Záróünnepség és sérv a feleségcipelés után

reggel 4
augusztus 12., 07:03

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevelének új része. Vége az olimpiának, hőség van és marad, mégis, nem lehet arról beszélni, hogy ne történne semmi a világban. Szokás szerint négy cikket ezúttal is külön is ajánlunk:

Sokféle hírlevelünk van, itt lehet köztük válogatni, feliratkozni, ilyesmik.

Az élet itthon

Amikor Szily László megtudta, hogy valami hátborzongató betegség helyett csak sérve van, először szinte csalódottságot érzett. Aztán olyan szörnyű dolgok történtek, hogy most már arra ítélné az összes kormánytagot és vezető fideszest, hogy életük végéig csak magyar állami kórházban kezeltethessék magukat.

És ajánljuk még egyszer szombat reggeli videós anyagunkat arról, hogy Gulyás Gergely közbenjárására nem valamilyen pályázaton, hanem kormányhatározattal adtak pénzt a balatonhenyei kultúrház felújítására. Ott voltunk, amikor a miniszter el is ment átadni a helyet régi ismerőséhez.

Hír volt még itthonról, hogy jelentősen drágult a nyaralás tavalyhoz képest, valamint hogy miközben kiderült, hogy a nyilvántartás elindítása óta soha nem késtek annyit a feláras vonatok júliusban, mint idén, a menetrend-tervezet szerint ismét nőnek a vasúti menetidők decembertől, a szegedi, debreceni, békéscsabai InterCityk is lassabbak lehetnek majd. És vonatközlekedéshez kapcsolódó hír volt, hogy nyitott ajtóval, 100 kilométer/órával robogott a Bakony InterCity.

És ott voltunk Tápióbicskén, ahol feleségcipelő versenyt rendeztek.

A Qubit pedig arról írt, hogy egyre később vállalnak gyereket a magyarok, illetve bemutatták az 1928-as magyarországi rekordhőség krónikáját is.

Ez volt az olimpia

photo_camera Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Vasárnap véget ért az olimpia, és az utolsó napra is jutott magyar arany: elképesztő teljesítménnyel lett olimpiai bajnok az öttusázó Gulyás Michelle. Ő volt az, aki eleve csak egy titkos szavazással jutott ki az olimpiára. A vasárnapi éremmel együtt 6 aranyat, 7 ezüstöt és 6 bronzot szereztek a magyar sportolók az olimpián, ez szinte hajszálra ugyanannyi, mint legutóbb, Tokióban.

A hétvége magyar vonatkozású történése volt még, hogy Varga Ádám ezüst, Kopasz Bálint bronzérmes lett kajak egyes 1000 méteren, és ezüstérmet nyert Csipes Tamara női kajak egyes 500 méteren, míg Muszukajev Iszmail kikapott a bronzmeccsen, ötödik helyen végzett. A labdás csapatsportokban a férfi vízilabda-válogatott jutott a legtovább, de végül ötméteresekkel kikaptak a bronzmeccsen az Egyesült Államoktól. Írtunk arról is, hogy a legsikeresebb magyar sportág lett Párizsban a kajak-kenu, de megszakadt egy több évtizedes sorozat, mivel aranyat ezúttal nem sikerült elhozni, és megírtuk azt is, hogy a három érmet szerző Csipes Tamara kapja a legnagyobb olimpiai jutalmat, 111 millió forintot.

Bőven történtek persze nem magyar vonatkozású történések is az utolsó pár nap: sokáig emlékezetes marad például az a döntő, mely során mindkét magasugró olimpiai bajnok lehetett volna, de nem kértek belőle, és szintén érdemes kiemelni a férfi 125 kilogrammos szabadfogású birkózódöntőt, míg a francia-amerikai férfi kosárdöntőn a nézőtéren legalább annyi világsztár tűnt fel, mint amennyi a pályán. És írtunk arról is, hogy míg a vezetőedzőjük infarktusból lábadozott a kórházban, az üzbég bokszolók öt aranyérmet szereztek, és interjút adott a mémmé vált török sportlövő is. Történelmi visszatekintő cikkünkben pedig felidéztük Észak-Korea korábbi olimpiai szerepléseit.

Az olimpiához is kapcsolódva írtunk arról, hogy az élsportolók sikerének egyik ára az a magány, ami a teljes pályafutásukat végigkíséri. Soós Judit sportcoach-sportpszichológussal és Késely Ajna úszóval beszélgettünk a témáról.

A világ

photo_camera Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Zajlik tovább az ukrán betörés Oroszországba: a lassan egy hete kezdődött támadássorozattal kapcsolatban még mindig rengeteg a kérdés, de az biztos, hogy az oroszok egyelőre nem urai a helyzetnek. Zelenszkij több nap kivárás után ismerte el, hogy tényleg vannak alakulataik a szomszéd országban, és a hétvégén írtunk arról, hogy már több mint 76 ezer orosz hagyta el az otthonát Kurszk régióban, illetve, hogy az ukránok azt állították, elfoglalták a Gazprom egyik tranzitállomását. Moszkva közben civil célpontokat bombáz, egy négyéves gyerek is áldozata lett a hétvégi agressziónak, Fehéroroszország pedig tankokat küldött az ukrán határhoz.

A hétvégén értékelte az előző napok történéseit Rácz András is, az Oroszország-szakértő többek között azt emelte ki, hogy az ukránok úgy vetnek be nyugati fegyvereket orosz terület ellen, hogy ezzel eddig az USA-nak és Németországnak sem volt gondja.

Közben több nyugati ország is elítélte a gázai iskola elleni izraeli légicsapást, míg Kamala Harris is arról beszélt, hogy „túl sok” a civil áldozat a Gázai övezetben.

Az Egyesült Államokból volt hír, hogy Trump kampánystábja szerint meghackelték őket az irániak, de ezzel kapcsolatban semmiféle bizonyítékot nem hoztak nyilvánosságra, Biden pedig először adott interjút a visszalépése óta.

És hír volt még, hogy

Podcastok

A z ukrán-orosz front jelenlegi állásáról, jövőbeli kilátásokról, F-16-osokról és arról is esett szó a TEFI-podcast aktuális részében, hogy mindezekről hogyan (nem) értesül az orosz nyilvánosság. Ukrajnai katonai cselekmények, orosz dezinformáció: Takácsy Dorka, Takács Márk és Takács Lili a 444 stúdiójában.

És szokás szerint volt Borízű is, egyelőre a hosszabb, előfizetői verzió érhető el, de kedden jön majd az ingyenes epizód is.

A Longlegs állítólag ez az év horrorja. Ami valószínűleg túlzás, mindenesetre Nicolas Cage elég jól bebizonyítja, miért korszakos zseni.

Kiemelt videóink