Agyon kell-e lőni az állatokat?

reggel 4
2022 január 13., 06:31

Jó reggelt kívánok ezen a rettentő hideg csütörtök reggelen! Vadgazdálkodási, gazdasági és vallási témákat is feszegető reggeli hírlevelünk következik. Erre és a többi hírlevélre itt lehet feliratkozni.

4 kiemelt cikk a 444-ről:

FAGYASZT A GAZDA

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Jó volt a hangulat az idei első kormányülésen, ahol arról döntöttek, hogy februártól befagyasztják hat alapvető élelmiszer árát. (Márki-Zay Péter szerint a kormányfő bejelentése beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van.) Orbán 1990-ben azt mondta, a mai élelmiszerárak mellett joggal számíthat az emberek szavazatára az, aki néhány forinttal olcsóbban adja a krumplit, és amikor ellene kampányoltak az olcsóbb élelmiszerrel, azt mondta, hogy ez piacellenes, és azt sulykolják az emberekbe, hogy a kereskedők csak élősködők.

Márki-Zay energiapolitikai szakértőjével, Holoda Attilával arról beszélgettünk, miről is szól az „Orbán megy, rezsicsökkentés marad” kampány, és hogy mi történne a paksi bővítéssel egy kormányváltás után.

ZSOLT & ZSOLTER

„Ha Jézus élne, saját kezűleg lőné agyon a szemtelen vadállatokat” – írta Szily László a NER-korszak legfontosabb könyvéről, aminek a címe: „A vadászat választott engem”. A szerzői, Semjén Zsolt és Bayer Zsolt 11 év várakozás után megteremtették a fideszes teológiát, és Semjén ráadásnak megreformálta a logika tudományát.

A vadászok ásza a könyv bemutatóján azt mondta: őseink 99 százaléka vadászott, ha ők nem lettek volna sikeres vadászok, akkor mi nem lennénk és a vadászat ellenzői sem lennének, nem azt kell tehát megmagyarázni, hogy miért vadászik valaki, hanem azt, hogy miért viseltetik valaki előítéletes ellenérzéssel a vadászat és a vadászok iránt. Bayer Zsolt pedig elárulta: 6 évesen döntötte el, hogy vadász lesz.

ROGANISMO

photo_camera Fotó: Németh Szilárd/Facebook

A hideg ellenére is gyűlnek az aláírások az ellenzék népszavazási kezdeményezésére: érkeznek fiatalok és idősebbek is, néha egy-egy fideszes szavazó is felbukkan, és még csak nem is hőbörögni.

2022-ben a Republikon Intézet ültetett először asztalhoz kormánybarát és kritikus elemzőket. A lényegben egyetértettek: nincs lefutva a meccs, és sok dolga van még az ellenzéknek.

Miután Áder János kitűzte a választás időpontját, elutazott Ghánába és Kenyába. (Egyik országban sem járt még magyar államfő.)

A Népszava újabb hangfelvételről írt, amin a romaügyi kormánybiztos éppen a meleglobbival riogat, Sztojka Attila szerint ugyanis két dolog lehet: a romaügyet „vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek”. Egy körlevél szerint a botránya után nem fogadja a lungo dromos roma képviselők közvetlen kérdéseit.

COVIDŐK

Egészségügyi dolgozók egy bukaresti kórház covid-osztályán.
photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Gyorsan terjed az omikron, ennek ellenére megtartják a Hungexpón az Educatio-kiállítást. Pedig van olyan iskola, ahol egy osztálynyi diák fertőződött meg. Az elvégzett tesztek 43 százaléka kimutatta a vírust, újabb 67 ember halt meg a járványban. Kiderült az is, hogy 2030-ig nem lehet megtudni, hogy az operatív törzs mi alapján hoz döntéseket.

Rendőrökkel csaptak össze a járványügyi korlátozások ellen tüntetők Bulgáriában, ahol a miniszterelnök a tüntetők képviselőivel és kormányzati tisztségviselőkkel közösen dolgozna ki „új tervet a járvány újabb hullámának kezelésére”.

Boris Johnson elismerte, hogy 2020 tavaszán ott volt a zárlat idején tartott bulin, és elnézést kért érte. Már inog a széke.

photo_camera Forrás: Twitter

A fideszes influenszerszingularitásban Kovács Zoltán profilja már Kovács Zoltán posztja alá kommentel egyetértőleg. Zsigmond Barna Pál meg azt írta ki, hogy: „Piros volt a paradicsom, nem sárga. Olcsó lesz a kristálycukor, nem drága!”

FÁK

Vlagyimir Putyin Szibériában 2021. március 21-én.
photo_camera Vlagyimir Putyin Szibériában 2021. március 21-én. Fotó: Alekszej Druzsinyin/Sputnik via AFP

FOCA

Viktor Orbán (left) and Lőrinc Mészáros (right) in the VIP box of the Pancho Arena, Felcsút, May 2019.
photo_camera Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Pancho Aréna VIP-páholyában 2019. május 26-án. Fotó: Balogh László/AP

A stadionokkal már minden rendben, de kevés a magyar focista, ezért marad a 12 csapat az NB I-ben, a másodosztályban viszont radikális változásokról döntött az MLSZ.

A francia és a szerb kézilabda-válogatott tagjai nem értik, Magyarországon miért engedik őket össze a szállodában maszk nélküli vendégekkel. Az Eb szervezői értetlenül állnak a felháborodás előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.