Palkovics László a miniszteri pályafutása alatt megtanulta, hogyan kell a legkínosabb ügyekbe is fapofával beleállni

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 november 09., 20:45
comments 29

Palkovics Lászlóval olyan ember távozik a kormányból, aki az elmúlt években rengeteget tehetett volna azért, hogy Magyarországon jobb legyen az oktatás, modernebb a gazdaság, de ehelyett leginkább csak kíméletlenül végrehajtotta a felülről kapott parancsokat,

és a legnagyobb felháborodást kiváltó ügyekbe is fapofával állt bele. Az egyetemi szférából érkezett, 2014-től ő volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára. Sokan a felsőoktatási autonómia korlátozásának tartották, amikor kancellárokat ültetett az egyetemekre, akik a kormányzat akaratát képviselve ellenőrzik az intézmények gazdálkodását. Majd a közoktatást is megkapta, miután a kormány az addigi államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit leváltásával próbálta kiengesztelni a köznevelés állapota miatt tüntető tanárokat. Palkovics javaslatára a sokat kritizált Kliket 59 tankerületre darabolták, de hogy ez mennyire volt elég, arról a mostani tüntetések nagyjából mindent elmondanak. Palkovics néhány évvel később már arra volt a legbüszkébb, hogy kevesebben jelentkeztek gimnáziumba, mint szakképzésre.

photo_camera Palkovics László oktatási államtitkár beszél Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatóján Budapesten, 2016. február 6-án Fotó: Máthé Zoltán

Palkovics körei később sem távolodtak el teljesen a közoktatástól. Egykori üzlettársához, Fauszt Zoltánhoz köthető az a cég, ami az általános és középiskolákban használt KRÉTA-rendszert fejlesztette. A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, a KRÉTA kifejlesztésére 2017-ig összesen négy közbeszerzést írtak ki, és mindegyiket Fauszt-cég nyerte el, összesen másfél milliárd értékben. Ezeket ráadásul akkor nyerték el Fauszt cégei, amikor már Palkovics volt az oktatási államtitkár. Miután Palkovics 2018-ban miniszter lett, 3,7 milliárd forintos megbízást nyertek adatkezelő szolgáltatás kifejlesztésére a Klebelsberg Központ és a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. közös tenderén.

Amikor tavaly januárban a miniszter egyszer már le akart mondani, azt többen azzal magyarázták, hogy Orbán Viktor eltávolította Fausztot a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsból. Most nem sokkal Palkovics tényleges lemondása előtt derült ki, hogy szeptemberben diákok adatai szivárogtak ki, miután feltörték a KRÉTA rendszert. A KRÉTA-ban tárolják a tanárok és a diákok szinte minden személyes adatát, például a TAJ-számukat vagy a bankszámlaszámukat is. A hatóságok ezt megpróbálták eltussolni.

Nem nagyon változik semmi. Nincs CEU-ügy”

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt