Kína fogy

reggel 4
2023 január 18., 04:47

Jó reggel! Folytatom a tegnapi hírlevelet, máris itt van

A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

BELPOLITIKA

A dollárbaloldalozás nem volt elég a Fidesznek a győzelemhez: hiába nyertek tavasszal Jászberényben, most a DK nélküli ellenzék is kétharmaddal verte őket.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Szijjártó Péter elment Davosba, ahol arról beszélt, hogy a következő időszak sokkal rosszabb lehet, mint a hidegháború volt, és már most megmondta, hogy idén is biztosan megdől a beruházási rekord.

Fizetős próbaérettségi miatt vizsgálódik a tankerület egy salgótarjáni gimnáziumban. Tippeket is adtunk a középiskolai felvételi előtti utolsó napokra.

GAZDASÁG

Egy építtetője lenne minden állami építménynek: a Lázár-minisztérium Lázárt tenné az építkezések kulcsfigurájává.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Kósa Lajos ügyvédjéhez köthető cég nyithat bányát Recsken, az ügyben összehívott falugyűlésen egy geológus elmondta, hogy egyébként a kő alkalmatlan arra, amire használni akarják.

Pár 10 ezres köztartozások miatt 2,5 milliós támogatásokat kezdett visszakövetelni a magyar állam olyan nagycsaládosoktól, akik a 2019-ben indult autóvásárlási programban kapták a támogatást. A Magyar Államkincstár szerint jogszerűen járnak el, de ha kell, felülvizsgálják a visszakövetelést.

A 444 olvasói tippeket adtak, hogyan lehetne elnevezni a NER kezébe kerülő Vodafone-t, ami után a Telekom is emeli az árakat.

UKRAJNA, OROSZORSZÁG, BELARUSZ

Napi 160 millió eurót vesztettek az oroszok eddig az olajszankciókon, és februártól még 120 milliót buknak a szankciók második körének élesítésével, miközben az EU tagállamai már csak harmadannyit költenek orosz energiára, mint tavaly márciusban.

A Szabad Európa arról írt, hogy a magyar kormány megint orosz oligarchákat töröltetne a szankciós listáról (szeptemberben is hasonló próbálkozásról számoltak be).

Félt, hogy kivégzik, ezért menekült Norvégiába a Wagner-csoport egykori parancsnoka, aki menedékjogot kért.

Két éve raboskodik Alekszej Navalnij, aki mindenkit biztat, hogy ne adja fel a reményt, a sötétség elmúlik, és Oroszország boldog lesz. Szerinte minden ellenállás számít ezzel a bűnbandával szemben, még ha csak szimbolikus is.

Mark Rutter holland kormányfő és Joe Biden bejelentik Ukrajna felfegyverzését a Fehér Házban.
photo_camera Mark Rutter holland kormányfő és Joe Biden bejelentik Ukrajna felfegyverzését a Fehér Házban. Fotó: BART MAAT/ANP via AFP

Putyin úgy döntött, az orosz cégek figyelmen kívül hagyhatják a „barátságtalan” országok részvényeseinek szavazatát, illetve hatályon kívül kell helyezni Oroszországban az emberi jogok védelméről szóló európai egyezményeket.

Három nappal a Dnyipro-botrány kirobbanása után a felmentését kérte az ukrán elnök tanácsadója, Olekszij Aresztovics. Közben pár szál virággal emlékeztek Moszkvában a dnyiprói halottakra, azonnal megjelentek a rendőrök, és bevittek négy embert.

  • Távollétében pert indítottak Szvjatlana Cihanouszkaja belorusz ellenzéki vezető ellen.
  • Az USA és Németország után Hollandia is Patriot légvédelmi rakétarendszereket küld Ukrajnának.
  • Szergej Sojgu 3 éves haderőreformot jelentett be.
  • Ukrajna megkapta az uniós támogatás első részletét, 3 milliárd eurót.
  • Először találkozott személyesen az amerikai és az ukrán hadsereg főparancsnoka.

KÜLFÖLD

Történelmi fordulat zajlik a világ legnépesebb országában: 60 éve először csökkent Kína népessége.

Harry herceg könyve a tökéletes bulvársztori, legutóbb talán az ukrán háború tudta úgy uralni a médiát, mint a Tartalék című önéletrajz.

Harry herceg könyvét reklámozó Harry herceg Harry herceg hazájának egyik könyvesboltjában.
photo_camera Harry herceg könyvét reklámozó Harry herceg Harry herceg hazájának egyik könyvesboltjában Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Miközben Németországban szerves anyagokon alapuló akkumulátort fejlesztettek, aközben Greta Thunberget is őrizetbe vették egy szénbánya elleni tüntetésen Németországban.

Kenya háborút hirdet több millió szövőmadár ellen, amik rárepültek a terményekre, de a kártevők irtására általában használt vegyi anyag veszélyes lehet más fajokra is, miközben Kenyában a szárazság miatt amúgy is ezrével hullanak a nagyvadak. Mindennek tetejébe példátlan hőhullámokat és világszerte felmelegedést hozhat az idén visszatérő El Niño.

A brit kormány vétót emel a nemi önazonosság jogi megváltoztatását könnyítő törvény ellen, az 1999-es alkotmányos reform óta először élve a lehetőséggel.

A szocdem Boris Pistorius lesz az új német védelmi miniszter: a 62 éves férfi eddig tartományi szinten politizált, hatékony megoldóember hírében áll.

Vádalkut kötött a Katar-gate egyik főszereplője: Pier Antonio Panzeri együttműködik a belga hatóságokkal.

  • Németország már a norvégoktól veszi a legtöbb gázt.
  • Macron elleni merényletterv vádjával állítottak bíróság elé 13 szélsőjobboldalit Franciaországban.
  • Tapssal, füttyögéssel, örömkönnyekkel ünnepelték az olaszok a hírhedt maffiafőnököt elfogó rendőröket.
  • 16 éve repülőbalesetben vesztette el a férjét a Nepálban lezuhant gép másodpilótája.
  • Madonnánál lehet a száz éve eltűntnek hitt festmény, egy francia polgármester kölcsönkérné tőle.
  • Gyerekpornó-birtoklásért letartóztatták az Oscar-díjra nevezett osztrák film színészét.
  • A világ legrégibb rovásírásos rúnakövét fedezték fel Norvégiában.

SPORT

Shakiráék válnak sok 100 millió ember szeme láttára: ezért jelent meg Gerard Piqué a csuklóján Casio órával, egy Renault Twingóban ülve. Shakira dalban szólt be volt pasijának és új barátnőjének, utóbbit olcsó órához és autóhoz hasonlítva.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Meccseket kellett félbeszakítani a hőség miatt az Australian Openen, ahol ráadásul betiltották az orosz és a belarusz zászlót egy orosz és egy ukrán teniszezőnő meccse után, ahol az ukrán szurkolók szerint az oroszok fenyegetőn léptek fel.

  • Szexuális zaklatás miatt nyomoznak a Francia Labdarúgó-szövetség elnöke ellen.

BORÍZ

Orbán Viktor húsvétkor ünnepli Krisztus feltámadását 2013-ban.
photo_camera Orbán Viktor húsvétkor ünnepli Krisztus feltámadását 2013-ban. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Már mindenkinek elérhető a Borízű Hang 105. része: karajszerű makréla, a fine dining fenntarthatósági válsága, futsalos haverok az egyetemek élén, dupla kiszálló, Orbán Viktor feltalálja a nemzetközi kapcsolatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.