Mi történt karácsonykor?

reggel 4
2023 december 27., 06:46

Jó reggelt! Vége a karácsonynak, ezért a reggeli hírlevélben átnézzük, mi történt az ünnep alatt. (Az összes hírlevelünkre fel lehet iratkozni.)

KARÁCSONY

Egyéves karácsonyfát lőttek Magyarországon, ahol természetesen idén is volt ünnepi bullshitbingó. Diószegi-Horváth Nóra a kisgyerekes szülőkhöz fordult: mit lehet tenni, ha nem esik többé a hó?

Kiderítettük, hogy Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs együtt jár éjféli misére szenteste, a válogatott volt csapatkapitánya már tavaly is ott volt a külügyminiszter családja mellett a dunakeszi Jézus Szíve Templomban.

A Schobert családot idén jelmezes thai szolgák szórakoztatták: bejelentették, hogy idén nem állítanak otthon karácsonyfát, emiatt először úgy tűnt, szembemennek a karácsony kapitalista szemléletével, aztán jöttek a mikulásruhás thai dolgozók.

  • Összehasonlítottuk Bayer Zsolt és Komócsin elvtárs pártlapikertornyait a karácsonyi számokban.
  • Magyarországon töltötte az ünnepeket népünk Geert Wilders.
  • Egy szervezet 2012 óta már majdnem 4000 tévét ajándékozott kórházaknak.
  • A NASA megmutatta a 2500 fényévnyire lévő karácsonyfát.

BELFÖLD

Villámárvizekkel érkezett a karácsony, elszállították a rakparton parkoló autókat Budapesten (ahol megdőlt a melegrekord), sőt a gyalogosokat is elküldték. És bár árad a Duna, a főváros főtájépítésze szerint ez sem indokolja a nemrég ültetett fák engedély nélküli kivágását a Római-parton (a tettes meglett). A Vág több vizet hozott a vártnál, hajnalban tetőzött a Duna.

Hogyan lett Rogán Antal Orbán Viktor legfontosabb embere? Erről írt Rényi Pál Dániel.

Rogán Antal
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Miért nem alszunk jól, és mit kellene tenni, hogy ez megváltozzon? Erről kérdeztük Purebl Györgyöt, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének igazgatóját.

Almási Tamás húsz évvel ezelőtt elment Ózdra, és megörökítette, ahogy a szomorú semmittevésben enyésző város csatlakozik az EU-hoz, erről a filmről írt Ács Dániel a Videotékában.

Novák Katalin szerint az, hogy ő államfő lett, sokaknak jelzi, hogy ma Magyarországon semmi sem elérhetetlen egy nő számára.

  • Tiborcz István és Balásy Gyula is felkerült a magyar milliárdosok listájára, amit továbbra is Mészáros Lőrinc vezet.
  • 12 fideszes képviselő egyszer sem szólalt meg a Parlamentben idén.
  • Az eddigi adatok alapján történelmi mélypontra zuhan idén az újszülöttek száma.
  • 5 milliárd forintnyi állami pénzből Szegedről Budapestre hajózhat a Szőke Tisza.

KÜLFÖLD

Oroszország legészakibb, legelszigeteltebb és egyik legsúlyosabb börtönében bukkant fel Alekszej Navalnij: a koncepciós perben évtizedre elítélt ellenzéki politikus hollétéről hetek óta nem lehetett tudni semmit, de kiderült, hogy már az északi sarkkör fölött 60 km-rel várja a mínusz 28 fokos időt. „A hangulatom még mindig remek” – üzente Navalnij.

Alekszej Navalnij még szeptember 26-án.
photo_camera Alekszej Navalnij még szeptember 26-án. Fotó: Tatjána Makejeva/AFP

Befejezték az orosz nukleáris fegyverek szállítását Belaruszba: az 1990-es évek óta nem volt ilyen, hivatalosan az agresszív Lengyelországot kell megfékezni.

Napok óta tüntetnek Belgrádban a választások eredményei miatt. Az orosz külügy szerint a Nyugat zavargásokat próbál szítani Szerbiában, a Szputnyik rádió pedig arról számolt be, hogy a szerb kormányfő megköszönte az orosz titkosszolgálatoknak, hogy előre figyelmeztették a belgrádi rendbontásokra.

Donald Trump azt kívánta ellenfeleinek, hogy rohadjanak meg a pokolban.

  • Két hete folyamatos a fagy Pekingben, az elmúlt hetven évben nem mértek ilyen hideget.
  • A brit belügyminiszter bocsánatot kért, miután azzal viccelődött, hogy felesége italába randidrogot kever.
  • Két egymást követő napon is gyereket szült egy amerikai nő, akinek két méhe van.

HÁBORÚ 1

Oroszországból több millió dolgozó hiányzik az elvándorlás és a sorozások miatt, a moszkvai jegybank szerint ez elhúzódó gazdasági válságot okozhat.

Ukrajnában idén először előrehozták a karácsonyt, amit eddig január 7-én tartottak, Volodimir Zelenszkij pedig azt üzente, „végül veszít a sötétség, és legyőzzük a gonoszt”.

Az EU külügyi biztosa szerint Oroszország nyerhet, hacsak nem történik gyors irányváltás, de Josep Borrell a jobboldali pártok előretörésétől is tart az EP-választáson.

A Novocserkasszk a Dardanellákban 2014-ben.
photo_camera A Novocserkasszk a Dardanellákban 2014-ben. Fotó: MEHMET BAYER/Anadolu via AFP
  • Az ukránok felrobbantottak egy nagy orosz hajót a Krím egyik kikötőjében.

HÁBORÚ 2

Szomorú volt a karácsony Betlehemben, zarándokok és turisták nélkül telt az idei ünnep. Izrael folytatta a légicsapásokat, Benjamin Netanjahu még intenzívebb harcokat ígért.

photo_camera Fotó: Ohad Zwigenberg/AFP
  • Izraeli légicsapás végzett az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetőjével Szíriában.

HÁBORÚSKODÁSOK

Nagy-Britannia hadihajót küld Guyanába, aminek a kétharmadát elcsatolná Venezuela: bár néhány napja megígérték, hogy nem fognak háborúzni, a britek féltik a Brit Nemzetközösséghez tartozó országot.

Hszi Csin-pingék Mao Ce-tungra emlékeznek Pekingben 2023. december 26-án.
photo_camera Hszi Csin-pingék Mao Ce-tungra emlékeznek Pekingben 2023. december 26-án. Fotó: Li Xueren/Xinhua via AFP

A tajvani választások előtt két héttel Kína és Tajvan újraegyesítéséről beszélt a kínai elnök, de Tajvanon se az újraegyesítésnek, se a függetlenség azonnali kikiáltásának nincsenek jelentős számú hívei.

  • Iráni drón támadt egy Indiába vegyi anyagot szállító tartályhajóra az indiai partok közelében.
  • Svédország egy újabb lépéssel került közelebb a NATO-tagsághoz.

FOCI

Tóth-Szenesi Attila arról vallott, hogyan szokott le 39 év után a papír Nemzeti Sport olvasásáról.

Nemzeti Sport

Olyan szerencsétlenül ütközött a Liverpool edzőjével a klub focistája, hogy eltörött a kulcscsontja. Karácsonyig kellett várni az első Premier League-meccsre, amikor Szoboszlai Dominik nem volt kezdő.

  • Sir Jim Ratcliffe, a második leggazdagabb brit beszállt a Manchester Unitedbe.
  • Teleszarta a szállodai fürdőkádat a kínai sakk bajnoka.

PODCAST

Pásztor Eszter korábban miniszterelnökök személyes tolmácsaként dolgozott, de mindent hátrahagyott, hogy borsodi romákon segítsen: 13 évig volt Bódvalenkén, de végül fentről megüzenték neki, hogy nem sikerülhet a projekt. Fórizs Mátyás beszélgetett vele.

Pásztor Eszter
photo_camera Pásztor Eszter Fotó: Fórizs Mátyás