Az ember, aki élő adásban porszívózta fel az apját

reggel 4
2023 február 14., 23:45

Jó reggelt! Ez itt megint a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele. (Itt megtalálható mindegyik.) De először is itt van 4 kiemelt cikk a címlapról:

BELFÖLD

Rogán Antal bizalmasai kerültek vezető beosztásba a Vodafone-nál: az új vezetésben helyet kapott Nagy Ádám, Rogán kabinetfőnöke, és bekerült Guller Zoltán is, akit Rogán tavaly nevezett ki az egységes, átlátható és strukturált kormányzati informatika és e-közigazgatás működtetéséért, fejlesztéséért felelős miniszteri biztosnak.

Lehülyézte az EP-képviselőket a fideszes Várhelyi Olivér: feltett egy egyszerű kérdést, de közben bekapcsolva maradt a mikrofonja.

Kigyulladt egy luxusjacht az Árpád híd budai lábánál, de egy idő után eloltották. nem tudni, kié, de a Versace tervezte a belterét, 4 millió forintért lehetett teletankolni, és újonnan 3 milliárdba került.

Az EU szerint szükséges az isztambuli egyezmény ratifikálása, de a Fidesz erre nem hajlandó.

Pert nyert Donáth Anna a TV2, az Origo és a Ripost ellen: valótlanul állították, hogy zaklatott egy lányt a Sziget Fesztivál után. A Momentum politikusa eladományozza a sérelemdíjat.

„Mi a búbánatos lószar folyik ebben a búbánatos kurva világban?” – Bayer Zsolt, Bogár László és Boros Imre megfejtette a világot a Polgári Mulatóban.

GAZDASÁG

Technikai recesszióba süllyedt a magyar gazdaság: 2022 III. és IV. negyedévében is zsugorodott a GDP. Pedig 380 alá is benézett a forint, április óta nem volt ilyen jó.

Szijjártó nekiment a német kormánynak: a szuverenitásunkkal szembeni támadásnak minősíthető a külügyminiszter szerint, hogy nem engedélyezik, hogy a Siemens Energy szállítson rendszereket Paks 2-höz.

Markológépek a debreceni CATL-gyárnak kijelölt helyszínen, 2023. február 4-én
photo_camera Markológépek a debreceni CATL-gyárnak kijelölt helyszínen, 2023. február 4-én Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A nemzeti konzultációk pártja továbbra se kíván konzultálni az akkumulátorgyárakról: a kormánypárti képviselők bojkottálták, ezért határozatképtelen lett a parlament fenntarthatósági bizottságának ezekkel foglalkozó ülése.

HÁBORÚ

Állítólag 300 milliárd eurónyi orosz állami vagyont fagyasztottak be Nyugaton. Az EU-s tagállamok vezetői a múlt hét végén ezt odaígérték Ukrajnának a háborús károk helyreállítására – de van pár bökkenő.

photo_camera Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

A hidegháború vége óta nem fordult elő hasonló, de nukleáris fegyverekkel felszerelt hajókat telepített Oroszország a Balti-tengerre.

Ideiglenesen lezárták Moldova légterét, mert egy moldovai Telegram-csatorna szerint egy Ukrajnából érkezett drónt észleltek Chisinauban.

Oroszokkal üzletelő, korrupt bolgár politikusokat sújtott szankcióval az USA: az ország egyetlen atomerőművének két volt főnöke is feketelistára került, és két hónappal a választás előtt szocialista és jobboldali politikusok is érintettek.

KÜLFÖLD

A hétvégén lelőtt három, különböző azonosítatlan repülő tárgy roncsait még nem sikerült begyűjteni, így egyelőre nem is mondják meg róluk, hogy mik lehettek, de az amerikaiak szerint nem földönkívüliek.

Megtalálták az Atlanti-óceánban a kínai kémballon szenzorjait, a „három busz méretű” ballon megtalált antennái 9-12 méteresek. De kínai kémléggömböket észlelhettek Japán felett is, sőt Romániában is meteorológiai ballonhoz hasonló ismeretlen légi eszköz miatt riasztották a vadászgépeket.

A földrengés után Törökországba azonnal elindultak a nemzetközi mentőalakulatok és segélyszállítmányok. A 12 éve polgárháborúval küzdő, több részre szakadt, globális geopolitikai játszmákban is főszereplő Szíriában viszont ennél sokkal rosszabb a helyzet.

A földrengésben megsérült, a családját elveszítő fiú Északnyugat-Szíriában.
photo_camera A földrengésben megsérült, a családját elveszítő fiú Északnyugat-Szíriában. Fotó: BAKR ALKASEM/AFP

Manila diplomáciai úton tiltakozik Pekingnél a vakításos incidens miatt: szerintük a kínai parti őrség lézerrel vakította el egy Fülöp-szigeteki járőrhajó legénységét a Dél-Kínai-tengeren.

KULTÚRA

Csúcsra ért a magyar podcastgyártás: miután egy fúrógéppel lyukat ütött az urnán, Fiala János élőben porszívózta fel az apja hamvait.

photo_camera Fotó: KeljFelJancsi

Habár a Valentin-napot a nyugati világ dilijének gondolnánk, olyan egzotikus tájakat is meghódított, mint India, Pakisztán, Kína vagy éppen a Gázai övezet.

Hodász András tényleg elhagyja a papi pályát, de csak részben azért, mert egyedül érzi magát a kormányt kritika nélkül támogató egyházában. Az őt zaklató papot a rendőrség kapta el.

Magyarországon is elindult a SkyShowtime, ahol a Universal, a Paramount, a Nickelodeon, a DreamWorks és a Peacock filmjeit és sorozatait lehet majd nézni. Viszonylag kevés pénzért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.