Móka és kacagás államfőváltás közben

reggel 4
február 27., 00:20

Üdvözlöm az olvasókat ezen a tavaszias héten. Ez a Reggel 4 hírlevél (és nem az egyetlen), amibe az elmúlt nap főbb híreit gyűjtjük össze. Kezdésnek itt van 4 kiemelt anyag a címlapról:

PARLAMENT

Elkezdődött a parlament tavaszi ülésszaka, a fideszes képviselők nem álltak fel, amikor az ellenzék Alekszej Navalnijt gyászolta. „Sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet” – indokolta ezt Orbán, és bár Navalnij sokáig tényleg nacionalista volt, a kijelentéseiért később bocsánatot kért.

A fideszes mamelukok óriásit nevetnek Orbán Viktor poénján at Országgyűlésben 2024. február 26-án.
photo_camera A fideszes mamelukok óriásit nevetnek Orbán Viktor poénján at Országgyűlésben 2024. február 26-án. Fotó: Németh Dániel/444

A parlament végül utolsóként, de megszavazta a svéd NATO-csatlakozást, elfogadta Novák Katalin lemondását, és elnökké választotta Sulyok Tamást, az orosz nagykövet is ott volt. Novák olyan videóval búcsúzott az államfői poszttól, amiben nem szerepel Orbán.

A kormányfő arról is beszélt, hogy miattuk került börtönbe a pedofil igazgató, de ők valójában kitüntették. A momentumosok a parlament folyosóján kérdezték Orbánt, Rogánt és a fideszeseket arról, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre. (Répássy Róbert azt mondta, a kormány és a Sándor-palota sem adhatja ki, hogy Varga Judit milyen javaslattal küldte tovább K. Endre kegyelmi kérvényét.) Videós összefoglalót is készítettünk a parlamenti eseményekről.

  • A Fidesz Trócsányi Lászlót jelöli az Alkotmánybíróság megüresedő helyére.
  • „Ha önök azt gondolják, hogy ezt érdemes az alkotmányba emelni, nem leszünk akadályai ennek” – mondta Orbán Toroczkainak a készpénzhasználatról.

POLITIKA

Indoklás nélkül mentették fel Pintér Sándor egyik helyettes államtitkárát, nem derült ki, hogy van-e összefüggés a felmentése és aközött, hogy kiderült, év végén hetekre leállt a rendőrség nyomkövető rendszere.

Rogán Antal felemeli maga alól a nemzetbiztonsági főtanácsadót Orbán mellé, de nem tudni, hogy a pozíció emelésével együtt Kovács József is emelkedik-e.

Lezárult a vizsgálat a Kúrián, újra megjelenhet a Kúriai Döntések című folyóirat, és csak véletlen, hogy épp az a két kollégiumvezető kap felettest, akik részt vesznek a lap szerkesztésében.

Szijjártó Péter Teheránba utazott, hogy békét teremtsen a Közel-Keleten: a külügyminiszter azt is fontosnak tartotta elmondani az iráni fővárosban, hogy a magyar ellenzék vezetője David Pressman USA-nagykövet.

Szijjártó Teheránban
photo_camera Szijjártó Teheránban Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A fideszes alpolgármester és a kitüntetett vállalkozó borozónál balhézott Tiszaföldváron: Cseuz Zsoltékat szombat este kirakták a borozóból, garázdaság és könnyű testi sértés miatt feljelentés született. A volt gimnázium épületének az eladása is borzolja a kedélyeket a kisvárosban.

Ungár Péter szerint a hisztériaellenzék tüntetése megmutatta, hogy a szellemi polgárháborút nem lehet összekeverni a gyerekvédelemmel, és „a közvetlen elnökválasztás üres lózung”.

  • Bencsik András szerint a pedofilügy csak műbalhé, amit a „féreg/szörnyeteg” Gyurcsány Ferenc csak felhasznált a tervéhez.

GAZDASÁG

Sokan, akik vidéken olcsó szálláshelyet igyekeznek nyújtani, azt tapasztalták, hogy az ellenőrzésen elképesztően kicsinyes kritériumok alapján hasalnak el, és nagyon nehéz megfelelni a Magyar Turisztikai Ügynökségnek.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

„Bazdmeg, valahol laknom kell” – mondta Bácsszőlős fideszes polgármestere, aki beköltözött az uniós pénzből felújított orvosi szolgálati lakásba, de előtte még azt is letagadta Hadházy Ákos videójában, hogy polgármester lenne.

  • Olcsóbb lesz a BKK-bérlet.
  • 25 ezer liter ismeretlen eredetű szeszt foglalt le a NAV egy kutyapanziós pincéjében.

OROSZORSZÁG/UKRAJNA

Alekszej Navalnij – akinek a nyilvános búcsúztatását a héten tartanák – már majdnem szabadult, amikor meghalt, kicserélték volna ugyanis egy börtönben ülő, FSZB-s bérgyilkosra: Navalnij munkatársai szerint régóta folytak a titkos tárgyalások a fogolycseréről, a közvetítők egyike Roman Abramovics volt, és a csere részeként szabadulhatott volna ki egy Oroszországban fogva tartott amerikai újságíró is.

Robert Fico azt állítja, hogy néhány EU-tagország katonákat küldene Ukrajnába, de ellenzékiek és biztonsági szakértők arra figyelmeztettek, hogy a szlovák kormányfő összeesküvés-elméleteket terjeszt, és az orosz propagandát visszhangozza.

Volodimir Zelenszkij szerint eddig 31 ezer ukrán katona halt meg eddig a háborúban, de más becslések alapján sokkal több halott lehet. Az ukrán hadseregben harcoló külföldi önkéntesek ukrán állampolgárságot kaphatnak.

  • A dánok is befejezték az Északi Áramlat-nyomozást, és ők sem mondtak semmit, akárcsak korábban a svédek.
  • Orosz drón miatt kellett elmenekülnie a német külügyminiszternek Ukrajnából.

KÜLFÖLD

A gázai helyzet miatt lemondott a palesztin kormány – jelentette be Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök. Egy amerikai katona felgyújtotta magát a washingtoni izraeli nagykövetség előtt, állítólag azt kiabálva, hogy: „Szabad Palesztinát!”

photo_camera Fotó: Issam Rimawi/Anadolu via AFP

Az izraeli hírszerzés már az október 7-ei támadás előtti éjjel furcsa tevékenységet észlelt Gázában: Benjámin Netanjahu hivatala azt mondta, a kormányfő mostanáig nem tudott a korai jelzésekről, pedig a Sin Bét vezetője már októberben magára vállalta a felelősséget, mert nem vette elég komolyan azokat.

A horvát külügyminiszter Oroszország szatellitjének nevezte a szerb elnököt, aki szerint a miniszter „brutálisan beavatkozik Szerbia belügyeibe, hazudik, sértegeti a szerb népet és fenyegeti Szerbia polgárait”.

  • Az ENSZ főtitkára szerint reformra szorul a Biztonsági Tanács, mert megingott az ENSZ tekintélye.
  • Több mint 70 km-t száguldott egy mozdonyvezető nélküli vonat Indiában.
  • TikTok-videók miatt törnek be a Saltburn című filmben használt kastély területére.
  • Kolerapánik tört ki egy norvég tengerjárón.
  • Joe Biden szerint a hosszú házasság titka a jó szex.

SPORT

Gera Zoltán örül a góljának csapattársa, Dzsudzsák Balázs mellett a foci-Eb selejtezőjének F csoportjában vívott Magyarország–Finnország meccsen a fővárosi Groupama Arénában 2014. november 14-én.
photo_camera Gera Zoltán örül a góljának csapattársa, Dzsudzsák Balázs mellett a foci-Eb selejtezőjének F csoportjában vívott Magyarország–Finnország meccsen a fővárosi Groupama Arénában 2014. november 14-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI
  • Gera Zoltán lett az NB II.-es Vasas vezetőedzője.
  • Ágyékát fogdosva mutogatott az ellenfél szurkolóinak, vizsgálatot indítottak Cristiano Ronaldo ellen.