Elengedhetetlen kezek

reggel 4
2023 február 08., 04:48

Jó reggelt! Ez a 444 reggeli hírlevele (itt lehet feliratkozni a hírleveleinkre), benne az elmúlt nap legfontosabb híreivel.

4 kiemelt cikk a címlapról:

FÖLDRENGÉS

A törökországi-szíriai földrengések túlélői a romok alól kiabálnak, közben éjszaka fagyhalál is fenyegeti őket. Már több mint 7200 áldozata van a földrengéseknek, de a végleges szám ennek többszöröse lehet.

Egy sokkos férfi nem engedte el a halott lánya kezét a katasztrófa után, Szíria északnyugati részén pedig az összedőlt épület romjai közt adott életet gyereknek egy anya, mielőtt meghalt. A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata túlélőt talált Törökországban.

photo_camera Fotó: ADEM ALTAN/AFP

BELFÖLD

Valami óriásit robbant Heves megyében: több bejelentés érkezett az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba földrengéshez hasonló jelenségről.

Érdemes-e még sztrájkolni? Milyen eredményeket értek el eddig a tanárok? Ezekről is beszélgetett Komjáthy Anna, a PDSZ Országos Választmányának elnöke és Radó Péter oktatáskutató a 444-en.

Letaglózó csoportképpel jelentkezett a kormány Sopronból, a 18 férfi és Varga Judit három napon át ülésezik a városban.

photo_camera Fotó: Orbán Balázs/Twitter

A jegybank megadta az engedélyt: májusban létrejön a NER óriásbankja, a Magyar Bankholding.

Egy mi hazánkos politikus fogta az orosz zászlót a Munkáspárt tüntetésén: Nagy Zsolt többször volt a párt képviselőjelöltje, korábban MIÉP-es színekben is indult, a Szabadság téri szovjet emlékművet elbontaná, Kádár János nimbuszával nem ért egyet, a Margitszigetet visszacsatolná.

Egy francia EP-képviselő szerint Magyarország konkrét veszélyt jelent az EU-ra, hiszen a titkosszolgálatai az oroszoknak szivárogtatnak.

BŰNÜGY

Vérengzős videójátékokkal játszott, aztán vett egy kést, és brutálisan megölte a gyárban dolgozó munkatársnőjét egy veszprémi férfi, aki vonzalmat érzett a munkatársnője iránt, de megszólítani se merte.

Völner Pál még az influenza elleni oltásért is lehajolt: Schadl György intézett neki, pedig nem is volt rá jogosult. Schadl pedig a börtönből megkérdezte a feleségét, hogy: „Nem éhezel még?

Őrizetbe vették a Fradi-Újpest meccs utáni tömegverekedés egyik szervezőjét.

HÁBORÚ

Készülődnek az oroszok az offenzívára Kelet-Ukrajnában: felszerelést és katonákat visznek a régióba, miközben spórolnak a lőszerrel. A brit felderítés viszont nem látja bele az oroszokba a nagy tavaszi offenzíva lehetőségét. Ukrajna mindenesetre több mint száz Leopard 1 A5 német tankot kap európai országoktól.

Lezsírozott Leopard 1-es nehézpáncélosok a belga OIP Land Systems fegyverkereskedő cég tournais-i raktárában. A képen az OIP vezérigazgatója, Freddy Versluys egyensúlyozik, ő januárban kért engedélyt a vallon és a német kormánytól, hogy exportálhassa páncélosait Ukrajnába.
photo_camera Lezsírozott Leopard 1-es nehézpáncélosok a belga OIP Land Systems fegyverkereskedő cég tournais-i raktárában. A képen az OIP vezérigazgatója, Freddy Versluys egyensúlyozik, ő januárban kért engedélyt a vallon és a német kormánytól, hogy exportálhassa páncélosait Ukrajnába. Fotó: Yves Herman/Reuters

KÜLFÖLD

Több mint 100 milliárd dollárt vesztettek értékükből India leggazdagabb emberének cégei azóta, hogy shortolni kezdték és csalással gyanúsították meg a birodalmat. Az Adani Csoport tűzoltással előremenekülne, miközben napokon át fulladt botrányba az indiai parlament ülése és a sztoriba már Boris Johnson öccse is belebukott.

photo_camera Fotó: SANKHADEEP BANERJEE/NurPhoto via AFP

Az elmúlt hónapokban egyre több emlősnél, főként nyérceknél mutatták ki a madárinfluenzát. Bár egyelőre nem teljesen világos, hogy a H5N1 terjedhet-e egyik emlősről a másikra, a nyomasztó lehetőség ott lebeg felettünk.

Az amerikaiak korábban nem vették észre a kínai kémballonokat, amikről a Qubit is írt. Az ügy miatt lépéskényszerbe kerülhet az EU is.

A Vatikán felmentett két apácát a szolgálat alól, mert nem voltak hajlandók elhagyni egy gyönyörű zárdát. (Azért akartak maradni, mert azt hitték, hogy bezárják a zárdát, ha ők elmennek.)

KÜLFÖLDI BŰNÜGYEK

Életfogytiglani börtönre ítélték a londoni rendőrt, aki 20 éven át sorozatosan erőszakolt nőket. David Carricket 48 rendbeli nemi erőszak miatt állítottak bíróság elé.

David Carrick az elfogása után
photo_camera David Carrick az elfogása után Fotó: Hertfordshire Police

Több mint tízszer lőttek rá egy kerekesszékes fekete férfira a Los Angeles-i rendőrök, még akkor is lőttek a késsel hadonászó, láb nélküli férfire, amikor már a földön feküdt.

KULTÚRA ÉS SPORT

Pornográf filmben szerepel Michel Houellebecq, de nem pornós cég, hanem egy holland művészcsapat forgatta a filmet, aminek az előzetesében ágyban cigizik és egy nála sokkal fiatalabb holland nővel smárol a kortárs világirodalom nagy provokatőre.

Vége a wrexhami csodának, a hollywoodi Ryan Reynolds és Rob McElhenney tulajdonában lévő fociklub a megismételt FA-kupameccsen kiesett a Sheffield United ellen.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke megpróbálná elfogadtatni a Nagy-Magyarország zászlót és az árpádsávot az UEFA-val, de a románok jelezték, hogy nem partnerek ebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.