Ketaverzum

reggel 4
augusztus 28., 00:29

Jó reggelt, föloszlott a Bitlisz, újra összeáll az Oasis!

Ez a Négyesszáznegyvennégyes-pont-hu napindító hírlevele, és ezek az elmúlt két nap legfontosabb cikkei.

De előtte: megint volt (ingyenes, rövidített) Borízű Hang, amivel kapcsolatban az lenne a tiszteletteljes kérés a hallgatóktól, hogy ha lehet, ne nagyon hozzanak váratlanul halból készült, nagyon könnyen romló ételeket a szerkesztőségbe. Köszönjük.

POLITIKA

Több mint 10 pluszmandátumot hoznának a Fidesznek a határon túli egyéni körzetek: a kormány tagad, az RMDSZ szerint bonyolult lenne létrehozni ezt, de „lehetségesnek és elképzelhetőnek tartják”. Bőven vannak azonban politikai kockázatok is.

Magyar Péter benyújtotta felülvizsgálati indítványát az ügyészségre a Völner-Schadl-ügyben: ezt csak most tudta megtenni, mert az ügyészség nem őt tekintette feljelentőnek annak ellenére, hogy az általa nyilvánosságra hozott információk alapján vizsgálódtak.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Elindult a Tisza Párt „digitális gyóntatószéke”: a párt olyan platformot indított, ahol anonimitást ígér azoknak, akik valamilyen belsős információval rendelkeznek a NER-ről, és azt nagyon bizalmasan osztanák csak meg.

Az orbáni propaganda újabb lejáratókampányt indított a 444 és nemzetközi partnerei ellen: ahogy azt sejteni lehetett, külföldi ügynökök lettünk, a putyinista hangulatú lejáratási kísérlet kb. a korábbi hasonló kampányok mintáját követi.

OROSZOK

Magyar férfi akart katonai rádiókat csempészni Oroszországba Amerikából, de elfogták: Horváth Bencét San Franciscóban fogták el, azzal vádolják, hogy maga intézte az amerikai rádiótechnológia eljuttatását orosz kormányzati szervekhez.

Kicsoda Pavel Durov, a szólásszabadság-mániás, Telegram-alapító csodabogár, aki pár éve még Putyinnak intett be kapucnis kutyával, most a franciák tartóztatták le?

Pavel Durov, a Telegram alapítója és vezérigazgatója.
photo_camera Pavel Durov, a Telegram alapítója és vezérigazgatója. Fotó: STEVE JENNINGS/AFP

A már 100 település ellenőrzését eredményező kurszki betörés után rákapcsoltak az oroszok: napokon óta bombázzák Ukrajnát, Putyin szimbolikus csapást mért Zelenszkij szülővárosára. Az ukránok – akik elkészítették első ballisztikus rakétájukat – újra engedélyt kértek az amerikaiaktól, hogy oroszországi célpontok ellen is bevethessék a tőlük kapott nagy hatótávolságú fegyvereket.

GAZDASÁG

A MÁV évek óta nem volt annyira nehéz helyzetben, mint a hétvégén, de Lázár János miniszter sokáig nem kommentálta a történteket, Vitézy Dávid újfent kritizálta is. (Közben Szerbiában ősztől a vonat a Szabadka és Belgrád közötti 184 km-t 70 perc alatt teszi majd meg.)

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Minden elemzői várakozást alulmúló adat érkezett a magyar bérekről: a dolgozó magyarok fele nem keres többet bruttó 518 500 forintnál.

Tömegesen mondanak fel egy budai gyermekotthonban, mert nem hajlandók kitölteni a BM szenzitív tesztjét: a kegyelmi botrány politikai kezelésére bevezetett teszt kevésbé népszerű a dolgozóknál.

Hétfőn le fogják zárni a Kőröshegyi viaduktot, mert cserélni kell a híd stabilitását biztosító 10 tonnás elemeket, így Siófok és Balatonszárszó között várhatóan két hétig nem használhatjuk az M7-est.

KÜLFÖLD

Több mint 200 republikánus háttérember nyílt levélben kéri párttársait, hogy az öltönye egy-egy darabkáját 1500 dolláros áron piacra dobó Donald Trump helyett inkább Kamala Harrisre szavazzanak, az aláírók között ott van Bush elnök volt kabinetfőnöke is. Közben Trump társelnöknek kérte fel az oltásellenes Kennedyt és a putyinista Gabbardot.

photo_camera Fotó: JIM WATSON/AFP

Bécsben miért nincs lakhatási válság? Budapesttel ellentétben az osztrák főváros népessége robbanásszerűen nő, de a lakásárak mégsem szálltak el. Tudatosan átgondolt urbanisztikai elvek alapján történelmi léptékű fejlesztések folynak városszerte.

Emmanuel Macron nem hajlandó a győztes baloldali koalícióból kinevezni miniszterelnököt, a választások után számítani lehetett arra, hogy nehéz tárgyalások következnek.

  • Olaf Scholz szerint fel kellene gyorsítani az illegális bevándorlók kitoloncolását Németországból.
  • Ausztráliában törvénybe iktatták, hogy a munkaidőn kívül nem kell elérhetőnek lenni.
  • A lett védelmi miniszter a nőkre is kiterjesztené a sorkatonaságot.
  • Kanada 100 százalékos vámot vetett ki a kínai elektromos autók importjára.

BOTRÁNY

A gólyatábori szívatásoknak évtizedes hagyománya van, az óvszertiltás csak a jéghegy csúcsa volt a BME-n: villamosmérnöki humor, laktanyai jellegű csicskáztatás és a Szent Schönherz Senior Lovagrend elképzelései a beavatási rítusokról.

Mi annyira jó a ketaminban, hogy Matthew Perry meghalt érte, és egyre több amerikainak pedig már-már olyan lett, mint egy pohár jó bor a munka után?

photo_camera Fotó: Photo12 via AFP
Kiemelt videóink