Slimfit szerkós, latte-avokádós, mindenmentes hírlevél

reggel 4
július 31., 00:10

Jó reggelt! Ez a 444 reggeli hírlevele, benne egy darabig a nyári szünetekre való tekintettel az elmúlt 2 nap legfőbb anyagaival. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.)

ORBÁNIZMUS

Tusványoson voltak állítólagos marxisták, akikkel kedélyesen cseverésztek a Fidesz-közeli eszmetörténészek, és voltak fesztiválozók is, akik szerint Magyarország problémáit a Fideszen belüli változtatással kell megoldani – sátrazós-vonatozós riport a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborról.

A fesztiválon – ahol a kormány legbelső köreit is elérték a slimfit szerkók és a caffè latték – lángost tesztelve megtudtuk azt is, hogy Magyar Péterék helyett miért csak egy százalék alatti pártokat hívtak meg vitatkozni.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Szánthó Miklós bemutatta a woke-ellenes központját Budán, reméljük, az nem lesz gond, hogy Orbán Viktor „titokban” Koncz Zsuzsa-rajongó.

Kósa Lajos úgy magyarázta el Magyarország és az EU konfliktusát, ahogy senki más nem tudná: dedó, őzike csoport, piros labda, homokozólapát, családi veszekedés és el nem mosott edények – a Fidesz alelnöke szerint az EU ahhoz is gyáva, hogy megszakítsa a soros elnökségünket, így marad a piszkálódás.

  • Menczer Tamás szerint Orbán tusványosi beszédét nemhogy elmondani, megérteni is sokkal nehezebb, mint kislányok orális kielégítését imitálni a diszkóban.

BELFÖLD

Magyarország az új vízumrendszerrel kinyitja Schengen kapuit az orosz kémek előtt. Emiatt Szijjártó Péter keményen odaszúrt a balti külügyminisztereknek és az Európai Bizottságnak is – utóbbi már vizsgálja, miért engedi be könnyebben az oroszokat és fehéroroszokat a magyar kormány. Robert Fico azt mondta, ha Ukrajna tovább blokkolja az orosz kőolajexportot, Szlovákia leállítja az Ukrajnába tartó gázolajexportot, a kérdést készek megoldani az ukránok.

Magyar „The Man” Péter vagyonosodási vizsgálatot ígér minden politikussal szemben, 20 évre visszamenőleg, és végrehajtókat küldenének arra, aki nem tud elszámolni.

Magyar Péter az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt
photo_camera Magyar Péter az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt Fotó: Magyar Péter/Facebook

GAZDASÁG

Bejött Nagy Márton borús víziója, ismét megakadt a magyar gazdaság. A GDP-csökkenést a kormány a háborúra és az EU-ra fogja, az akkuipar problémáiról is mások tehetnek, pedig az eurozóna gazdasága közben éppenhogy bővült, és az elemzők szerint már a csökkentett magyar növekedési cél sem lesz tartható.

A rendőrség az egyik legnagyobb adós Magyarországon: 23 milliárdot görget maga előtt a karhatalom, de a költségvetési intézmények összesen 80 milliárddal tartoznak, így a beszállítóik kénytelenek előfinanszírozni a működést.

Alapjaiban írná át a gyakorlatot a családtámogatási rendszer kiterjesztése a határon túlra: elég nagy és szokatlan lépés lenne, ha a határon túl élő magyarok megkapnák a csokot külföldi lakásvásárlásra.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Egy éve állította le a személyszállítást Lázár János a Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonalon, de a pályát egy nemzetközi szerződés miatt nem lehet bezárni, és most csak szlovák tehervonatok közlekednek rajta. Hogy mi a valós helyzet a megállapodással, azt korábban eltitkolták.

  • Tiborcz Istvánhoz köthető cég bukkan fel a legnagyobb szélerőmű-fejlesztésnél is.
  • Nincs nyoma annak, hogy a kormány küzdene a kémbankban ragadt 26 milliárdért.
  • A honvédelmi miniszter szerint Magyarország „az európai uniós barátai” előtt jár, mert már a háború kitörése előtt döntött a várpalotai lőszergyár felépítéséről.

KÜLFÖLD

Izrael légicsapást mért Bejrút külvárosára. A Hezbollah izraeli focipályát ért rakétatámadására az izraeli társadalom radikális választ követelt, de a gázai konfliktus eltörpülne az Izrael és a Hezbollah közötti teljes körű háború következményei mellett. Korábban felbőszült ultranacionalisták izraeli támaszpontokra törtek be, hogy megvédjenek 9, kínzással gyanúsított katonát. Elemzők szerint 3000 palesztint öltek meg a gázai háború első napjaiban, nagy részük civil lehetett.

Egy izraeli katona próbálja jobb belátásra bírni a tüntetőket a Beit Lid bázison hétfő éjjel.
photo_camera Egy izraeli katona próbálja jobb belátásra bírni a tüntetőket a Beit Lid bázison hétfő éjjel. Fotó: Matan Golan/Matan Golan/Sipa USA via Reuters

Norvégia a kokainkereskedelem új európai kapuja: új útvonalakra mennek át a kábítószer-csempészek, amiből komoly bevételei lehetnek a skandináv bűnszervezeteknek is.

Giorgia Meloni Kínába utazott, hogy újraindítsa az olasz–kínai kapcsolatot, miután tavaly kiléptette Olaszországot a kínaiak „Egy övezet, egy út” gazdasági programjából.

UKRAJNA

Az ukrán katonai hírszerzés azt állítja, részt vettek a rajtaütésben, ami megölte az orosz Wagner-csoport harcosait Nyugat-Afrikában: az ukrán erők vélhetően Szudánban is aktívak, ami újabb jele annak, hogy Kijev Moszkvával folytatott harca globális dimenziót öltött.

A megfagyott Avgyijivka 2023. december 16-án.
photo_camera A megfagyott Avgyijivka 2023. december 16-án. Fotó: Özge Elif Kızıl/Anadolu via AFP

OLIMPIA

Mit mond a négyórás nyitóünnepség koreográfusa, mit gondol erről a katolikus egyház, hogyan reagált a nemzetközi szélsőjobb? Hogyan erősítheti vele saját narratíváját Orbán és a hazai propagandasajtó? Értelmezések és reakciók a párizsi ceremóniáról, Dionüszosztól a drag queenekig. A fellépő DJ-t halállal, kínzással és nemi erőszakkal fenyegették meg, és rengeteg antiszemita, homofób és szexista gyalázkodás célpontja is volt. (A kalocsai érsek is kiakadt.)

photo_camera Fotó: Isabelle Souriment/Hans Lucas via AFP

Kimaradt az utolsó perces magyar hetes, így döntetlen lett a Magyarország-Angola női kézilabdameccs, a férfi kézisek viszont megverték Argentínát, de messze még a továbbjutás. Cserébe kikapott a spanyoloktól a férfi vízilabda-válogatott.

További nyári hidegrekordokat kívánok!

Kiemelt videóink