Érmek, hulladékok és sérelmek

reggel 4
augusztus 05., 06:44

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt hétvége legfontosabb-érdekesebb cikkeivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Egy Pest megyei fuvarozó áll az elmúlt egy év botrányos akkuhulladék-ügyei mögött. Több helyszínen rakott le és tárolt ipari hulladékot, vagy annak tűnő anyagokat raktárakban, faluvégi épületekben. Az önkormányzatok nem sokat tehetnek, a kormányhivatalok viszont csaknem kétszázmillióra büntették, eltiltották a jogsértéstől, kötelezték a hulladék elszállítására. Három helyszínen néztük meg, mi a helyzet most. Egyik raktár sem volt üres.

Ott voltunk Esztergomban a fideszes káderképző fesztiválján, ahol Szalay-Bobrovniczky Kristóf haderőfejlesztés címszóval beszélt néprokonsági alapú biztonságpolitikáról és háborítatlanságot védő katonanemzetről.

És hazai hír volt még a hétvégén, hogy

Olimpia

photo_camera Fotó: Marko Djurica/REUTERS

Sűrű hétvégén vagyunk túl, Milák Kristóf hatalmas úszással aranyat nyert 100 pillangón, Betlehem Dávid brutális magyar csúccsal lett negyedik 1500-on, Major Veronika sportlövőnk bronzérmet nyert 25 méteres sportpisztolyban, vasárnap este Halász Bence kalapácsvetésben lett ezüstérmes, és óriásit mentek a kerékpárosaink is: Valter Attila és Vas Blanka is negyedik lett.

A csapatsportokban kevesebb sikerélmény adódott: szombaton női kézilabda-csapatunk kikapott Hollandiától, míg a férfi vízilabda-csapatunk Ausztráliától, vasárnap a férfi kézisek a franciáktól, és ki is estek, míg a női vízilabdások Ausztráliától kaptak ki, így bár továbbjutottak, de a világ legerősebb válogatottja, az amerikaiak lesznek az ellenfelek a kieséses szakaszban.

Hatalmas érdeklődés kísérte a szombati bokszmeccset Hámori Luca és az algériai Imane Helif között, miután Helif első ellenfele, az olasz Angela Carini 46 másodperc után a testi épségét féltve feladta a meccset. A bokszolót sok támadás érte amiatt, mert interszexuálisnak tartják, illetve az oroszok által vezetett IBA tavaly a magas tesztoszteronszintje miatt eltiltotta a női versenyektől. A NOB kiállt mellette, hiszen nőként született, ez áll az útlevelében és nőként bokszolt pályafutása során. A meccsen aztán Hámori nagyot küzdött, de egyhangú pontozással kikapott. A történtekre persze a teljes trolljobboldal rászállt Orbán Viktortól az oroszok vezette bokszszövetségig, míg a Magyar Ökölvívó Szakszövetség megszavazta neki a bronzérmeseknek járó jutalmat, ami után Kovács Richárd is közölte, hogy az szerinte neki is kéne járjon.

Írtunk arról, hogy észrevétlenül teljesen kikoptak a magyarok korábbi olimpiai sikerszámukból, és Párizsban már egyetlen versenyzőnk sem indult mellúszásban, hogy hogyan keveredik két kultúra a részben ír származású Kós Hubertben, valamint hogy a judósok nem teljesítették a szövetség elnökének különösen optimista elvárásait (bár Vég Zsombor nyilatkozataira jó darabig emlékezni fogunk).És beszámoltunk arról, hogy Dél-Szudán csodálatos kosárválogatottja kiesett, és hogy természetesen a Vatikánnak is van véleménye az olimpia megnyitójáról.

Lángoló világ

Az iráni hátterű libanoni Hezbollah napok óta rakétákkal lövi Izraelt.
photo_camera Az iráni hátterű libanoni Hezbollah napok óta rakétákkal lövi Izraelt. Fotó: JALAA MAREY/AFP

Továbbra is eszkalációs spiráltól lehet tartani a Közel-Keleten, és miközben előbb az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, majd számos további ország, köztük Magyarország is azt javasolta állampolgáraiknak, hogy azonnal hagyják el Libanont, amerikai tisztviselők szerint Irán már akár hétfőn támadást intézhet Izrael ellen.

Az Egyesült Királyságban közben országszerte terjedtek a szélsőjobboldali erőszakos tüntetések, a résztvevők nem egy városban rendőrökre is rátámadtak, vasárnap pedig szinte pogromhangulat alakult ki egy kisvárosi hotelnél, ahol bevándorlók laknak.

Hosszasan írtunk JD Vance-ről, és a könyvről, ami híressé tette: Trump alelnökjelöltje és „örököse” fiatalabb és okosabb a mesterénél, így akár hosszú időre meghatározhatja a MAGA-mozgalom és a világpolitika alakulását. És az amerikai-kínai, az elmúlt években jóval feszültebbé váló rivalizálásról amerikai geopolitikai szakértők elemzése alapján írtuk arról, hogy sokat segítene, ha Washington végre megmondaná, pontosan milyen kapcsolatokra törekszik Kínával. Az Egyesült Államokkal kapcsolatos hír volt még a hétvégén, hogy Trump elkezdett kihátrálni a még Bidennel lekötött vita feltételeiből, és hogy az amerikai védelmi miniszter visszavonta a 9/11-es terrortámadás kitervelésével vádolt három férfival kötött vádalkut.

És hír volt még a hétvégén, hogy

Qubit

photo_camera Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu via AFP

Ha az újraelosztó politikák támogatásáról van szó, az irigység vagy az igazságtalanság érzése jobban meggyőzi a közvéleményt, mint a puszta számok, derül ki egy amerikai kutatásból.

photo_camera Fotó: Netflix

A Netflix Decameronjának sikerült kiemelkednie a kosztümös szoftpornók közül, és még a szex is indokolt a bubópestises hullahalmok között.

Podcast

És volt Borízű is, kivételesen vasárnap.

Kiemelt videóink