Nafta kő!

reggel 4
2022 december 06., 03:40

Jó reggelt! Ez itt a 444 reggeli hírlevele az elmúlt nap anyagaival, de itt megtalálható az összes hírlevelünk.

4 kiemelt cikk a címlapunkról:

OKTATÁS

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Folytatódtak a tiltakozások, nem csitulnak a kedélyek:

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta, jöhet az új alaptanterv, az MCC-t is felkérték, hogy gondolkodjon a közoktatási rendszer átalakításán.

BUDAPEST

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze azt mondja, a mostani városvezetésnek fontos a zöldterület-fejlesztés, és így inspiráló azon dolgozni, hogy jobbá tegyék Budapestet. Interjúnkban szóba került többek között a pesti alsó rakpart átalakulása, a városnegyedeket megerőszakoló kiemelt beruházások, a Népliget rehabilitációs tervei, a méhek és egy két helyrajzi számon jegyzett fa is.

Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere villámlátogatáson járt a Ferencvárosban, ami testvérvárosi kapcsolatot kíván létesíteni a márciusban borzalmas bűncselekmények színterévé vált ukrán várossal. Fedoruk szerint ha az oroszok elérnek Csapig, nem állnak meg.

OLAJ ÉS GÁZ

Benzinkút.
photo_camera Illusztráció: Mathieu Thomasset/Hans Lucas via AFP

Urfi Péter kollégánk benzinre vadászott Budán, és arra jutott, hogy lassan már annak is örülni kell, ha piaci áron sikerül üzemanyaghoz jutni. Az olajembargó első napját gond nélkül túlélte Európa, és itt sem emiatt van most hiány.

  • Az Uniper és az RWE választottbírósághoz fordul, amiért a Gazprom leállította a gázszállításokat, hiába volt még érvényes szerződése a németekkel.
  • 5 millió forintra büntette a jegybank a MOL-t, mert hivatalos felületeken is közzé kellett volna tenniük a vecsési olajmező feltárásának hírét, de csak a saját weboldalukon és a közösségi médián tették.

HÁBORÚ

Volodimir Zelenszkij és egy lelőtt orosz drón
photo_camera Volodimir Zelenszkij és egy lelőtt orosz drón Fotó: president.gov.ua

Beállt az ukrán seregbe a kárpátaljai hegedűművész, interjúban mondta el a tapasztalatait. Fábián Tímea eredetileg önkéntesnek ment, de aztán hamar a fronton kötött ki, ahol három hónapot volt szolgálatban.

A Kreml jelezte, hogy Moszkva válaszolni fog az olajárplafon bevezetésére. Az mindenesetre új szint, hogy Szergej Lavrov a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásával foglalkozó konferencián atomháborúval fenyegetett.

Két ember meghalt, Odessza pedig víz nélkül maradt az újabb orosz rakétatámadások után.

Két orosz katonai repülőtéren is robbanás történt.

KÖZPÉNZ

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
photo_camera Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Matolcsy minden eddiginél jobban lehúzta a kormány gazdaságpolitikáját (azt is mondta, hogy a szocializmusba nem érdemes visszamenni), a Fidesz erre kikiáltotta a Nemzeti Bank függetlenségének napját. Varga Mihály sem vitatkozik Matolcsyval azon, hogy baj van, de a pénzügyminiszter szerint ez egész Európát érinti.

A most Albániába utazó Orbán külföldi útjai közel 380 millió forintba kerültek 2020 óta, és minden harmadik útjára azzal az Airbus A319-essel utazott, ami hivatalosan nem is kormánygép.

A Szikra Mozgalom elindította a „Fizessenek a gazdagok!” kampányát, és a Las Vegas Casino Tropicanánál demonstrált, ahol a biztonsági őrök nekimentek a tüntetőknek, és Jámbor Andrással dulakodtak.

A nagyon ideges Kövér László 950 ezer forintra büntette Hadházy Ákost, amiért hiányzott két szavazásról, és hiába igazolta a képviselő, hogy a szavazás alatt is dolgozott, már levonták a fizetéséből.

PROPAGANDA

Hat év után sikerült elérnie Juhász Péternek, hogy tegyen közzé helyreigazítást a róla hazugságokat állító TV2, de a lényeg így is kimaradt belőle. Juhász szerint a csatorna azzal védekezik, hogy nem fért volna bele a műsoridőbe a hosszú helyreigazítás.

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztató végén a Parlament Vadásztermében 2017. február 2-án.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztató végén a Parlament Vadásztermében 2017. február 2-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Putyin aláírta az „LMBT-propagandát” a médiából kitiltó törvénycsomagot, és azt a törvényt is, ami megtiltja a gyűlések, felvonulások és tüntetések megtartását a közhatalom épületei, a templomok, az iskolák, a vasútállomások és repülőterek közelében.

KÜLFÖLD

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Újabb illegális kínai rendőrségeket találtak Európában: egy civil szervezet szerint a rendőrőrsöknek köze lehet a „Rókavadászat" hadművelethez is, amit a külföldre menekült „korrupt” hivatalnokok üldözésére indított Kína.

Megkéseltek két, iskolába tartó lányt Németországban, az egyikük meghalt. A 13 és 14 éves lányokat az iskolabusz-megállóba vezető úton támadták meg Illerkirchbergben. A gyilkossággal eritreai menedékkérőt gyanúsíthatnak.

SPORT

photo_camera Fotó: PEDRO MARTINS/AGIF via AFP

A foci-vb újabb szakaszáról itt írtunk, arról, hogy Horvátország hogyan küldte haza tizenegyesekkel Japánt itt, arról pedig, hogy Brazília hogyan szerzett 4 gólt Dél-Korea ellen, itt írtunk.

KULTÚRA

photo_camera Fotó: Bödőcs Tibor/Youtube

Bödőcs Tibor humorista újra Gyurcsány Ferencet parodizálta, ezúttal belebújt a DK-elnök lírai énjének levedlett kígyóbőrébe.

Kikerült az internetre az eddigi legokosabb chatbot. A mesterségesintelligencia-alapú chatGPT simán ír angolul akár verset is, de azért sok hibája van. Magyarul még nem ilyen okos. De mire jó ez, és kinek veszi el a munkáját? Megkérdeztük őt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.