Tízezrek a budapesti utcákon, míg Orbán inkább szűk körben vállalt csak beszédet

reggel 4
2022 október 24., 04:50

Jó reggelt, új hét, új remények; ez itt a 444 napindító hírlevele. Október 23-a után vagyunk egy nappal, és az 1956-os forradalom évfordulója minden évben rendkívül sűrű politikai programot szokott tartogatni. Idén sem volt ez másképp, még annak ellenére sem, hogy Orbán Viktor szokásával ellentétben idén szűk körben, vidéken beszélt csak.

Október végéhez képest kifejezetten szép időnk lesz a héten, ezt is érdemes megemlíteni, mielőtt elkezdjük a hírlevél érdemi részét. Szokás szerint négy anyagot külön is ajánlunk:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni, kifejezetten jó döntés így tenni.

Oktatás és gazdaság

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Sok tízezer ember tüntetett vasárnap délután és este a közoktatás helyzete és a tanárok alulfizetettsége miatt. A Kálvin térről a Műegyetem rakpartra vonuló tüntetést percről percre közvetítettük, a helyszíni riportunkból pedig többek között kiderült, hogy a tüntetés résztvevői közül többen úgy látják, nem a remény, hanem az elkeseredettség viszi utcára az embereket:

»„Egyre rosszabb minden, egyre többen lesznek. Akkora már az elkeseredettség, hogy mást nem lehet csinálni” - mondta egy szülő, akinek iskolába jár a gyereke. Egy másik nő - aki pedagógus rokonára is gondolt, amikor utcára vonult -, úgy látja, nincs már vesztenivalójuk, se a tanároknak, se a diákoknak. „Minden szegmensben ez van, csak épp az oktatás volt képes ezt kiváltani.”«

Hétfő reggeli cikkünkben arról írtunk, hogy nincs átlátható rendszere annak, hogyan szankcionálják a tankerületek az engedetlen pedagógusokat. A kölcseys kirúgások óta csak figyelmeztetéseket küldözgetnek, de van, aki azt se kap. Néhányan attól tartanak, hogy ez valójában egy taktikaváltás lehet, és a jövőben a tanárok helyett az intézményeket fogják majd fenyegetni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.