Pintér nem hisz a könnyeknek

reggel 4
2023 április 26., 03:39

Jó reggelt! Ez ismét a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele (ez meg a többi). Az elmúlt 24 órában megint érdekes dolgok történtek.

RENDŐR, ÁLLAM

A státusztörvény ellen tiltakozó tanárok és diákok a Karmelitához mentek, ahol Hadházy Ákos és a Momentum kordont bontottak. De a rendőség most a szokásosnál keményebben lépett fel a tüntetők ellen, például könnygázt vetettek be. Hadházy szerint kimutatta a foga fehérjét a rendőrállam.

Tüntetés a tanárokért április 24-én, a rendőrség könnygázt, paprikasprayt vet be
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A rendőrség szerint ők csak az agresszív tüntetőket fújták le, ráadásul szerintük többször felszólították az embereket, bár eddig senki sem került elő, aki ezt hallotta volna. A TASZ szerint érthetetlen, hogy a rendőrök miért védték foggal-körömmel a jogszerűtlenül lerakott kordonokat, és aránytalannak tartják azt is, hogy figyelmeztetés nélkül vetettek be könnygázt.

ISTEN SZÍNE ELŐTT

A pápalátogatás miatt gigantikus lezárásokra és forgalmirend-változásokra kell számítani a hétvégén Budapesten. Semjén Zsolt a kordonbontókat is „szeretettel várja a szentmisére”, a pápát gyalázó Bayer Zsolt barátját nem tagadja meg: a pápalátogatást előkészítő operatív törzs sajtótájékoztatóján az orosz-ukrán békéről, az egyházi visszaélésekről és a melegekről is beszélt a miniszterelnök-helyettes és a püspöki kar elnöke a 444 kérdéseire reagálva.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Orbán Ráhel tervezte a Gránit Bank új arculatát: Orbán Viktor veje, vagyis Tiborcz István a miniszterlenök lányát, vagyis a saját feleségét választotta bankja arculatának megújítására.

OROSZOK ÉS UKRÁNOK

Szergej Lavrov házhoz ment a pofonért: az orosz külügyminiszter vezette a nemzetközi béke megőrzéséről szóló ENSZ-tanácskozást, amin megkapta a magáét.

Rendszeresen portyáznak a Dnyipro bal partján az ukrán csapatok Herszonban: a megye ukrán kormányzója szerint „nagyon hatékonyan” dolgoznak, és ennek meglesz az eredménye, ahogy megvolt az eredménye a folyó jobb partján kezdett „módszeres, hosszú” hadműveletnek is.

Az ukrán hadsereg szovjet időkből örökölt BM-21 Grad rakétavetője orosz állásokat bombáz Bahmutban 2023. április 23-án.
photo_camera Az ukrán hadsereg szovjet időkből örökölt BM-21 Grad rakétavetője orosz állásokat bombáz Bahmutban 2023. április 23-án. Fotó: Szergej Sesztak/AFP

GAZDASÁG

Indul az EU-s gázbeszerzés, ami ellen Orbán és Szijjártó nagyot küzdött tavaly: már lehet jelentkezni földgázért az AggregateEU nevű digitális platformon, és ezzel útjára indul az első EU által szervezett gázbeszerzés. A magyar kormány nagy felháborodására van egy minimum mennyiség, aminek a megvásárlására minden tagállamból kell jelentkezni.

photo_camera Fotó: STEFAN SAUER/dpa Picture-Alliance via AFP

36 milliárd forint osztalékot kaphat a Fidesz kedvenc tehetséggondozója a MOL és a Richter nyeresége után: az MCC 36 milliárdot, a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 36 milliárdot, a MOL–Új Európa Alapítvány 15 milliárdot, a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány pedig 3,8 milliárdot kaphat.

A bíróság első fokon felmentette Bige Lászlót a vesztegetés vádja alól: az ügyészség vádja szerint Bige, a műtrágyagyártó pénz ellenében műtrágyát adott át egy műtrágya-kereskedőnek, aki aztán haszonnal értékesítette tovább a terméket, de a bíróság szerint ez nem bűncselekmény.

ÉRZÉKENYSÉGEK

Nagy Feróék eltaktikázták magukat: lefújták a fizetős koncertjüket, mert 3 napon belül egy ingyenes koncertet is adnak.

Nagy Feró a Budapest Arénában 2021. december 23-án.
photo_camera Nagy Feró a Budapest Arénában 2021. december 23-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Lex Lakájmédia: enyhítene a sajtóban elkövetett rágalmazás és becsületsértés büntethetőségén a Fidesz. Kocsis Máté törvénytervezetéből úgy tűnhet, a kormánypárt szabadabbá tenné a sajtót - ezt azonban némileg beárnyékolja a szinte ipari mennyiségű becsületsértés és rágalmazás, amit a kormányközeli és közmédia csak úgy ont magából.

A „fehér fantáziatábornoki ruhás” Dózsa László példáján keresztül mutatta be Ungváry Krisztián a NER hozzáállását 56-hoz: a történész előadás-sorozatában már eljutott a forradalomig, szerinte Nagy Imrét valóban beszervezhették az oroszok, de semmi nem utal arra, hogy ezzel embereket hóhérkézre juttatott.

Az évszázad sztorijának indult, a Stern csúfos bukása lett a hamisított Hitler-naplókból: 40 év jelentette be a német magazin, hogy egy keletnémet pajtában megtalálták Adol Hitler titkos naplóját.

A környezetszennyezés és a dohányzás miatt is hanyatlik a férfiak nemzőképessége: a nyugati, fejlett országokban átlagosan hatból egy pár küzd meddőségi problémákkal.

POLGÁRHÁBORÚ

Tűzszünetet kötöttek Szudánban, és bár egyelőre még csak 3 napos fegyvernyugvásban egyeztek meg a felek, ez esélyt adhat a béketárgyalások megkezdésére. A WHO szerint veszélyes vírusokat tároló laboratórium került az egyik fél ellenőrzése alá.

photo_camera Illusztráció: AFP

AMERIKA

A 80 éves Joe Biden bejelentette, hogy újraindul az elnökségért a 2024-es választáson.

Sorozatos botrányai vezethettek a magyar kormánynak is kedves Tucker Carlson kirúgásához: az év médiaügyi eseménye Amerikában, hogy a Fox News elküldte a legbefolyásosabb műsorvezetőjét.

photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Nemi erőszak miatt állhat bíróság elé Donald Trump: E Jean Carroll, az Elle magazin újságírója szerint a későbbi elnök az 1990-es évek közepén megtámadta egy áruház próbafülkéjében.

SPORT, FŰ ÉS BOR

2022 első hónapjaiban volt a legjobb magyarként rajongani a kerékpársportért, Valter Attila a világ legjobb csapatában tekert a világ legjobb versenyein – írja Bede Márton, aki megvizsgálta, a kerékpáros mit csinált jól és rosszul, és hogy mit hozhat a jövő.

Valter Attila Fleche Wallonne-on április 19-én.
photo_camera Valter Attila Fleche Wallonne-on április 19-én. Fotó: Dirk Waem/Belga/AFP

Egy kiló kannabisz miatt végeznek ki egy férfit Szingapúrban: aktivisták szerint a férfit nem túl erős bizonyítékok alapján ítélték el, de a hatóságok szerint megfelelő volt az eljárás, ezért ma felakasztják. Közben a British American Tobacco 635 millió dollárt fizet az Észak-Korea elleni szankciók kijátszásáért.