Csak a pápa és Orbán maradt

reggel 4
2023 február 19., 23:29

Jó reggelt kívánok a héten, amikor 15 fok fölé is mehet a hőmérséklet!

Ez a 444 reggeli hírlevele (de nem az egyetlen), benne a hétvége fontosabb híreivel, anyagaival. Először is itt van 4 kiemelt angyag a 444 címlapjáról:

ÉVÉRTÉKELŐ

Élőben követtük Orbán Viktor idei évértékelőjét, amire hivatalos lett az Index új tulajdonosa, Vaszily Miklós is, aki butaságnak tartja, amit a főszerkesztője a Mészáros-pénzekről mondott.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Orbán szerint addig volt jó, amíg a Nyugat elfogadta az oroszok hódításait, és csak a Vatikán meg Magyarország akar békét. Szembeszállunk az USA és az EU egységes akaratával, de így is minden jó lesz itt, ha a homoszexuális lobbitól sikerül megvédeni a hazát – ez volt a kormányfő idei évértékelőjének a veleje. Most már simán háborúpártinak minősítené 2008-as önmagát. A Várkert Bazár közönségét megosztotta a kérdés, fáj-e az EU-tagság.

BELFÖLD

Kevés pénzre számíthatunk nyárig az EU-ból: március végéig el kéne fogadni az igazságügyi reformhoz szükséges jogszabályokat, de ez nem valószínű, hogy megtörténik.

Csak öt 30 év alatti háziorvos maradt az országban, kb. 60 év az átlagéletkor.

Május 1-től jönnek a kedvezményes megyei és országos bérletek: a teljes árú havibérlet 9450 Ft, a diákbérlet 945 Ft lesz. A VEKE a kormány új bérletrendszerét Horn Gyula-ízűnek tartja.

Orbán magánvacsorán fogadta a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját, Szijjártó Péter hétfőn tárgyal Vang Ji államtanácsossal.

Orbán Viktor miniszterelnök (jobbra) fogadja Vang Ji államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját Budapesten 2023. február 19-én.
photo_camera Orbán Viktor fogadja Vang Ji államtanácsost Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Karácsony Gergely azonnali egyeztetést kért a rendőrfőkapitánytól, miután egy körúti villamosmegállóban gázoltak halálra egy nőt.

HÁBORÚ

30 ezer felett van a sérült vagy halott Wagner zsoldosok száma: rengeteg erőforrást feláldozva sikerült előrehaladniuk Bahmutnál, de a Fehér Ház szerint tovább már nem tudnak nyomulni. Az ukrán erők keleten újabb orosz frontnyitásra készülnek.

Ukrán katonák Sziverszkben pénteken.
photo_camera Ukrán katonák Sziverszkben pénteken. Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

A Tiszaújvárosig érő egykori szovjet katonai dízelvezetéket megfordították, és már hónapok óta Ukrajnának ad el dízelt a MOL. Amit orosz olajból finomít, és előtte Ukrajnán keresztül megy Százhalombattára. A konstrukciót az EU is támogatja.

Az UEFA megbüntette az ukrán futsalszövetséget, mert a szurkolók a háború előtt 3 héttel „provokatív, sértő és tiltott éneklést” folytattak az oroszok elleni meccsükön. Az orosz Sinnyik edzője büszke rá, hogy a focistái ukránokkal verekedtek össze.

Kamala Harris szerint Oroszország barbár és embertelen háborút folytat Ukrajna ellen. Macron szerint Oroszországot legyőzni kell, nem pedig szétzúzni. Az orosz külügy erre azt üzente, hogy soha ne felejtse el Napóleont.

KÜLFÖLD

Több ezer kitoloncolt bevándorló már visszatért Németországba, az elmúlt 3 évben rohamosan nőtt a számuk.

Nem sikerült túl jól a Microsoft keresőbe épített chatbotjának első hete: az AP újságíróját például lehitlerezte, de csak miután megállapította róla, hogy ronda, és még a fogai is rosszak.

12 nap után is mentettek ki túlélőket a romba dőlt házak alól Törökországban, viszont holtan találták a Chelsea, majd a Newcastle csapatában focizó Christian Atsut az otthona romjai alatt. Vannak, akik szerint Erdogan hatalma is megrendülhet a földrengés traumája után.

Több ezer oroszbarát ellenzéki tüntetett Moldovában az EU-barát kormányzat ellen, miután az elnök a hét elején azzal vádolta meg Moszkvát, hogy destabilizálni próbálja az országot.

Marina Tauber, az ellenzéki, oroszbarát SOR Párt helyettes vezetője beszél az ország EU-s integrációját támogató Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök elleni tüntetésen Chisinauban 2023. február 19-én.
photo_camera Marina Tauber, az ellenzéki, oroszbarát SOR Párt helyettes vezetője beszél az ország EU-s integrációját támogató Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök elleni tüntetésen Chisinauban 2023. február 19-én. Fotó: Dumitru Doru/MTI/MTVA

SPORT

Gyanúsítottként hallgatták ki a budapesti éjszakában verekedő Szalai Ádámot, aki mellbe rúgott egy férfit, mert az lefaszfejezte az öccsét.

A Fradi-tábor a Kecskemét elleni meccsen Jámbor Andrásnak üzent.

Ittasan vezetett, oszlopokat döntött a Fradi argentin légiósa, aki az előző heti meccsén csereként állt be, majd negyed óra után lecserélték.

photo_camera Fotó: RODRIGO BUENDIA/AFP

FILM

link Forrás

Bemutattuk a Feldolgozatlanult, Fuchs Máté dokumentumfilmjét, ami a 2008–2009-ben elkövetett, romák elleni rasszista gyilkosságsorozat emlékezetét járja körül.

Mészáros Juli arról írt, hogy lehetetlenül lassú haldoklásról szóló szenvedéspornó lett Aronofsky Bálnája, Plankó Gergő pedig arról, hogy ritkán látunk akkora színészi alakítást, mint amit Cate Blanchett nyújt a Tár című cancel culture-film manipulatív, közben saját démonai elől menekülő sztárkarmestereként.

PODCAST

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Gyerek- és ifjúsági irodalomról volt szó a 444. oldal legutóbbi adásában, és az előfizetők már meghallgathatják a Borízű hang legújabb részét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.