a sajtóelhárítás - amitől csak még nyomorultabb lett az egész sztori.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Hajó nélküli tengeri csaták

photo_camera Fotó: Twitter

A hivatalos adatok titkosak, de a nemzetközi sajtó becslései szerint az átlagos ukrán katona 43 éves, miközben a fiatalok mozgósítása nehézségekbe ütközik. Sokaknak már a lőszerek rakodása is gondot okoz, nemhogy a támadó műveletek végrehajtása.

Az ukránoknak hadihajóik sincsenek, mégis példátlan sikereket érnek el a Fekete-tengeren. Ukrajna a Krím megszállásakor elveszítette flottája nagy részét, a totális háború kezdeti szakaszában pedig újabb csapások érték a Fekete-tengeren. Ám utána jött a fordulópont, a Moszkva cirkáló elsüllyesztése, majd 2023-ban felgyorsultak az események. Rácz András elemzése, első rész.

Nem találja a helyét a Dnyeszter Menti Köztársaság, az ukrajnai háború sarokba szorította a moldovai szakadárokat. Az elmúlt 30 évben senki sem gondolta volna, hogy lesz olyan pillanat, amikor Transznyisztriát az oroszok helyett Moldova és az Európai Unió felé vezethetik az érdekei.

Kereskedelem, USA, Kína, India, Németország (KUKIN)

photo_camera Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

A vörös-tengeri helyzet még nem az armageddon, de a világkereskedelem fontos problémájára világít rá. Alternatív útvonalakat kell keresni, mert a mostani helyzet, valamint a korábbi válságok jól mutatják a fontos tengeri kereskedelmi csomópontok sebezhetőségét.

Donald Trump uralja a Republikánus Pártot, de az eredmények megint megmutatták, hogy jelentős tömegeket mozgósít maga ellen is, aminek a Joe Biden elleni kampányban lesz jelentősége. Az első amerikai előválasztások négy tanulsága.

Kína a világ második legnagyobb gazdasága, de a növekedése lassul. Az erősen központosított rendszer meg tudja nyugtatni a lakosságot arról, hogy nincsenek komoly problémák. De a gazdaság csökkenésével együtt a Peking által elképzelt jövő is zsugorodik.

Mit kockáztat egy újságíró, aki harcba száll a mindent elárasztó kormánypropagandával? Van-e értelme küzdeni a dezinformáció ellen egy végletekig megosztott társadalomban? Ismerős kérdések és egy tévés műsorvezető története - Indiából.

Százezrek tiltanák be, de a szélsőséges AfD-re nem a német alkotmánybíróság jelenti a legnagyobb veszélyt. Az AfD politikusai is részt vettek azon a titkos találkozón, ahol a bevándorlók deportálásáról egyeztettek szélsőjobboldali szereplők. A botrány miatt újra felmerült a párt betiltása, amire azonban kevés az esély.

Otthon, édes otthon

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Jött a szkíták pancserpuccsa: a köztársaság megdöntésére szövetkeztek, egyikük a Mi Hazánkból jött, a másik egyenesen az elmegyógyintézetbe megy.

Hülyék-e a választók, ha az alapján szavaznak, hogy valaki lehülyézte őket? - tette fel a kérdést Herczeg Márk, aki lerántja a leplet a liberális gőg nagy lózungjáról, és helyette egy másik nagy lózungot ajánl. Érti, aki érti!

Egy rendes alkalmazott sem dolgozott Orbán fogorvosának 1,3 milliárdos támogatásból épült intézetében, amit aztán eladtak egy NER-es építőcégnek, mégis lezárták a nyomozást.

Öt pontban mutatjuk meg, miért omlott össze Varga Mihály tavalyi főműve, a költségvetés. A Nemzeti Kulturális Alap csaknem kétszer annyit költött, mint tervezték, de az csak néhány milliárdos tétel volt. A téves áfatervezés viszont már 1000 milliárd forintot jelentett a költségvetésnek, amely 30 százalékkal többet költött kamatokra, mint egy évvel korábban.

Novemberben mintha egyik napról a másikra megszűnt volna a bevándorlás a déli határon, eközben az állami médiumok továbbra is migrációs katasztrófával riogatnak. A visszaesés háttérében a szerb választások miatti erőfitogtatás állhat. Utánajártunk a számoknak.

A magyar politika keménydrogja: gyorsvasutat ígérni Ferihegyre. A repülőtér visszavásárlása és a rákosrendezői beruházás miatt újra aktuális a ferihegyi gyorsvasút kérdése. A projektbe korábban többen bele akartak vágni, de valódi előrelépést senki sem tudott elérni.

Terézváros polgármestere az országos politikába nem akar visszatérni, de a következő öt hónapban, a választásokig a Momentum elnökségét erősíti. Interjú Soproni Tamással, aki azt mondja: annyi mindennel lehetne korrektebben támadni a Momentumot, de a hazaárulózás tényleg bántja.

Podcastek

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Keddtől már mindenkinek elérhető a legutóbbi Borízű, és ugyanez igaz a Dr. Schwab gasztroenterológussal készített beszélgetésre is. A Tyúkólban ezúttal romantikus irodalmat olvasnak.