Fővárosi visszakozás az atlétikai stadion ügyében

reggel 4
2021 szeptember 02., 08:05

Jó reggelt! Napos idő lesz ma, 20-25 fokos csúccsal.

4 legfontosabb hírünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

NO FUDAN, NO CRY

photo_camera Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen 2021 június 5-én. Fotó: FERENC ISZA/AFP

Gyurcsányék kavarása ellenére a fővárosi közgyűlés elfogadta az atlétikai vébéről és a Diákvárosról szóló javaslatot. A megszavazott határozat értelmében a Főváros csak akkor támogatja az atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését, ha a kormány nem ad át földterületeket a kínai Fudan egyetemnek azon a területen, ahol eredetileg a Diákváros épült volna fel, illetve az is a támogatás feltétele, hogy a kormány ténylegesen teljesítse a fővárosi egészségügy fejlesztésére tett pénzügyi ígéreteit is.

A DK közgyűlési frakciója jól megbonyolította a döntéshozatalt: nem vonták vissza a kérdésben korábban benyújtott, Karácsonyéhoz nagyon hasonló határozat-javaslatukat annak ellenére sem, hogy a Karácsony mögött álló többség egy napirendi ponttal korábban már döntött a kérdésben. Végül a szavazás hozta el a megoldást, Gy. Németh Erzsébet polgármester-helyettes indítványát ugyanis leszavazta a közgyűlés.

Az inkriminált egyetemépítési projektért és a Diákváros-beruházásért felelős Palkovics László miniszter az atv.hu-nak adott interjújában értékelte a döntést: „A cirkusz folytatódik” - mondta, majd arra is célozgatott, hogy a Diákváros helyére talán inkább „luxus jachtkikötőket és luxusapartmanokat vizionál” a főpolgármester.

Karácsony Gergely erre a Facebookon válaszolt, azt írta, „na, megszólalt a kormány beteges hazudozóinak talán legnagyobbika. Palkovics úr, a kínai befolyásszerzésért felelős miniszter, aki már annyifélét hazudozott össze a Fudanról és a Diákvárosról, hogy legutóbbi egyeztetésünkön maga is csúnyán belezavarodott. És most ennek az embernek van képe arról beszélni, hogy a Diákváros helyére mi akarnánk »luxusapartmanokat«, vagy »luxus jachtkikötőket« . Vajon mire gondolhatott? Olyasmi luxusra, mint a miniszterelnök családjának hatvanpusztai birtoka?”

Budapestről és környékéről még:

KAMPÁNY '22

photo_camera A szegedi Jobbik és DK sajtóreggeli fő attrakciója

Kiábrándult fideszes, régi motoros MSZP-s és független polgármesternő is indul a szabolcsi előválasztáson. Egy körzetben van igazán esélye az ellenzéknek, ott a Momentum, az MSZP és a Jobbik állított jelöltet, de a momentumos visszalépése után az MSZP nyíregyházi alelnöke, egy szakképző iskolai mérnöktanár; és a megyeszékhely egyik jobbikos önkormányzati képviselője közül választhatnak a helyiek.

Miközben az ellenzéki képviselő-jelöltek a Partizán kamerái előtt is bemutatkoznak a választóknak, a hat ellenzéki párt ragaszkodik hozzá, hogy az előválasztási miniszterelnök-jelölti viták az ATV-n és az RTL Klubon legyenek. Interjút szeretnél, hústálat kapsz, ilyen ez a popszakma.

Két hír élesedő kampányhangulat témában:

És a nap legkevésbé meglepő híre után a legmeglepőbb: a baráti Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozatához csatlakozó Cserhalmi György az SZFE-ügyet és a kormány politikáját bírálta székfoglaló beszédében. Szavai nagy megütközést keltettek, a tagozat vezetője meg is jegyezte utána, hogy több ponton tudna vitatkozni a székfoglalóval, és bizonyos kérdésekben nem ért vele egyet.

COVID-21

photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Továbbra is ütemesen emelkedik Magyarországon az új covidos betegek száma, már negyedik hete, hogy az új fertőzöttek aktuális napi száma mindig magasabb az egy héttel azelőttinél. Bár az infektológus Szlávik János szerint a fertőzések 90 százalékáért felelő delta variáns nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az eddigi mutánsok, a legnagyobb veszélyben azok az idősek vannak, akik védőoltás nélkül néznek szembe a negyedik hullámmal. Márpedig a 80 felettiek negyede ilyen.

Innen nézve kész agyrém, hogy az oktatásért felelős Kásler miniszter a szerdai tanévkezdés előtt lazított az iskolák járványügyi intézkedésein:

  • A maszkviselés nem kötelező, de tiltani sem lehet.
  • Nem kell hőmérőzni a diákokat.
  • Nincs kötelező védőtávolság, Kásler feloldotta azt az előírást, hogy lehetőség szerint egymástól távolabb helyezzék el a padokat, és a közösségi terekben próbálják meg betartani a 1,5 méteres védőtávolságot.
  • Lehet kirándulásokat szervezni, lehetőség szerint belföldre. Kásler feloldotta a többnapos kirándulások szervezésére vonatkozó tilalmat.

Összehasonlításképp: Franciaországban nyálteszttel szűrik a kisiskolásokat, a tanároknak pedig kötelező a heti két teszt

Más covid-hírek a világból:

MAGYAR VENDÉGSZERETET

photo_camera Fotó: Donald R. Allen/AFP

Vámosszabadiba és Balassagyarmatra kerül a Kabulból kimenekített 57 afgán család, akik éveken át segítették közvetlenül a magyar katonai és egyéb missziós feladatokat. A hírt Balassagyarmat polgármestere osztotta meg a nyilvánossággal, biztosítva a lakosságot, hogy az illegális határátlépőkkel szemben az ide érkező kimenekített családok minden tagja alaposan lenyomozott és pontosan beazonosított személy, egyikük sem harcos vagy bűnöző. „Kérem a lakosság megértését, Magyarország szövetségi rendszeréből adódó humanitárius kötelezettségünk szerint legyenek segítségünkre az esetlegesen fellépő álhírek, jogos és/vagy vélt félelmek eloszlatása érdekében!” - áll a polgármester Facebook-bejegyzésében.

Miközben a tálibok nemzetközi sajtóban megjelenő nyilatkozatai alapján a nyilvánosság számára egyre egyértelműbb, mi elől menekülnek annyian Afganisztánból, Magyarország miniszterelnöke minden lehetőséget megragad, hogy az afgán válság kapcsán muszlim invázióval riogasson. „A történelmi példák mindig hasznosak, de a migránsok, akik most jönnek, mindannyian muszlimok”, Magyarország pedig már átélt egy muszlim megszállást a történelme során, nem kell még egy - magyarázta Orbán Viktor a 2021-es Bledi Stratégiai Fórumon, Szlovéniában.

Legvitézebb matróza, Szijjártó Péter külügyminiszter eközben az ENSZ legkevésbé fejlett országok támogatásával foglalkozó genfi konferenciáján „a migrációs áradatok” járványügyi kockázatait fejtegette.

LÁTTALAK MÁR VALAHOL?

A 84 éves Ferenc Pápa 2021. február 3-án.
photo_camera A 84 éves Ferenc Pápa 2021. február 3-án. Fotó: Vatican Media/AFP

Róma előtt Horvátországban volt vakáción az Orbán család, fotó van róla, hogy a miniszterelnök augusztus 21-én délután feltehetően apjával, Orbán Győzővel sétál egy teraszon az adriai Vis szigetén. A miniszterelnöki sajtóiroda az ezzel kapcsolatos sajtókérdéseket megválaszolatlanul hagyta, de állítják: Orbán Viktor augusztus 26-án kezdődő római útját az előírások szerint szervezték, és a Terrorelhárítási Központ biztosította, a római étterem teraszán felbukkanó családtagok utazási költségeit viszont a miniszterelnök kifizette.

Lehet, hogy Orbánnak nagyobb esélye lett volna a pápával a Vatikánban találkozni, mint a hamarosan kezdődő budapesti Eucharisztikus Kongresszuson. Ferenc pápa ugyanis láthatóan nem készül külön találkozóra magyar állami vezetőkel a látogatásán. Amikor az egyik vatikáni lap erről kérdezte, abban sem volt biztos, hogy Csíksomlyón nem Orbánnal találkozott-e 2019-ben Áder János köztársasági elnök jelenlétében. (Nem, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt az.)

Egy másik hír az Orbán-család háza tájáról: Az Európai Bíróság kimondta: ki kell adni az Elios-ügy aktáit. Azt követően, hogy az OLAF megállapította, hogy az egykor a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cég a 35 vizsgált pályázatból 17-et szervezett csalási körülmények közt nyert meg, egy gyáli civil kikérte a nyomozati dokumentációt. Az OLAF viszont megtagadta a kérést arra hivatkozva, hogy a vizsgálatai során megszerzett és a szakmai titoktartás alá tartozó információkat bizalmasan kell kezelnie. Az EU Bíróság szerint a szervezet nem tehette volna ezt. A dokumentumok kiadására viszont fellebbezés miatt valószínűleg még hónapokig várni kell.

BŰN

...ÉS BŰNHŐDÉS

RAJONGÁS BE: TILTVA

photo_camera Zhao Wei, az egyik legnépszerűbb és leggazdagabb kínai színésznő, aki csütörtökön tűnt el

A kínai állampárt a múlt héten látványos fegyelmező akciót indított az ország legnagyobb filmsztárjai, illetve a hírességek online rajongói klubjai ellen, mostantól fogva Kínában hivatalosan is tilos a rajongás. Egyedi csuklóztatások korábban is előfordultak, de a mostani eseménysor egészen más, mivel hirtelen ez lett az állami propaganda központi témája. A dolog első látásra azért meglepő, mert maga a kommunista párt volt az, aki lehetővé tette, sőt eddig kifejezetten bátorította a sztárkultusz és a szórakoztatóipar megerősödését. Aztán csütörtökön és pénteken eltűnt két szupersztár.

Máshol:

ÚJABB PARA-ÉRMEK

photo_camera Konkoly Zsófia Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Pap Bianka ezüstérmes lett 400 méteres gyorsúszásban a paralimpián, míg sporttársa, a 19 éves Konkoly Zsófia ezüstérmet szerzett 200 méter vegyesen.

ÁLLAT

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.